Vasemmalla osa Janne Aholan teosta Dissolving Patterns. Kuva: Eli Harju
VALOTAIDE | Syysiltojen valopilkkukokoelma Projio järjestetään nyt toista kertaa. Valo- ja mediataidetapahtuma on tänä vuonna vahvistunut videokilpailulla.
Eli Harju, teksti ja kuvat
Lokakuun lopulla ihminen verhoutuu villasukkiin, huvipuistoista kuoriutuu halloween-bileitä, ja ystävällinen kesäkohde Finlaysonin alue kiskaisee iltojen pimetessä niskaansa vähän rankemmat kausivalot.
Media- ja valotaidetapahtuma Projio järjestetään nyt jo toista kertaa. Finlaysonin vanhalle tehdasalueelle levittäytyvä, vain pimeän aikaan avoinna oleva valokarnevaali panostaa nyt entistä enemmän ulkotiloissa näytettäviin teoksiin.
Kartassa näyttää ensimmäisellä vilkaisulla olevan vähemmän teoksia kuin viime vuonna. Väinö Linnan aukiolla kuitenkin pyörii Tampereen elokuvajuhlien VJ- eli videojockeykilpailu, jossa virtaavat nonstoppina viiden videojockeyn ja visuaalisen taiteilijan teokset.
Kilpailuteosten seuraamiseen kannattaa varata aikaa ja villasukkien lisäksi ehkä hansikkaat ja pipo. Yksittäiset teokset ovat lyhyitä, mutta niiden eteen liimautuu kyllä mielellään useamman kierroksen ajaksi. Tampereen elokuvajuhlat kertoo halunneensa kilpailulla tuoda näkyville modernia ja omaleimaista videotaidetta, ja monen ikäisiä katsojia sille kertyikin kiitettävästi jo ensimmäisenä iltana. Voittaja valitaan elokuvajuhlien kotisivulta löytyvällä yleisöäänestyksellä ja julkistetaan 27.10.2021.
Kelluvaa valoa talossa ja aukiolla
Valotulituksessa on oma tivolimainen tunnelmansa, johon on helppo uppoutua. Projion tapahtuma-alueella on toki karttansa ja suunniteltu reittinsä, mutta mieluummin siellä silti toikkaroi seuraavaa mielenkiintoisen näköistä ilmiötä kohti huvituksensa ohjaamana.
Sisätiloissa vanhan tehtaan Vooningissa nähdään kirjaimellisesti päätä huimaavia teoksia. Teemu Määttäsen Folded-paperiveistoksessa valot liikkuvat mykällä paperipinnalla niin, että se tuntuu hengittävän ja vaihtavan asentoa. Vieressä Teemu Raudaskosken Visual Meditation muuttaa matkan tuttuun lähiluontoon tripiksi tuntemattomaan. Digitaalisen kollaasin osat virtaavat joka suuntaan samaan aikaan, kunnes ne kelluvat kuin ajatukset.
Vooningin toisella puolella rinnakkain asettuvat luonnontiede ja tuonpuoleinen. Siellä kohtaavat Antti Pussisen pandemia-ajan pelosta ja uutisnälästä inspiroitunut veistos N:s Aalto, jossa tartuntavaaralliset pisarat piirtävät planeetan pinnalle omanlaisensa pelon maantieteen.
Yu Hsuan Yaon elokuva Séance taas tekee uskon yliluonnolliseen näkyväksi viemällä mukaansa taolaiseen selvänäköisyysrituaaliin. Hakkaavan äänimaiseman säestämä teos on hypnoottinen, lähes pelottava.
Vooningin takaovesta pääsee livahtamaan takaisin hiukan rauhallisempien ulkoilmateosten äärelle yhtä kätevästi kuin kartan ohjaamaa reittiäkin. Finlaysoninkujalta löytää vielä Janne Aholan ja Suvi Parrillan teokset, jotka on heijastettu suoraan seiniin.
Show’n varastaa Parrillan teos Kemiallinen kirkastus. Kiviseinällä korkeuksiin uivat Tampereen Mikkolanlammin vedenpuhdistuksessa kuolleiden kalojen haamut.
Kierros alueella onkin ehkä parasta päättää juuri tämän teoksen äärelle. Kauniisti kummittelevissa kaloissa yhdistyvät paitsi luonnon ja yliluonnollisen teemat, myös koko Projion ylevä absurditeetti ja katsojan katoaminen pieneksi suurissa aiheissa, valtavissa valokeiloissa.
Projio Tampereen Finlaysonilla 26.10.2021 saakka. Avoinna klo 18–22, videokilpailun teokset nähtävissä joka päivä klo 19–22. Tapahtumaan on vapaa pääsy.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Puolassa on nähtävillä uskomattoman hieno suomalaisen taidegrafiikan katselmus – Aurora Borealis Gdanskissa
KUVATAIDE | Yli neljänkymmenen suomalaistaitelijan työt ihastuttavat Gdanskin vanhassa kaupungissa joulumarkkinoiden lomassa jouluaatonaattoon asti.
Galleriakierros: Marraskuinen maakuntakierros lupaa hoitoa värin nälkään
KUVATAIDE | Tiina Nyrhinen kulki taiteen ja museoiden perässä Sastamalasta Nokian ja Pirkkalan kautta Mänttä-Vilppulaan.
Larissa Sansour risteilee muistoissa ja menetyksessä mutta rakentaa myös tulevaisuutta – näyttely Amos Rexissä
KUVATAIDE | Amos Rexin näyttelytila on muuttunut Larissa Sansourin ja hänen tuotantotiiminsä käsittelyssä immersiiviseksi, katsojan sisäänsä sulkevaksi teokseksi.
Ilottoman ulkokuoren alla on väkeviä tunteita – arviossa Ateneumin Gothic Modern -näyttely
KUVATAIDE | Ateneumin suurnäyttely pyrkii osoittamaan miten osa eurooppalaisista 1800–1900-luvun vaihteen taiteilijoista vaikuttui keskiajasta.