Mars vs. Venuksen uusintaottelu on tasapeli – Riku Suokas ja Johanna Tohni ruotivat parisuhdetta energisesti

26.09.2021
DSC01595

Johanna Tohni ja Riku Suokas. Kuva: Kari Sunnari / TTT

TEATTERI | Suomessa on vain yksi koomikkopariskunta: Johanna Tohni ja Riku Suokas. Ketkään muut eivät voisi teatterin lavalla tehdä komiikkaa itsestään ja toisistaan niin viiltävästi. Mars vs. Venus? 2 – uusintaottelu on siis ainutkertainen esitys.

”Mars vs. Venus? 2 – uusintaottelu TTT-Klubin lavalla liikkuu toden ja keksityn välimaastossa, mutta katsojalle on mahdotonta tehdä rajaa faktan ja fiktion välille.”

ARVOSTELU

5 out of 5 stars

Mars vs. Venus? 2 – uusintaottelu

  • Käsikirjoitus ja ohjaus: Riku Suokas ja Johanna Tohni
  • Valo- ja äänisuunnittelu: Pasi Ristolainen
  • Ensi-ilta ja kantaesitys: TTT-Klubi 24.9.2021.

Mars vs. Venus? 2 – uusintaottelu on itsenäinen jatko-osa, jonka seuraaminen ei vaadi ensimmäisen osan näkemistä. Komiikan teko parisuhteesta on rohkeaa. TTT-Klubin lavalla stand up -komiikan Suomen pioneeri Riku Suokas ja puolisoaan vähemmän aikaa komiikkaa tehnyt Johanna Tohni ovat tasavertaisia. Uusintaottelu päättyy tasapeliin.

Mielestäni tässä kakkososassa on vakavampi pohjavire kuin ykkösosassa.

Esityksen muoto on sellainen, että kumpikin puhuu vuoronperään ja toinen kituu piinapenkissä kuuntelemassa. Puheaika menee tasan.

Ensi-iltayleisö oli esiintyjien puolella, nauroi, antoi väliaplodeja ja taputti esityksen päätteeksi esiintyjät lavalle useaan kertaan.

Osansa riemusta on siinä, että koronakurimus on hellittänyt ja yleisö uskaltaa tulla esityksiin. Koomikkojen riemu mahdollisuudesta esiintyä pitkän tauon jälkeen elävälle ja runsaalle yleisölle oli selvä. Ensi-illan piti olla jo helmikuussa, mutta pandemia esti sen.

TTT-Klubin lavalla oli energiaa, vauhtia ja varmuutta.

* *

Näin treeniesityksen noin puolitoista viikkoa sitten. Tällä välin oli tullut uutta tekstiä aika paljon. Teksti oli niin hyvin koomikkojen hallinnassa, että näitä rajapintoja ei huomannut, vaan esitys soljui yhtenäisenä eteenpäin.

Esitystä on kirjoitettu vielä ensi-iltaviikolla uusiksi ja näin voi tapahtua jatkossakin. Uusintaottelua on testattu treeniklubeilla. Jotain on pudonnut pois, jotain tullut tilalle.

Tällä tietoa uusintaottelua pääsee katsomaan TTT-Klubilla vuoden loppuun asti. Ykkösosa oli menestys. Se keräsi 30 000 katsojaa. Ennustan, että uusintaottelu ei jää puoleen vuoteen vaan jatkaa paljon pidempään.

* *

Mars vs. Venus? 2 – uusintaottelussa, kuten ykkösosassakin, käydään taistelua siitä, kummalla on vaikeampaa: heterosuhteen miehellä vai naisella.

Teksti on ronskia, käsitellään seksuaalisuutta, ulkonäköpaineita (niitä on miehelläkin), keski-ikäistymistä, riitelemistä, ennakkoluuloja naisena ja miehenä elämisestä ja hyvin intiimejä parisuhteen ominaispiirteitä.

Toisella puoliajalla teksti on vielä ronskimpaa.

Käsikirjoitus on syntynyt kumpikin omassa kammiossaan -menetelmällä. Aiheet ja teemat olivat kummankin tiedossa, mutta luulenpa, että käsikirjoittajapari on tuottanut yllätyksiä toisilleen, kuten he tuottavat niitä katsojalle.

Osa on faktaa, osa on fiktiota, ja toki mehevyyden vuoksi asioita on liioiteltu. Teksti on niin taitavasti nivottu yhteen, että näitä kohtia ei voi ulkopuolinen erottaa.

* *

Tosielämässä Johanna Tohni ja Riku Suokas elävät uusperheenä Johannan teini-ikäisten lasten, kissansa ja koiransa kanssa Kangasalla.

En pysty toistamaan yhtään vitsiä, koska minulla on huono muisti. Kangasalasta kuitenkin sanotaan mojova vitsi, joka on takuuvarma naurun kirvoittaja. Eikä se tietenkään olisi fiksua varastaa arvosteluun toisten vitsejä ja pilata muilta yllätyksellisyys.

Riku Suokas on Suomen ensimmäisiä stand up -koomikkoja, Luolamies-monologia hän esittää edelleen. Hän johti 15 vuotta Tampereen Työväen Teatteria. Johanna Tohni on esiintynyt stand up -klubeilla ja festivaaleilla vuodesta 2014. Mars vs. Venuksen ykkösosan ensi-ilta oli syksyllä vuonna 2017.

Mars vs. Venus? 2 – uusintaottelu on taitavasti tehty ja lavalla on kaksi tasavertaisesti hyvää koomikkoa. Tätä katsoo mielikseen ja on hyvinkin mahdollista, että esitys aiheuttaa ajattelua.

Päivi Vasara

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua