Letkeänsynkkää folk rock -tunnelmointia – arviossa BATTSin The Nightline

12.01.2023
Batts

Kuva: Lisa Businovski

LEVYT | Melbournelaisen BATTSin kakkoslevy viittaa visuaalisesti jonnekin 1970-luvulle. Kepeä soundi kätkee sisäänsä surullista musiikkia, joka koskettaa varovasti.

”Soundi on mukavan pehmeä ja Tanya Battin lauluääni kuulas ja selkeä.”

ARVOSTELU

4 out of 5 stars

BATTS: The Nightline

  • I Feel Fine Records, 2022.
  • Kuuntele: Spotify

BATTS on australialainen laulaja-lauluntekijä Tanya Batt. Esikoislevy The Grand Tour ilmestyi vuonna 2019; konseptialbumin teemana oli NASAn vuoden 1977 Voyager-laukaisu. Toinen albumi The Nightline (I Feel Fine Records, 2022) perustuu puolestaan RISING-festivaaleilla esitettyyn audioteatterielämykseen, jossa kierrätettiin yölinjalle jätettyjä anonyymejä ääniviestejä.

Musiikillisina peruskivinä Battille ovat folk ja rock. The Nightline -levyn ulkonäkö antaa ymmärtää, että kovin pitkälle 1980-luvun alusta ei olla päästy. Ei tämä nyt onneksi ihan silkkaa menneen ihannointia ole, ja esimerkiksi Bedouine oli Waysides-levyllään selvästi retrompi kuin The Nightline.

Soundi on kuitenkin mukavan pehmeä ja Tanya Battin lauluääni kuulas ja selkeä. Levyn paikoittain kepeys voi hämätä: Summer in Londonin leijailevan kepeä soundi, lähes puhutut säkeistöt kertomassa kesäisen Lontoon ihanuudesta – ja sitten ”I should feel good, I should feel well, I should feel something / My god I feel like I’m in hell”. Leppoisat kesäpäivät Lontoossa ja käyskentely olut kädessä ovatkin muisto vain.

Call It What Is Is -kappaleessakin letkeä biitti yhdistyy mahdottomaan kohtaamattomuuteen: kunpa voisinkin vain kertoa, miten tunnen, mutta en ole millään tasolla kuin muut.

Itse tutustuin levyyn sen kirkkaimman kohokohdan kautta: Spotify nosti soittolistalle yhteistyössä Sharon Van Ettenin kanssa tehdyn Blue-kappaleen. Se on ihastuttavan haikeankaunis kappale. Van Etten ja Batt laulavat hienosti yhdessä. Toinenkin hieno artistivierailu levyltä löytyy, kun Linger-kappaleessa vierailee Deep Sea Diver.

Kokonaisuutena The Nightline on hieno albumi ja herättää kyllä mielenkiintoa tutustua myös The Grand Tour -esikoislevyyn.

Mikko Saari

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua