LEVYT | Jyväskyläläislähtöinen, nykyään Trondheimissa asuva ja opiskeleva Ville Lähteenmäki tunnetaan persoonallisesta soundistaan ja rohkeasta ilmaisustaan.
”Jälki on kypsää, punnittua ja valmista.”
ARVOSTELU
Ville Lähteenmäki Trio: Introducing
- Ultraääni Records, 2022.
Ville Lähteenmäki (s. 1998) on Suomen nuoren jazzsukupolven eturivin muusikoita, jonka pääsoitin on bassoklarinetti. Jyväskyläläislähtöinen, nykyään Trondheimissa asuva ja opiskeleva muusikko tunnetaan persoonallisesta soundistaan ja rohkeasta ilmaisustaan.
Tamperelaisen levy-yhtiön Ultraääni Recordsin juuri kasettina ja digitaalisesti julkaisema albumi Introducing: Ville Lähteenmäki Trio uurretaan myöhemmin tänä vuonna myös vinyylille. Nimestään huolimatta se ei ole muusikon debyytti. Ansiolistalle kuuluu vuonna 2020 ilmestynyt Ville Lähteenmäki Utopian ja vuonna 2019 perustetun kvintetin levytys Russian Body Language.
Trion täydentävät pätevät muusikot Nicolas Leirtrø (kontrabasso) ja Trym Saugstad Karlsen (rummut). Jälki on kypsää, punnittua ja valmista. Hallitun ja ehjän kokonaisuuden A-puolen muodostavat osat Preludi, Shakti sekä Calling Alice. Toisaalta sen voisi halutessaan vaikka käsittää yhtenä laajempana sävellyksenä.
Preludi ryöppyää kiivaasti verevän, jäntevän kompin siivittämänä. Shakti, joka voisi viitata John McLaughlinin klassiseen yhtyeeseen, puolestaan rullaa yllättävän melodisena ja rentona imevän rumpukompin ja notkean basson päällä. Päätösosa on hidastempoinen, jopa mietiskelevä, Lähteenmäen upea bassoklarinetti yltää mietiskelevistä soinnuista hillittömään free-ryöpytykseen.
B-puoli käsittää kaksi osaa, Mare Incognitum, joka voisi viitata vaikkapa pohjoisen Norjan yliopistotutkimukseen, sekä Best Wishes. Ensin mainittu alkaa pitkällä rumpuintrolla ja kasvaa keskitempoiseksi, rennosti imeväksi teemaksi, jonka päällä Lähteenmäki kieputtaa bassklarinettiaan ja runttaa teeman huimaksi purskeeksi. Päätösosa sisältää meditatiivisia, melodisia kulkuja ja ikään kuin kokoaa levyn yhteen pakettiin.
Lähteenmäki on todellakin hyvin omaääninen ja omaperäinen musiikissaan. Vaikka jossain rauhallisimmissa kohdissa takaraivoon hiipii ajatus esimerkiksi John Coltranesta, äänessä on lajityypin historian hyvin tunteva nuori ja taitava muusikko.
Arto Murtovaara
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Raukeasti pohdiskelevat nuotiojuhlat – arviossa Asan Eteenpäin Elävä
LEVYT | Asan uudelta albumilta on riisuttu biitit ja luupit orgaanisen pohdiskelun tieltä. Eteenpäin Elävä jammailee akustisen kitaran tahtiin.
Nyt pukinkonttiin on tarjolla niin kauneimpia kuin kalleimpiakin joululauluja
LEVYT | Täksi jouluksi on ilmestynyt kaksi uutta joululevyä, joiden lauluissa heijastuu erityisen hyvin yhteiskunta, jossa laulut on sävelletty.
Mä oon vähän outo, mutta silti ok – arviossa 20 000 Hz -yhtyeen kolmoslevy Kaaosteoria
LEVYT | 20 000 Hz -yhtyeen suriseva soundi rakentuu syntetisaattoreille ja rumpukoneille, mutta melodia loistaa rosoisuuden keskeltä.
Levykatsaus: Keith Jarrett, Trygve Seim, Louis Sclavis, Avishai Cohen, Tord Gustavsen
LEVYT | Müncheniläinen levymerkki ECM on käsite. Modernin, eurooppalaistyylisen avantgarden lipunkantaja tunnetaan virheettömästä, pohjoismaisen viileästä soundistaan.