KULTTUURIGAALA EHDOKASKEHYKSET Vuoden kulttuuriteko KUVAAJA MA

Pyllyposki rakastuu – Mestarietsivä Peppusen seikkailut jatkuvat lastenkirjasarjan 11. kirjassa

29.01.2023
Peppunen

Kuvat: Otava

SARJAKUVA | Mestarietsivä Peppunen on yksi pierukirjabuumin lippulaivoista. Pyllyposkinen mestarietsivä joutuu tarjoilija Bella Vadelman pauloihin, vaikka pitäisi vartioida arvokasta Kultasilmä-sormusta.

”Suomentaja Mayu Saaritsa on nokkelasti nimennyt kadonneet sorsat Seitsemän veljeksen mukaan.”

ARVOSTELU

4 out of 5 stars

Troll: Mestarietsivä Peppunen – Mestarietsivä rakastuu?!

  • Japaninkielinen alkuteos: Oshiri Tantei. Oshiri Tantei No Koi?!
  • Suomennos Mayu Saaritsa.
  • Nemo, 2023.
  • 88 sivua.
Osta kirja tai kuuntele sitä ääni­kirja­palveluista, tuet samalla Kulttuuri­toimitusta!
Adlibris BookBeat Nextory Storytel

Viime vuosina pieremisestä on muodostunut olennainen osa lastenkirjallisuutta. Dav Pilkeyn Kapteeni Kalsari, Arttu Unkarin ja Kai Vaalion Isämies ja räjähtävä kakka sekä Malin Klingenbergin ja Sanna Manderin Pierun elämää ovat vain pintaraapaisu tarjontaan.

Lapsista paukkuanarkia on varmasti lystikästä, ja mitä enemmän pierukirjoja maailmalla kielletään, sitä enemmän niitä luetaan. Tänä päivänä Suomessa tuskin julkaistaan lastenkirjaa, jossa ei puhuttaisi pierusta edes kerran.

Mestarietsivä Peppunen on yksi lasten suursuosikeista. Pyllyposkinen mestarietsivä joutuu kirjoissa mystisten pulmien eteen, jotka etsivänero ratkaisee kylmän viileästi ja taltuttaa konnat pieraisemalla päin pläsiä. Peppusen kintereillä kulkee Brown, eräänlainen tohtori Watson, joka pitää päiväkirjaa tapauksista.

Mestarietsivä rakastuu?! -kirjassa (Nemo, 2023) on perinteiseen peppuskirjan tapaan kaksi kertomusta. Ensimmäisessä Peppusen kantakahvila Onnenkissaan on palkattu uusi, hyväntuoksuinen tarjoilija Bella Vadelma, jonka läheisyydessä Peppunenkin alkaa punastella ja sydän ottaa pari ylimääräistä lyöntiä. Vaarantavatko tunteet Peppusen tehtävän vartioida neiti Estelle Suurpukkilan arvokasta Kultasilmä-sormusta?

Kirjan toisessa mysteerissä kahvila Onnenkissan tarjoilija Tiuku saa hyytävän uhkauskirjeen. Peppunen lähtee selvittämään kuka kirjeen on lähettänyt ja miksi.

* *

Vaikka lastenkirjoista puhutaankin, kyseessä on kuitenkin sarjakuva. Troll on kirjailija Yōko Tanakan ja kuvittaja Masahide Fukasawan nimimerkki. Peppusten piirrostyyli muistuttaa mangaa ja japanilaista söpöilyä, mutta siihen on sekoittunut myös länsimaisia aineksia. Ehkä juuri onnistuneen sekoituksen vuoksi kirjasarja on maailmalla niin suosittu.

Aika ajoin eteen tulee aukeaman tai sivun kokoinen laajakuva, ja lukija saa tehtäväkseen etsiä peppuja. Jo itse tehtävänannon etsiminen on tehtävä, ja se voi olla piilotettuna esimerkiksi kuvassa näkyviin viireihin. Myös kaikkea muuta etsittävää riittää pitkin kirjaa, ja suomentaja Mayu Saaritsa on nokkelasti nimennyt kadonneet sorsat Seitsemän veljeksen mukaan.

Peppus-kirjoissa on paljon tekemistä useaksi lukukerraksi. Tehtäviä riittää, ja ne ovat sopivan vaikeita. Ja jos ne käyvät ylitsepääsemättömän vaikeiksi, kirjan lopusta löytyy oikeat vastaukset.

Petri Hänninen

* *

♦️ PIENI TUKI, ISO APU ♦️

Tilaatko joskus kirjan tai äänikirjan verkosta? Löydät ostoslinkkejä jokaisesta Kulttuuritoimituksen kirjakritiikistä. Niistä tehdyistä ostoksista Kulttuuritoimitus saa pienen siivun, joka auttaa ylläpitämään sivustoa. 

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua