Keskellä Future-albumin kansikuva. Kuvat: Tommi Musturi / Zum Teufel
SARJAKUVA | Tommi Musturin kymmenen vuoden työn tulos on kunnianhimoinen, mutta melko sekava kokonaisuus.
”Tulevaisuus on suuri överi ilman pakotietä.”
ARVOSTELU
Tommi Musturi: Future
- Zum Teufel, 2024.
- 288 sivua.
Nokian Siuron kylässä asuvan sarjakuva- ja kuvataiteilija Tommi Musturin kymmenen vuoden ajan työstämä sarjakuva-albumi Future (Zum Teufel, 2024) kertoo ihmiskunnan erilaisista tulevaisuuksista. Vaihtelevilla tyyleillä toteutetut aikatasot sisältävät niin scifi-seikkailua kuin dystopiaa.
Heti kanneltaan äärimmäisen värikkään, liki 300-sivuisen järkäleen tyylikirjo on päräyttävän moniulotteinen, mistä se ansaitsee hatunnoston kunnianhimoisesta toteutuksestaan että onnistuu samaan aikaan tekemään ennestäänkin polveilevasta tarinakokonaisuudesta entistäkin hajanaisemman.
Maailmaa pikkuhiljaa nakertavan tekoälyn IDAn tulevaisuuskatsaukset, ikään kuin vanhoista sarjakuvalehdistä tutut kirjepalstat, rytmittävät lukuja, joissa kulutus on uskonto, lapset aloittavat sodan aikuisia vastaan ja maailmanpelastuksestakin väännetään huuruista viihdettä.
Kaiken keskeltä löytyy utuinen kadonnut kaupunki Centra, jonka seesteisyyden vastapainona albumi tarjoilee vaihtoehtoisten tulevaisuuksien kuvottavat ja perverssit kuvastot. Samaan aikaan toisaalla avaruudessa seilaava muovipussi jatkaa matkaansa.
Tulevaisuus on suuri överi ilman pakotietä, vastataan Musturin sarjakuvassa tulevaisuudesta huolestuneelle perheenisälle. Samanlaista väripurskahtelussaan liioittelevaa tajunnanvirtaa on myös koko sarjakuva-albumi vaihtoehtoisine tulevaisuuskuvineen, jossa yhdistyy valtava määrä tyylillisiä kumarruksia Moebiuksesta Robert Crumbiin.
Värikylpy ja vallaton tyylien vaihtelu luovat todella psykedeelisen maiseman. Armageddon Marathon -luvusta nousee mieleen Judge Dreddin futurististen kaupunkidystopioiden geenimuokattu ihmisyys, joissa kaikki mahdollinen on viety äärimmäisyyksiin.
Future on luettavuudeltaan aika raskas tekstin paikoin hyvinkin pienen piiperryksen ja piirrostyylien poukkoilevuuden vuoksi, eikä kokonaisuuden tarinallisuus tämänkään takia aukene kovinkaan sujuvana tai loogisena.
Vaikka Future on taiteellisesti kunnianhimoinen ja visuaalisessa hullunmyllyssään hieno, on se lukukokemuksena haastava. Yksittäiset elähdyttävät sivut hukkuvat psykedeeliseen vuoristorataan. Ei todellakaan mitään kevyttä iltalukemista.
Ilkka Valpasvuo
* *
♦️ PIENI TUKI, ISO APU ♦️
Tilaatko joskus kirjan tai äänikirjan verkosta? Löydät ostoslinkkejä jokaisesta Kulttuuritoimituksen kirjakritiikistä. Niistä tehdyistä ostoksista Kulttuuritoimitus saa pienen siivun, joka auttaa ylläpitämään sivustoa.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Solidaarisuutta Ukrainalle – arvioitavana Aino Sutisen Ajattelen Ukrainaa koko ajan
SARJAKUVA | Dokumentaariseen sarjakuvaan erikoistunut Aino Sutinen on kirjannut ylös päiväkirjamaista pohdintaa Ukrainasta ja keskusteluja ystävien ja asiantuntijoiden kanssa.
Olisipa kesä ja kärpäsiä – arviossa Lyhenevä kesä 6: Tuhannen palan palapeli
SARJAKUVA | Käsikirjoittaja Pauli Kallion ja piirtäjä Reetta Niemensivun lyhenevän kesän lapsuuden seikkailut saavat lukijankin harmit haihtumaan.
Ville Rannan viininmakuinen nuoruus kulttuurilehden piirtäjänä – arviossa Viininjuojat
SARJAKUVAT | Omaelämäkerrallinen ja itseironinen albumi kuvaa kaunistelematta pienen kulttuurilehden toimituksen meininkiä ja sen jäsenten myöhempiä vuosia.
Sami Makkosen sarjakuvallinen kauhu liikkuu pimeissä varjoissa – arviossa Sielujen kutoja
SARJAKUVA | Kansainvälisiä sarjakuva-alan palkintoja voittaneen Sami Makkosen tummasyinen kuvasto luo oivallisen taustan okkulttiselle kauhulle.