Kuva: Julie Montauk
LEVYT | Tanskassa asuvan Sulkusen tyylilajia voi sanoa esimerkiksi avantgardeksi tai elektroakustiseksi minimalistiseksi ambientiksi. Sonority-trilogiansa ensimmäinen osa Koan ilmestyi vuonna 2018.
”Jos radiossa lähetettäisiin vielä Avaruusromua-ohjelmaa, Sulkusen musiikki olisi sinne täydellistä materiaalia.”
Kokeellista musiikkia säveltävä ja esittävä Johanna Elina Sulkunen tekee uraansa Kööpenhaminasta käsin ja on siellä tuttu laulaja-lauluntekijä. Hän on esiintynyt muun muassa helmikuisten Vinter Jazz -festivaalien aikana kotikaupungissaan, ja keikkoja pukkaa ympäri Tanskaa. Hän on esiintynyt myös Helsingissä We Jazz -festivaalilla.
Sulkusen tyylilajia voi sanoa esimerkiksi avantgardeksi tai elektroakustiseksi minimalistiseksi ambientiksi. Hän julkaisi jo vuonna 2018 Sonority-trilogiansa ensimmäisen albumin Koanin (ILK Music). Projektin toinen osa on uutuusalbumi Terra (TILA, 2021).
Koan on eräänlainen tulkinta zenbuddhalaisista koan-teksteistä. Albumin materiaali on kuin ääniä joistain työpainotteisista tilanteista, maksimaalista noisea, ja on myönnettävä, että se on haasteellista kuunneltavaa. Äänet ovat niin sähäköitä, että ne pakkaavat häiritä – koskea korvaan. Ne ovat kuin elokuvan foley-artistin aikaansaannoksia.
Terra on erilainen paketti. Se on jatkoa Koanin aloittaneelle Sonority-projektille, mikä käy ilmi myös albumien kappaleiden nimissä; ne ovat saaneet eteensä roomalaiset järjestysnumerot I–VII. Terran ensimmäinen kappale Layers on siis järjestysnumeroltaan VIII.
Terra on latinaa ja tarkoittaa maata, maaseutua ja maaväriä. Englanniksi nimetty Soil tarkoittaa sekin maata, mutta myös maaperää ja multaa. Albumin monen muunkin kappaleen nimet ovat maanläheisiä. Luonto on vaikuttanut Sulkusen musiikkiin.
Terra on alusta loppuun asti mielenkiintoinen matka avaruudellisiin mutta samalla maanläheisiin tiloihin, mielentiloihin. Jos radiossa yhä lähetettäisiin Avaruusromua-ohjelmaa, Sulkusen musiikki olisi sinne täydellistä materiaalia.
Sulkusen ilmaisu on kaukana perinteisestä tavasta tehdä musiikkia, olipa kyseessä laulanta tai instrumentaaliosuudet. Hän on kokeilija ja hakee ennakkoluulottomasti ilmaisulleen omia polkuja, jotka ovat osin hyvin visuaalisia, jopa elokuvallisia. Hän rohkenee käyttää ääntään instrumenttina, jonka hän yhdistää tasavertaiseksi sähköisten soitinosuuksien rinnalle. Vahvana tukena Sulkusen albumilla on tanskalainen Halvcirkel-jousikvartetti sekä värikäs kansainvälinen puhallinryhmä.
Sulkunen on nyt kiinni ajassa, sillä mistäpä muusta puhutaan niin paljon kuin ilmastonmuutoksesta. Tuo tematiikka on johdattanut myös Sulkusen pohtimaan luonnon ja ihmisen suhdetta toisiinsa. Ihmisäänen ja sähköisen instrumentalismin yhdistelmä vie kuulijan erilaisiin, ehkä ennen kokemattomiin ympäristöihin.
Kappaleet ovat kuin maanläheisillä väreillä maalattuja ääniteoksia. Niin on albumin kansikin. Tanskalaisen valokuvaaja Julie Montaukin kuvista levyn kannen taiteillut Tapani Toivanen on toteuttanut ilmasta kuvatun maiseman ja takakannen artistikuvan satumaisiksi maalauksiksi, maanläheisiksi taideteoksiksi.
Trilogian päätösosaa jäädään odottelemaan.
Marita Nyrhinen
Sonority – Terra
Johanna Elina Sulkunen – laulu, sävellykset, elektroniikka
Halvcirkel
- Bettina Marie Ezaki – viulu
- Pernille Kristiansen – viulu
- Mika Persdotter – alttoviulu
- Nicole Hogstrand – sello
Carolyn Goodwin – saksofonit ja klarinetti
Francesco Bigoni – saksofonit ja klarinetti
Henrik Pulz Melbye – saksofonit ja klarinetti
Anders Vestergaard – rummut
* *
Tuottaja: Johanna Elina Sulkunen
Jälkituotanto: Aske Zidore
Akustisten instrumenttien äänitys: Thomas Vang / The Village Studio
Miksaus: John Fomsgaard
Masterointi: Malthe Fischer
Albumin design: Tapani Toivanen
Kuvat: Julie Montauk
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Raukeasti pohdiskelevat nuotiojuhlat – arviossa Asan Eteenpäin Elävä
LEVYT | Asan uudelta albumilta on riisuttu biitit ja luupit orgaanisen pohdiskelun tieltä. Eteenpäin Elävä jammailee akustisen kitaran tahtiin.
Nyt pukinkonttiin on tarjolla niin kauneimpia kuin kalleimpiakin joululauluja
LEVYT | Täksi jouluksi on ilmestynyt kaksi uutta joululevyä, joiden lauluissa heijastuu erityisen hyvin yhteiskunta, jossa laulut on sävelletty.
Mä oon vähän outo, mutta silti ok – arviossa 20 000 Hz -yhtyeen kolmoslevy Kaaosteoria
LEVYT | 20 000 Hz -yhtyeen suriseva soundi rakentuu syntetisaattoreille ja rumpukoneille, mutta melodia loistaa rosoisuuden keskeltä.
Levykatsaus: Keith Jarrett, Trygve Seim, Louis Sclavis, Avishai Cohen, Tord Gustavsen
LEVYT | Müncheniläinen levymerkki ECM on käsite. Modernin, eurooppalaistyylisen avantgarden lipunkantaja tunnetaan virheettömästä, pohjoismaisen viileästä soundistaan.