Saksofonisti Timo Lassyn livekonserteista syntyi tinkimätöntä musiikkia tarjoava jazzalbumi

19.03.2020
Timo Lassy3 photo Tero Ahonen 1

Levyarvostelu: Hypnoottinen ja taianomainen Big Brass -livealbumi on koottu kahden maaliskuussa 2018 Savoy-teatterissa soitetun konsertin äänityksistä.

Timo Lassy: Big Brass (Live at Savoy Theatre Helsinki). Membran / Must Have Jazz, 2020.

Kansainvälistäkin mainetta niittänyt Timo Lassy ponnahti aikoinaan jazztaivaalle yhtyeiden U-Street All Starsin ja The Five Corners Quintetin saksofonistina. Hän on tehnyt vuosien aikana myös erittäin vankkumatonta soolouraa. Johtolanka on omassa, joskin perinteitä kunnioittavassa melodisessa soul- ja mainstream-jazzissa, joka svengaa.

Vaikka kappaleet toinen toisensa perään ovat muusikoiden omaa tuotantoa, niistä kuuluu tuttuus, eräänlainen retrotunnelma. Esimerkiksi albumin avausraita Grande Opening kuulostaa jo tutulta. Menoon on heti helppo tarttua.

Lassy on toteuttanut albuminsa kahden maaliskuussa 2018 Savoy-teatterissa soitetun konsertin äänityksistä. Peruskokoonpanon muodistavat hänen pitkäaikaiset soittokumppaninsa ja ystävänsä pianisti Georgios Kontrafouris, basisti Antti Lötjönen, rumpali Teppo Mäkynen sekä perkussionisti Abdissa Assefa, kaikki melodisia, rytmitajuisia ja svengaavia muusikoita.

Albumin tunnelma on hypnoottista ja taianomaista, ja se ottaa valtoihinsa, olipa kyseessä mikä raita tahansa. Jokainen kappale on esimerkillinen. Valssin tahdit valtaavat Lassyn säveltämässä kappaleessa Waltz Unsolved. Välillä vispataan Mäkysen kirjoittaman Teddy The Sweeperin tahdissa. Lötjösen säveltämä Bass Intro tarjoaa rauhalliset tuokion svengin vastapainoksi, kunnes lavalle saapuu tuhti puhallinorkesteri Ricky-Tick Big Band jatkaen Lassyn ja Mäkysen rytmikkäällä sävellyksellä African Rumble.

Muusikot hallitsevat suurenmoisesti melodiat, harmonian ja rytmiopin. Luontainen rytminero, Teppo Mäkynen sekä lyömäsoitinten takana hillitysti soittava Abdissa Assefa ovat pitäneet svengistä huolta jo monissa Lassyn kokoonpanoissa. Hienosti kokonaisuutta koossa pitävässä komppiryhmässä soittavat tietenkin Lötjönen ja Kontrafouris.

Tällä kertaa väkevästi soittava Valtteri Pöyhösen luotsaama Ricky-Tick Big Band niittaa kokonaisuuden hienosti yhteen. Pöyhösen sovittamassa musiikissa meno on ihmeellisen mehevää kauttaaltaan. Ei ole väliä, mikä on tempo tai rytmi.

Albumi tuo hyvin esiin sen, kuinka korvia hivelevä saksofonisti Timo Lassy yhtyeineen on konserttiesiintyjä. Kun bändi pääsee vauhtiin, tulkinnat kasvavat jopa pitkiksi vuodatuksiksi. Pöyhösen johtama big band ja sille sovittama musiikki svengaa, ja tunnelma välittyy upeasti. Näin live-jazz toimii.

Marita Nyrhinen