Erik Kraemer esittää nimiroolin Suomen Musiikkiteatterin Kirka-musikaalissa. Kuvat: Aila-Liisa Laurila
TEATTERI | Suomen Musiikkiteatteri toi musikaalin Kangasalan kesäteatteriin. Hiteistä ja Kirkan tarinasta syntyi kelpo kokonaisuus.
”Jotkut yksityiskohdat pistävät ikävästi silmään. Esimerkiksi roolihenkilöiden kammottavat peruukit.”
ARVOSTELU
Suomen Musiikkiteatteri: Kirka-musikaali – Hetki lyö
- Käsikirjoitus: Katariina Leino
- Päärooleissa: Erik Kraemer, Matthau Mikojan
- Ensi-ilta: Kangasalan kesäteatteri 3.8.2023.
Popparien ja rokkitähtien elämästä väsätyt musiikkinäytelmät ovat tänä kesänä kuuminta hottia. Kangasalan kesäteatterin lavalla ensi-iltansa saanut Kirka-musikaali – Hetki lyö osoittaa, kuinka kelpo kokonaisuus syntyy kaikille tutuista hittikappalaista ja kevyestä pintaraapaisusta päähenkilön vaiheisiin.
Suomalainen supertähti Kirka alias Kirill Babitzin (1950–2007) eli kiistatta sen verran värikkään ja vaiherikkaan elämän, että aineksia riittäisi enempäänkin kuin hittipotpuriin. Jos musiikki on pääasia ja vain sitä on tultu kuuntelemaan, niin ei voi muuta kuin olla umpionnellinen. Bändi tekee vauhdikkaan show’n.
Suomen Musiikkiteatterin Kirka-musikaali on ehtinyt hioutua lukemattomissa kiertävän teatterin esityksissä nykyiseen kompaktiin muotoonsa. Se etenee kitkattomasti ja tempaa kuulijat helposti mukaansa. Kappaleiden ja dramaattisten käänteiden välillä on juonellinen yhteys, joskin välillä löyhänlainen.
* *
Esitys alkaa hieman vaisusti The Eagles -yhtyeen vuonna 1973 julkaisemalla kappaleella Desperado. Kirka julkaisi biisin vuonna 1977 Mikko Alatalon suomentamin sanoin. Tarkemmin miettien riimeissä saattaa olla pientä vihjettä Kirkan uran vaiheisiin.
Todelliseen vauhtiin ja kompastelematta soljuvaan rytmiin päästään Pikkuveli-kappaleen myötä. Pertsa Reposen suomentama biisi tuli singlenä vuonna 1972 ja on brittiläisen Sweet-yhtyeen alkuperäinen rallatus Little Willy. Teatterilavalla sen vetävät duettona nimiroolia näyttelevä Erik Kraemer ja isoveli Sammya esittävä Matthau Mikojan (Matti Mikkonen).
Turkulainen Erik Kraemer, 34, on astunut aiemmin samassa musikaalissa Kirkaa esittäneen Ilari Hämäläisen tilalle. Rokkilaulajana Kraemer on ehtinyt tehdä uraa useissa kokoonpanoissa. Musiikkiteatteridebyytti tapahtui jo vuonna 2010 Rauli Badding Somerjokena. Viidestoista yö -musikaalissa hän esitti Mikko Alataloa.
Matthau Mikojan vaikuttaa notkean Kraemerin rinnalla kovin kankealta. Nuorena auto-onnettomuudessa menehtynyt Sammy Babitzin (1948–1973) ei todellakaan ollut mikään totinen torvensoittaja. Molemmat näyttelijät toki laulavat komeasti ja Mikojan tarttuu sujuvasti myös bassoon koko esityksen ajan.
Kumpikin päätähdistä on mukana myös Musiikkiteatterin Joutsenlaulu-musikaalissa, Kraemer Jussi Hakulisena ja Mikojan Olli Lindholmina. Toivottavasti esitys saapuu Kangasalle viimeistään ensi kesänä.
* *
Kirka-musikaalin väliaikaan päästään riehakkaasti laulamalla bändin ja teatteriyleisön avustuksella karaokelavojen suosikkiveto Daa-da Daa-da, jonka Sammy julkaisi vuonna 1972. Suorastaan yltiöpäiseen intoon yleisö ratkeaa tavallaan encorena lopuksi hoilattavan Leijat-biisin aikana.
Leijat jää päähän soimaan ja palauttaa ajatukset Kirkan uran alkuun. Lopetusbiisi on alkuaan Hal Hackadyn ja Lee Pockrissin Kites, jonka Pertsa Reponen suomensi ja Kirka levytti ensimmäisenä vuonna 1968.
Muuten niin viihdyttävässä esityksessä pistävät jotkut yksityiskohdat ikävästi silmään. Niihin kuuluvat esimerkiksi roolihenkilöiden kammottavat peruukit. Toisena etovat Sammyn haudalle vietävät rumat tekokukat. Ei olisi mitenkään häpeällistä tuoda lavalle jokin ortodoksitapoihin kuuluva kynttilä tai ikonijäljitelmä kukkien sijaan.
Myös valaistus kaipaa kohennusta. Elokuun illat pimenevät, eikä ole kenenkään etu, jos näyttelijöiden kasvot eivät näy kunnolla vaan jäävät välillä täysin varjoon.
* *
Kirka-musikaalin käsikirjoitus lienee Katariina Leinon kynästä, kuten niin monet esitykset jo Musiikkiteatteri Palatsin lavalta lähtien. Tätä faktaa ei aktiivisesti kerrota, kuten ei esityksen ohjaajaakaan, joka lienee liiketoimintakiellossa vuoteen 2025 asti oleva teatterikonkari Petri Lairikko.
Petri Lairikko näyttelee Kirka-musikaalissa perheen ankaraa emigrantti-isää sekä D-tuotannon Dannya eli Ilkka Lipsasta ja artistin maailmanmaineeseen nostanutta Kassu Halosta. Erityisesti Danny saa hykerryttävän parodisen tulkinnan, samoin kuin Elisa Lairikon hulvaton Katri Helena.
Osa muusikoista nähdään hauskoissa puherooleissa, kuten kitaristi Jussi Ojanen Herra Holmana ja kosketinsoittaja Juha Kinnunen Remu Aaltosena.
Isabella Lairikon Muska-sisko ei yllä äänellisesti esikuvansa mittoihin Krokotiilirockissa eikä Kirjoita postikorttiin -versiossa, mutta aivan kauniisti hänenkin äänensä soi.
Aila-Liisa Laurila
Suomen Musiikkiteatterin Kirka-musikaali – Hetki lyö Kangasalan kesäteatterilla Mobiliassa 20.8.2023 asti.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Enemmän kuin vain kepeä kaksituntinen keski-ikäisille – arviossa Riihimäen Teatterin Frenckellillä vieraileva Likapyykkiä
TEATTERI | Seksi on kohtuullisen kulunut ja ajoittain turhan arvattava ilottelun aihe, mutta aina sen parissa tavalla tai toisella illan viihtyy.
Nekalassa näytetään taas teatterin ihmeistä suurin, avoin kosketus – arviossa Legioonateatterin Taru hyvinvoinnista
TEATTERI | Jos haluatte päästä nauttimaan teatterin ja elämän piirileikistä, avoimuudesta ja omakohtaisuudesta, on syytä pitää kiirettä. Legioonateatterin juhlanäytelmä esitetään enää kahdesti.
Hildur, islantilainen kovapintainen ja suolavedessä surffaten marinoitunut poliisi kamppailee itseään vastaan
TEATTERI | Turun kaupunginteatterin lavalla on maailman kaunein siipi, aalto, lokki tai sipsi.
Komediateatterin Ransu ja Operaatio Joulu tuo joulumieltä pienemmille ja isommille
TEATTERI | Karvakuonot lähtevät tonttuagentteina etsimään kilttejä lapsia ja joululahjatoiveita Tampereen Petsamosta ja Käpylästä.