Kuvat: jostrandberg.com / Marita Nyrhinen
LEVYT | The Works on eräänlainen katselmus Strandberg Projectin uralta. Vuosien takaisten, uudelleen miksattujen äänitysten lisäksi mukana on myös tuoreita tallenteita.
”Yhteistyökykyisenä Strandberg antaa aina tilaa soittokumppaneilleen.”
ARVOSTELU
Strandberg Project: The Works
- 4CD.
- Seacrest, 2023.
Basisti Jan-Olof Strandberg on saanut paljon huomioita ulkomaisissa musiikkijulkaisuissa. Se ei ole ihme, sillä hänen tuotoksensa ovat ehdottomasti kansainvälistä tasoa. Musiikkityylillään hän ylläpitää niin sanotun progressiivisen jazzrockin mainetta. Cd-paketti The WORKS (Seacrest, 2023) on hänen bändinsä Strandberg Projectin uusin osoitus siitä.
Fuusio on Suomessakin 1970-luvulla suosionsa huipulla ollut musiikin suuntaus, jota voidaan alalajeineen kutsua progressiiviseksi musiikiksi. Lajityypissä yhdistyy elementtejä populaarimusiikin eri suuntauksista, kuten rockista, funkista ja jazzista. Jan-Olof Strandberg ja hänen yhtyeensä edusvavat progesuuntausta Suomessa nykyään ehkä parhaiten.
Strandberg on taitava, väkevästi ja rytmikkäästi soittava basisti, joka hallitsee soittimensa pistämättömästi. Onpa häntä verrattu moniin kuuluisiin basistilegendoihin, kuten vaikkapa Stanley Clarkeen ja Jaco Pastoriukseen. Hänen soitossaan on väkevä ja omanlaisensa sointi. Yhteistyökykyisenä hän antaa aina tilaa soittokumppaneilleen.
Strandberg Project on nykyaikainen yhtye, jonka musiikissa kuuluu 1970-luvun progressiivisen rockin ja jazzin sekä monien muiden musiikkityylien yhdistelmä. Strandberg tekee yhteistyötä koko ajan sekä kotimaisten että ulkomaisten muusikoiden kanssa.
* *
Kevään aikana ilmestyneen, melkoisen tuhdin neljän cd-levyn boksin materiaali on soitettu lähes kahdenkymmenen vuoden ajanjaksolla ja saatettu valmiiksi parin viime vuoden aikana tehdyn työn jälkeen. Soittajakaartissa kuullaan monia ansioituneita, niin kansainvälisiä kuin kotimaisia muusikoita.
The Worksin jokainen levy on itsenäinen kokonaisuutensa. Yhteistä näille levyille on tuhti, tiukka ja funkahtava olemus mutta myös melodisuus. Progressiivisen musiikin perusainekset, rock, funk ja jazz, antavat elementit ja lähtökohdat tyylille ja soitinten käsittely soundille. Kyseessä on todellinen tyylilajien fuusio.
* *
Paketin ensimmäinen levy on nimeltään The Nordic Treatment. Kokoonpanossa soittavat Stranbergin lisäksi kitarassa Sami Virtanen, koskettimissa Jukka Gustavson ja rummuissa Jartsa Karvonen. Erityisen roolin saa voimakkaine bassoesityksineen Paul Jackson, joka vuoropuhelee Strandbergin kanssa. Jackson on myös useiden kappaleiden tummaääninen laulusolisti. Hän ehti käydä Suomessa useita kertoja 2010-luvulla soittamassa Strandberg Projectin kanssa. Viime vuonna noista äänitteistä miksattiin uudet versiot The Works -boksin The Nordic Treatment -levyä varten.
Paketin toinen cd on nimeltään Made in Finland, jonka materiaali on koottu kiertue- ja studioäänityksistä. Strandberg loistavana basistina haastaa tälläkin levyllä kollegansa, nyt arvostetun Michael Manringin. ”Suomi-kokoonpanon” muita voimahahmoja ovat kitaristit Matias Kupiainen, Petteri Hirvanen, Robert Webb, Jaan Jaanson ja Bogáti-Bokor Ákos. Rumpali Kimmo Pörstillä on merkittävä rooli. Jenny Darren ja Kev Moore antavat muutamalla laululla ääninäytteensä.
Kolmas levy Progressive Constraction on kuultu jo vuonna 2018. Tämän levyn keskipisteessä on kosketinsoittaja Jukka Gustavson, jonka viisi sävellystä on mukana levyllä. Levyn aloittaa hänen soolonumeronsa The Searcher’s Prelude, jonka väkevyys värisyttää. Gustavsonin omaleimaisuus ilmenee hänen jokaisessa sävellyksessään. Strandbergin sävellykset nostavat roolin keskiöön eritoten hänen oman soittimensa, basson. Mainio esimerkki on hänen sävellyksensä Under Construction, joka soitetaan kvartetilla, mutta kuulostaa siltä kuin bändin kokoonpano olisi paljon isompi.
Neljännen cd:n, Creativityn, äänitykset ovat paketin tuoreimmat. Ne on soitettu yhtä poikkeusta lukuun ottamatta vuoden 2022 aikana, osin Tampereen G Livelabissa. Kuten jokaisella levyllä, myös tässä kokoonpanoissa on pienoisia vaihteluita. Oleellinen rooli on nyt Juhani Aaltosella ja hänen huilunsoitollaan, jonka tueksi Gustavson käsittelee kosketinsoitintaan ”samalla taajuudella”. Tunnelma Creativitylla on pääosin hillitty, melodinen ja jopa mietiskelevä, eritoten niillä raidoilla, joilla Aaltonen soittaa.
* *
Kun kuuntelee kaikki boksin neljä levyä peräkkäin, on helppo huomata, miten monipuolisesti progetyylinen musiikki Strandbergin näpeissä taipuu. Jokainen levy on erilainen ja itsenäinen kokonaisuutensa. Ne on äänitetty eri aikoina pääosin vakituisten mutta myös vaihtuvien muusikoiden kanssa. Myös eri säveltäjien teoksia esitetään kiitettävästi. Näin on saatu variaatiota kokonaisuuteen.
The Works onkin eräänlainen kokoelma ja katselmus Strandberg Projectin uralta, kun mukana on vuosien takaisten, uudelleen miksattujen äänitysten lisäksi myös tuoreita tallenteita. Pakettiin kuuluu kirjanen, jossa kerrotaan lyhyesti levyjen taustoista.
Marita Nyrhinen
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Raukeasti pohdiskelevat nuotiojuhlat – arviossa Asan Eteenpäin Elävä
LEVYT | Asan uudelta albumilta on riisuttu biitit ja luupit orgaanisen pohdiskelun tieltä. Eteenpäin Elävä jammailee akustisen kitaran tahtiin.
Nyt pukinkonttiin on tarjolla niin kauneimpia kuin kalleimpiakin joululauluja
LEVYT | Täksi jouluksi on ilmestynyt kaksi uutta joululevyä, joiden lauluissa heijastuu erityisen hyvin yhteiskunta, jossa laulut on sävelletty.
Mä oon vähän outo, mutta silti ok – arviossa 20 000 Hz -yhtyeen kolmoslevy Kaaosteoria
LEVYT | 20 000 Hz -yhtyeen suriseva soundi rakentuu syntetisaattoreille ja rumpukoneille, mutta melodia loistaa rosoisuuden keskeltä.
Levykatsaus: Keith Jarrett, Trygve Seim, Louis Sclavis, Avishai Cohen, Tord Gustavsen
LEVYT | Müncheniläinen levymerkki ECM on käsite. Modernin, eurooppalaistyylisen avantgarden lipunkantaja tunnetaan virheettömästä, pohjoismaisen viileästä soundistaan.