Kuvat: Heikki Järvinen
TANSSI | 25-vuotista taivaltaan juhliva MD on elinvoimainen ja innovatiivinen tanssiteatteri, joka paneutuu yhtä täysipainoisesti niin lapsille kuin aikuisille suunnatun esityksen toteutukseen.
”Pirteän satuesityksen alla kulkee todellisuuden juonne: meidän on pidettävä huolta toisistamme ja kannettava vastuuta ympäristöstämme.”
ARVOSTELU
Iglu
- Koreografia ja ohjaus Mari Rosendahl
- Sävellys Jussi-Pekka Nuto
- Ensi-ilta: Tanssiteatteri MD 26.3.2022.
Tanssiteatteri MD:n Iglu on yli 4-vuotiaille suunnattu tanssiteos. Olen siis moninkertaisesti kohderyhmää! Tarina kutkuttaa mielikuvitusta johdattaen katsojan samalla pohtimaan luontoa ja elinympäristöä koskevia kysymyksiä. Tanssilliseen seikkailuun on punottu aihioita, joista on hyvä jatkaa keskustelua kotona. Katsomossa sen sijaan saa nauttia ja heittäytyä mukaan vailla ahdistusta.
Esityksen nimi on Iglu, mutta inuiitti-asukkaita ei seikkailuretkellä tavata, vaan muutamia pingviinejä, keijumainen olento, jääkarhu sekä joitakin erikoisia mereneläviä.
Mari Rosendahlin luoman kertomuksen koreografia ja ohjaus korostavat ystävyyden ja auttamisen merkitystä sekä yllättävistä ja pelottavistakin tilanteista selviytymistä yhdessä.
Tarinan keskushahmo on nuori keisaripingviini Buzika, joka joutuu erilleen muusta yhdyskunnasta luonnonmullistuksen seurauksena. Jäävuoresta on alkanut irtautua kovalla rytinällä ja roiskeella valtavia lohkareita, joten Buzikan on etsittävä itselleen vakaampi olinpaikka. Sellaisen löydettyään ja uimisesta ja sukeltelusta nautiskellessaan Buzika havaitsee meressä monenlaiseen muoviroskaan takertuneen olennon: notkean ja kiehtovan Böbön. Buzikan pelastusoperaation jälkeen heistä tulee hyvät ystävät ja seikkailukumppanit.
Sadussa kun ollaan, eräänä päivänä paikalle ilmestyy uppo-outo otus Pohjoisnavalta: jääkarhu Paau, joka herättää kumppanuksissa alkuun epävarmuutta, ehkä epäluuloakin. Kaikki kääntyy kuitenkin aina parhain päin, tulipa vastaan vaikkapa miekkavalas tai jättiläiskatkarapu tai uivaa, leveänaamaista sisiliskoa (nimeltään A.X. Lodley) muistuttava tyyppi.
Koska kyseessä on tanssiteos, mitään ei voi selventää tarinan mittaan sanallisesti, eikä tarvitsekaan! Kaikki tarpeellinen käy ilmi tanssijoiden kehonkielestä, ilmeistä ja eleistä. Sen lisäksi kukin katsoja voi täydentää näkemäänsä omien oivallustensa mukaisesti.
Ohjelmalehtiseen on tiivistetty luonnehdinnat tarinan hahmoista sekä nimetty heidät. Nimet ovat niin hassuja, että luulisin lasten vaikuttaneen asiaan. Itse esityksessähän ei nimiä tarvita.
Buzika (Joel Alalantela) on leikkisä ja utelias keisaripingviini, Böbö (Klaara Haapanen) puolestaan on innokas seikkailija. Yhdessä he ovat toimelias parivaljakko. Jääkarhu Paaun (Ville Oinonen) ominaisuuksista mainitaan matkustushalukkuus. Se selittäisikin kesken arktisten seutujen seikkailujen suurelle taustakankaalle ilmestyvät aivan toisenlaiset maisemat: suurkaupungin ja viidakon! Mainittu projisointitausta on visuaalisesti vaikuttava oivallinen tunnelmanluoja, ja se toimii osaltaan tarinan kertojana (videosuunnittelu Heikki Järvinen). Teoksen luonnonsuojeluun havahduttamisen mukaisesti projisointikangas on valmistettu kierrätysmateriaaleista.
Vähäeleinen lavastus (Mari Rosendahl ja Heikki Järvinen) on kaunis ja kiehtovasti valaistu. Se kutsuu mukaan jäisille kentille. Mari Rosendahlin suunnittelemat puvut puolestaan ovat lennokkaita ja värikylläisiä; hupaisia ja tyylikkäitä samaan aikaan. Buzika on asussaan kerrassaan komea keisaripingviini ja eloisa Böbö-neito kertoo esitetekstissä, että kaikki värit ovat hänen lempivärejään. Se näkyy! Tanssijoiden puvustuksessa on aina otettava huomioon myös niissä liikkumisen vaivattomuus.
Täysverinen md-läinen Mari Rosendahl on vaikuttanut Iglu-teoksen synnyssä miltei kaikkeen: tarinaan, koreografiaan, ohjaukseen, lavastukseen, puvustukseen, yleisilmeeseen, tunnelmaan… Arvostan sitä, miten täysipainoisesti Tanssiteatteri MD:ssä on paneuduttu lapsille suunnattuun esitykseen. Pirteän satuesityksen alla kulkee todellisuuden juonne: meidän on pidettävä huolta toisistamme ja kannettava vastuuta ympäristöstämme.
Taitavat tanssijat herättävät kertomuksen eloon, mutta kaiken sitoo yhteen Jussi-Pekka Nuton suoraan sydämeen ja sieluun osuva musiikki. Ei tietoakaan mistään päälleliimatusta tekoreippaasta tämä-on-nyt-hauskaa-lastenmusiikista! Nuto on säveltänyt musiikin moniin Tanssiteatteri MD:n esityksiin. Tuo yhteistyö on suorastaan varjeltava voimavara, elementti joka lisää tärkeän ulottuvuuden silmien edessä nähtävän tanssitun tarinan ympärille.
Ritva Alpola
Iglu
- Koreografia ja ohjaus Mari Rosendahl
- Sävellys Jussi-Pekka Nuto
- Videosuunnittelu Heikki Järvinen
- Valosuunnittelu Elina Nopanen
- Äänisuunnittelu Henri Puolitaival
- Lavastussuunnittelu Mari Rosendahl ja Heikki Järvinen
- Kuvataiteilija Samuli Kivinummi
- Pukusuunnittelu Mari Rosendahl
- Päähineiden suunnittelu Laura Lipiäinen
- Nukentekijä Satulia Saarilehto
- Pukujen toteutus Laura Lipiäinen, Sari Vaittinen ja Senni Tähtinen
- Tarpeisto Laura Lipiäinen ja Suvi Eloranta
- Maskeeraaja Pepina Granholm
- Lavastuksen ompelutyöt Anni Kotiranta
- Koreografin assistentti Suvi Eloranta
- Esiintyjät Joel Alalantela / Sakari Kinnunen (vier.), Suvi Eloranta, Klaara Haapanen / Janita Rantanen (vier.) ja Ville Oinonen (vier.) / Samuli Roininen
Ensi-ilta Tanssiteatteri MD:ssä 26.3.2022. Esityksiä 11.10.2022 asti ja jälleen 9.–23.2.2023. Esityskalenteriin tästä.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Fyysistä komediaa ja absurdia draamaa – arviossa Tanssiteatteri Hurjaruuthin Talvisirkus Fantasia
SIRKUS | Tanssiteatteri Hurjaruuthin 30-vuotisjuhlavuottaan viettävän talvisirkuksen uusi esitys on hauska, valloittava ja visuaalisesti ihastuttava.
Sorin Sirkuksen joulushow Verda tuo trooppista tunnelmaa kaamoksen keskelle
SIRKUS | Verdan vehreä, sademetsämäinen tunnelma ja sen eläimiä, heimolaisia ja kasveja muistuttavat esiintyjät kertovat yhteistyön voimasta, jota Sorin Sirkuksen joulushow huokuu.
KÖTT-kollektiivin Harp on hersyvä yhdistelmä runoutta, tanssia ja musiikkia sekä nykyesityksen vallattomuutta
TANSSI | Kulttuurihistorian naishahmoista innoittunut Harp liukuu ketterästi hahmosta, kielestä ja maailmasta toiseen.
Duettoteos inhimillisyydestä, ennakkoluuloista ja erilaisuudesta – arviossa Tanssiteatteri MD:n Aliveness
TANSSI | Tanssiteatteri MD:n sivuilla kuvaillaan, että Mari Rosendahlin nykytanssiteos Aliveness kahdelle tanssijalle ”hengittää, hengästyy ja hahmottaa itseään aina uudelleen”.