Omaperäisen poukkoilevaa indie folkia – arviossa Jesca Hoopin Order of Romance

09.10.2022
JescaKansi

Kuvat: Memphis Industries

LEVYT | Hauskasti eri suuntiin tempoilevaa indie folkia esittävä Jesca Hoop on viidennellä levyllään hämmästyttävä, yllättävä ja koskettava.

”Vaikutteita on haettu monista suunnista ja sekoitettu yhteen välittämättä liikaa siitä, mikä sopii minnekin.”

ARVOSTELU

4 out of 5 stars

Jesca Hoop: Order of Romance

  • Memphis Industries, 2022.
  • Kuuntele: Spotify.
Jesca Hoop on (s. 1975) on amerikkalainen laulaja-lauluntekijä, joka ei asetu siivosti mihinkään yhteen lokeroon. Hoopin taustalta löytyy kasvamista mormoniperheessä, virsien laulamista ja sittemmin vapautuminen mormoniuskosta ja elämistä ”off the grid” Pohjois-Kalifornian ja Wyomingin erämaissa. Musiikkiharrastus on kulkenut mukana halki elämän, mutta ura sai mojovan alkupotkun, kun Hoop muutti Los Angelesiin ja sai töitä lastenhoitajana Tom Waitsin perheessä.

Tom Waits on luonnehtinut Jesca Hoopin olevan kuin ”nelipuolinen kolikko”. Itse löysin Hoopin musiikin pariin Spotifyn suosituksista: Stonechild-albumin (2019) hittibiisi Red White and Black oli lumoava. Niinpä tähän uuteen albumiin oli helppo lähteä tutustumaan, kun sen uutuuslistalta bongasin.

Mitenköhän Order of Romancea (Memphis Industries, 2022) luonnehtisi jotenkin tiiviisti? Ainakin albumi on yllättävä, monikerroksinen ja tempoileva. Sen tyylissä on leikkisyyttä. Vaikutteita on haettu monista suunnista ja sekoitettu yhteen välittämättä liikaa siitä, mikä sopii minnekin. Jonkinlaisena kaiken yhteen sitovana pohjavireenä on indie folk, täynnä pieniä poikkeamia ja omaperäisyyksiä.

Levyn aloittava Sudden Light on hyvä johdatus Jesca Hoopin maailmaan. Hatred Has a Mother riehakkaine torvineen on levyn kiehtovimpia kohokohtia. Lopusta löytyvä hiljaisen surumielinen Lyrebird on hieno lopetus. Silent Extinction kuvaa parisuhteen loppumisen jälkeistä toisen ihmisen pyyhkimistä pois omasta elämästä – ja ehkä siinä voi lukea viittauksia myös ympärillämme jatkuvasti tapahtuvaan hiljaiseen sukupuuttoon kuolemiseen.

Stonechildin tapaan tämäkin albumi on tehty yhdessä John Parishin (PJ Harvey, Aldous Harding) kanssa. Levyn musiikillinen monimuotoisuus vaatii vähän kuuntelukertoja ja totuttelua, jotta eri suuntiin poukkoilevasta musiikista saa otteen, mutta avauduttuaan Order of Romance kyllä palkitsee.

Jesca Hoop käsittelee sanoituksissaan runsasta valikoimaa aiheita, alleviivaamatta ja runollisella etevyydellä. Order of Romance on miellyttävän omaperäistä kuunneltavaa.

Mikko Saari

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua