Kuva: Lisa Businovski
LEVYT | Melbournelaisen BATTSin kakkoslevy viittaa visuaalisesti jonnekin 1970-luvulle. Kepeä soundi kätkee sisäänsä surullista musiikkia, joka koskettaa varovasti.
”Soundi on mukavan pehmeä ja Tanya Battin lauluääni kuulas ja selkeä.”
BATTS on australialainen laulaja-lauluntekijä Tanya Batt. Esikoislevy The Grand Tour ilmestyi vuonna 2019; konseptialbumin teemana oli NASAn vuoden 1977 Voyager-laukaisu. Toinen albumi The Nightline (I Feel Fine Records, 2022) perustuu puolestaan RISING-festivaaleilla esitettyyn audioteatterielämykseen, jossa kierrätettiin yölinjalle jätettyjä anonyymejä ääniviestejä.
Musiikillisina peruskivinä Battille ovat folk ja rock. The Nightline -levyn ulkonäkö antaa ymmärtää, että kovin pitkälle 1980-luvun alusta ei olla päästy. Ei tämä nyt onneksi ihan silkkaa menneen ihannointia ole, ja esimerkiksi Bedouine oli Waysides-levyllään selvästi retrompi kuin The Nightline.
Soundi on kuitenkin mukavan pehmeä ja Tanya Battin lauluääni kuulas ja selkeä. Levyn paikoittain kepeys voi hämätä: Summer in Londonin leijailevan kepeä soundi, lähes puhutut säkeistöt kertomassa kesäisen Lontoon ihanuudesta – ja sitten ”I should feel good, I should feel well, I should feel something / My god I feel like I’m in hell”. Leppoisat kesäpäivät Lontoossa ja käyskentely olut kädessä ovatkin muisto vain.
Call It What Is Is -kappaleessakin letkeä biitti yhdistyy mahdottomaan kohtaamattomuuteen: kunpa voisinkin vain kertoa, miten tunnen, mutta en ole millään tasolla kuin muut.
Itse tutustuin levyyn sen kirkkaimman kohokohdan kautta: Spotify nosti soittolistalle yhteistyössä Sharon Van Ettenin kanssa tehdyn Blue-kappaleen. Se on ihastuttavan haikeankaunis kappale. Van Etten ja Batt laulavat hienosti yhdessä. Toinenkin hieno artistivierailu levyltä löytyy, kun Linger-kappaleessa vierailee Deep Sea Diver.
Kokonaisuutena The Nightline on hieno albumi ja herättää kyllä mielenkiintoa tutustua myös The Grand Tour -esikoislevyyn.
Mikko Saari
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Anjan lähes erinomainen elämä on hauska, koskettava ja taianomainen kertomus maalaisnaisen elämästä
TEATTERI | Joensuun kaupunginteatterin näytelmä jättää katsojalle yhtä paljon kysymyksiä kuin tuo vastauksia. Kertomus on unenomaisen kaunis, intensiivinen ja välillä räiskyvä.
Mistä tietää, milloin on perillä? Arviossa Helena Liikanen-Rengerin Koti-ikävä, rebonjour
KIRJAT | Helena Liikanen-Rengerin teoksessa kolme vuotta Yhdysvalloissa asunut suomalais-ranskalainen perhe tekee paluumuuttoa eteläiseen Ranskaan.
Ryoji Ikeda vie universumin arvoitusten äärelle Amos Rexissä – Kiasmassa Ars Fennica -ehdokkaat
KUVATAIDE | Japanilaisen Ryoji Ikedan ääni- ja kuvamaisema universumista on niin huikaiseva, että katsoja kutistuu sen edessä. Naapurissa Kiasma esittelee viisi Ars Fennica -ehdokasta.
Raaka todellisuus vs. sananvapaus, oikeudenmukaisuus ja demokratia
SANANVAPAUS | Tampereen ensimmäinen sananvapaustapahtuma nosti esiin Ukrainan karua todellisuutta.