Kuva: Riina Leea Nieminen
TEATTERI | Q-teatterin Uuteen nousuun on matkakertomus lama-ajan lasten ja nuorten elämästä 1990-luvun alkupuolelta.
”Voisi ajatella, että roolit on kirjoitettu juuri näille näyttelijöille.”
ARVOSTELU
Uuteen nousuun – laman lasten elämä ja teot
- Käsikirjoitus: Anna Brotkin & Juho Mantere
- Ohjaus: Juho Mantere
- Ensi-ilta: Q-teatteri 15.2.2024
Anna Brotkinin ja Juho Mantereen käsikirjoittama Uuteen nousuun on kaksikon ensimmäinen yhteinen näytelmä. Se on matkakertomus lama-ajan lasten ja nuorten elämästä 1990-luvun alkupuolella. Näytelmä pohjautuu löysästi kirjoittajien omiin kokemuksiin pikkukaupungin lapsina.
Kouluaikainen kaveriporukka kokoontuu vanhan koulunsa hylätyssä juhlasalissa yhden heistä kutsumana. Kaikki ympärillä näkyvä on harmaata ja likaista.
Mitä heille tapahtui laman aikana ja takia ensimmäisestä koulupäivästä lähtien? Miesopettaja oli kuin armeijan kapiainen. Hän kehui harvoin ja haukkui usein. Urheilu oli opettajan lempiaine, ja näytelmässä nähtävä hiihtokohtaus liikunnan ja huumorin täysosuma.
Osa muistoista on vastenmielisiä tapahtumia, jotka vaikuttavat osaan lapsista ja nuorista pysyvästi. Osa tapahtumista on kuitenkin täydellisiä toivon, uskon, vauhdin ja voiman osoituksia vaikeassa arjessa.
* *
Tv-ruudulla Esko Aho kertoo kuinka elettiin yli varojen ja mitä sitten. Samanlaisia ennustuksia kuulemme nykyään joka päivä. 1980-luvun iloinen tuhlaus toi pankeille, kiitos ahneiden johtajiensa, laman ja velat. Niiden maksamisesta vastasivat tavalliset duunarit ja heidän kauttaan myös lapset ja vanhukset.
Nuorista Inkan isä on se pankkimies, joka selviää. Sisarusten Jossun ja Jonin isä tuntee syvää huonoa omaatuntoa. Neljäs ryhmästä on poika, joka enimmäkseen ottaa ihmissuhteissa ja huomaa lopulta, ettei sekään riitä.
Vanhemmat ovat sivurooleissa lasten kasvaessa. Lapset ovat omilla tavoillaan itsenäisiä. Monia ajan suomia muoti-ilmiöitä täytyy kokeilla. Ollaan pikkukaupungissa, jossa kaikki lapset tietävät kaiken ennen vanhempiaan.
Tekniikka tuli kaikkialle, myös tietotekniikka MikroMikon muodossa kirjastoihin. Kirjastotäti vihasi ajatusta ja konetta. Sivari, joka hoiti MikroMikon käyttöä, sai orgasmin pelkästä opastuksesta. Sieltä saattoi nähdä jopa tissejä, teinille taivas. Pelit olivat vauhtia ja väriä, ja niitä saattoi pelata yötä päivää. Musiikkiin kuului video, pelkkä huudatus ei riittänyt.
2000-luvun alussa televisio alkoi tuottaa kuvaa melkein ympäri vuorokauden. Lapsille ja nuorille tarkoitetuissa tv-sarjoissa oli paljon aikuisuutta matkivaa juonellista toimintaa. Tornien kaatuminen, kännisen Jeltisinin ero presidenttiyidestä ja edelleen Ahon jorinat taloudesta näkyivät ja kuuluivat taustalla. Värit olivat tuon ajan mukaisesti joko pastellia tai vahvasti väritettyä, niin myös oleminen, eläminen ja maailma.
* *
Uuteen nousuun -näytelmässä kaikki on väännetty huumorin, parodian ja draaman kautta, katsojille antoisasti näyttäen ja vahvan äänen kera. Nauru on päällimmäisenä, vaikka itkukaan ei ole aina kaukana.
Näyttelijät ovat täydellisiä rooleihinsa. Satu Tuuli Karhu, Miro Lopperi, Olli Riipinen ja Anna-Sofia Tuominen ovat lahjakkaita ja tekevät kaikki roolinsa loistavasti, mikä sekin on liian latteasti sanottu. Voisi ajatella, että roolit on kirjoitettu juuri näille näyttelijöille.
Musiikista vastaa Henri Lyysaari, joka on kosketinsoitintensa kanssa tärkeässä roolissa.
Maija Kääntä
Uuteen nousuun – laman lasten elämä ja teot
- Käsikirjoitus Anna Brotkin ja Juho Mantere
- Ohjaus Juho Mantere
- Rooleissa Satu Tuuli Karhu, Miro Lopperi, Olli Riipinen ja Anna-Sofia Tuominen
- Lavastus ja videosuunnittelu Ville Seppänen
- Kuvaussuunnittelu Ville Seppänen ja Jonatan Sundström
- Pukusuunnittelu Riina Leea Nieminen
- Valosuunnittelu William Iles
- Äänisuunnittelu Pekka Kiiliäinen
- Musiikin sävellys ja suunnittelu, muusikko Henri Lyysaari
- Maskeeraussuunnittelu Riikka Virtanen
Ensi-ilta Helsingin Q-teatterissa 15.2.2024. Esityksiä 17.5. asti. Esityskalenteriin tästä.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Hildur, islantilainen kovapintainen ja suolavedessä surffaten marinoitunut poliisi kamppailee itseään vastaan
TEATTERI | Turun kaupunginteatterin lavalla on maailman kaunein siipi, aalto, lokki tai sipsi.
Komediateatterin Ransu ja Operaatio Joulu tuo joulumieltä pienemmille ja isommille
TEATTERI | Karvakuonot lähtevät tonttuagentteina etsimään kilttejä lapsia ja joululahjatoiveita Tampereen Petsamosta ja Käpylästä.
Veijo Rönkkönen loi kokonaisen ITE-maailman ja Aapo Stavén toi sen lavalle – arviossa Veijo
TEATTERI | Simpeleläisen pieneläjän poika oli jo alunpitäen käsikassara, vahinkolaukauksesta siinnyt.
Kolme naista pyörittää miestä – arviossa Helsingin kaupunginteatterin Lempi
TEATTERI | Minna Rytisalon Lempistä dramatisoitu näytelmä luottaa liikaa kerrontaan. Itse Lempin persoona jää hataraksi.