Onko pakko lisääntyä? Telakan Synnytystalkoot repii perheen perustamisen ristiriidoista huumoria, politiikkaa – ja pullaa

28.02.2024
53547248850 c004ef0c91 k

Tanjalotta Räikkä, Petra Poutanen, Piki Rantanen ja Kerttu Opus. Kuva: Petteri Aartolahti

TEATTERI | Teatteri Telakalla esitettävä Synnytystalkoot-kabaree nostaa valokeilaan mahdollisimman monta lisääntymiseen liittyvää näkökulmaa.

”Synnytystalkoot leipoo samaan pitkoon politiikkaa, myötätuntoisia kohtaamisia ja verta.”

ARVOSTELU

4 out of 5 stars

Synnytystalkoot

  • Konsepti ja ohjaus: Meri-Maija Näykki
  • Esiintyjät: Kerttu Opus, Petra Poutanen, Piki Rantanen, Tanjalotta Räikkä
  • Ensi-ilta: Teatteri Telakka 24.2.2024

Perhestatukseen katsomatta moni lienee väsähtänyt lisääntymiskeskustelun kiihkoon ja syyllistävyyteen. Tai syntyvyyskeskusteluun, kuten se usein muotoillaan, niin kuin kukaan meistä muka olisi syntynyt itsekseen. Teatteri Telakan monitaiteinen Synnytystalkoot-kabaree lähestyy aihetta sopivalla eli vaihtelevalla vakavuudella.

Esityksen nimi on peräisin vuodelta 2017, kun Sdp:n silloinen puheenjohtaja Antti Rinne kehotti kansalaisia ryhtymään ”synnytystalkoisiin” tulevaisuuden väkiluvun turvaamiseksi. Sanavalinta sentään tuomittiin julkisesti monesta suunnasta, mutta keskustelu ei ole muuttunut seitsemässä vuodessa juuri paremmaksi. Lisääntymispuheissa elelevät edelleen ristikkäin yksityinen ja julkinen, järki- ja tunneperusteet. On velvollisuutemme kansakunnalle hankkia lapsia pitelemään väestöpyramidia pystyssä, mutta lapsia kuuluu myös haluta ihan itse, koska muuten olet viallinen.

Lapsettomat ovat itsekkäitä velvollisuudentunnottomia yhteiskunnan vapaamatkustajia, ja lapsien hankkiminen liikakansoitetussa maailmassa se vasta itsekästä onkin. Siksi lapset kuuluu elättää ja hoitaa ilman yhteiskunnan apua, mutta yhteiskunta tarvitsee lapsia pysyäkseen pystyssä, ja niin edelleen.

53547000178 6ac59418fe k

Tanjalotta Räikkä. Kuva: Petteri Aartolahti

Synnytystalkoot tarttuu aihepiirin ristiriitaisuuteen heti ensipuraisusta lähtien. Show vauvapastellein koristetulla lavalla aukeaa ihan oikealla pullan leivonnalla ja säälimättömillä synnytystarinoilla, joissa elämän ihmettä tehdään traumoilla, verellä ja vitutuksella.

Kaikki on täytetty herkullisesti vastakohtaisuuksilla ja ihmettelyllä. Puvustuksessakin ovat päällekkäin kimmeltävä, niukka kabareevaatetus, ja raskas, koliseva talkoovarustus – feminiiniseksi ja maskuliiniseksi mielletty. Meininki on sopivan absurdi huvittaakseen, mutta riittävän hallittu käsitelläkseen todellisia asioita.

Esitys etenee varsinaisen juonen sijaan lisääntymisaihetta eri tavoin käsittelevien kohtausten kautta. Useimmissa on hilpeästi satirisoiva ote, ja moni on terävästi poliittinen. Lavalla vierailevat esimerkiksi kuuluisat illusionistit ”Petteri ja Riikka”, jotka tekevät aivan silmiemme edessä suorastaan häikäilemättömiä temppuja. Suvantokohdissa Piki Rantanen lausuu runoja perhemyytin kapeudesta ja luvasta hakea perhettä muualta kuin biologiasta. Lopuksi katsojat saavat halutessaan syödä esityksen aikana leivottua pullaa.

53546809911 9e5c63e2d6 k

Piki Rantanen. Kuva: Petteri Aartolahti

Monilajinen kabaree antaa katsojalle vapauden kokea melkein mitä vain tunteita liikutuksesta hillittömään huvitukseen. Se tekee myös mahdolliseksi näyttää aiheeseen monta näkökulmaa ilman, että yksi on yli muiden. Joissakin tosin tuntuu olevan enemmän näköä kuin kulmaa, ja silloin tällöin Synnytystalkoiden taikina kohoaa hiukan liikaa. Ehkä esimerkiksi nimiäiskohtaus tuntuu hauskemmalta niistä, jotka ovat miettineet teemaa enemmänkin, mutta ainoastaan kyseisten bileiden juhlakaluna olleelle aihe on naurahdeltu läpi nopeasti.

Parhaimmillaan kohtaukset kuitenkin paitsi naurattavat, herättävät samaistumista niihinkin asioihin, joista ei mitään tiedä. Petra Poutasen esittämä laulu toistuvista keskenmenoista ja Kerttu Opuksen tulkinta miehenä olemisen keljuista puolista herättävät muutakin kuin halun nauraa räkättää.

Siihen on monella muualla syntyvyydestä esitetyllä lausunnolla matkaa.

Eli Harju

Synnytystalkoot

  • Konsepti ja ohjaus Meri-Maija Näykki
  • Käsikirjoitus ja koreografia Työryhmä
  • Dramaturginen apu Iira Halttunen
  • Musiikki ja äänisuunnittelu Petra Poutanen
  • Puvustus Ella Kauppinen / Työhuone Hengari
  • Lavastus ja valosuunnittelu Perttu Sinervo (Lavastuksen osana nähdään Elena Nestorovan teos Via Dolorosa, C’est la Vie, Bon Voyage)
  • Graafinen ilme, valokuvat, teaserit ja traileri Petteri Aartolahti
  • Esiintyjät Kerttu Opus, Petra Poutanen, Piki Rantanen, Tanjalotta Räikkä

Ensi-ilta Teatteri Telakalla 24.2.2024. Esityksiä 3.4. asti. Esityskalenteriin tästä.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua