Projio täyttää syksyn pimeyden oivaltavilla valoilla ja pirkanmaalaisten tekijöiden vuolailla puheenvuoroilla

19.10.2020
levoton tuhkimo by hanna maria gronlund kulttuuritoimitus INSTA

Finlaysonin tehdasalue muuttuu tapahtumavalaistuksessa taas uudenlaiseksi. Kuvat: Elena Harju

VALOTAIDE | Ensimmäistä kertaa järjestettävä tamperelainen valo- ja mediatapahtuma Projio kasvattaa pimeän Finlaysonin alueen täyteen katsojan nielaisevia valoeliöitä. Projio jatkuu tiistai-iltaan 20.10.2020 asti.​

Itseään media- ja valotaidetapahtumaksi tituleeraava Projio avautui Tampereen Finlaysonin tehdasalueella viime viikon torstaina. Tiistai-iltaan 20.10.2020 jatkuva tapahtuma koostuu kahdestatoista valo- ja videoteoksesta sekä vanhan tehdasalueen uudelleenluonnista värivaloin. Pirkanmaalaisen yrityksen StereoID Ltd Oy:n järjestämän tapahtuman kaikki taiteilijat ja muut toteuttajat ovat tänä vuonna niin ikään Pirkanmaalta, ja tapahtuma on luonnollisesti nähtävissä vain iltahämärissä, kello 18–22.

Kuva2 7

Mika Pettissalon Unelmatehdas-teoksessa robotti valvoo lasten unelmia pyörittäviä tehtaan pyöriä.

Vertailua kesäiseen Finlayson Art Areaan on mahdotonta välttää. Projio tuntuu itsestään selvästi jatkumolta tänä vuonna luontoaiheita käsitelleelle FAA:lle, mutta on kuitenkin pienemmässä koossaan, mediapainotteisuudessaan ja syksyn pimeydessä sopivasti omanlaisensa.

Tapahtuman teokset ovat varsin monipuolisia ja tarjoavat silmänruuan lisäksi polttoainetta ajatuksille, vaikkei Projio mainitsekaan itseään taidenäyttelyksi eikä varsinaisesti minkään tietyn aiheen puolestapuhujaksi.

Kuva3 9

Väinö Linnan aukiolta löytyvä Alexia Perä-Rouhun toteuttama Aurinkokunnan synkronointikone on tehty alun perin osaksi tuliteatteria.

Heti pihaan astuessaan kohtaa uuden todellisuuden Mika Pettissalon Unelmatehdas-teoksen varjossa. Sisätiloissa vaikuttaa muun muassa Miikka Rekolan ja Marko Vierimaan toteuttama, ALL-YOUTH-tutkimushankkeen poimintoja käsittelevä mediataideteos ja lähes sen vieressä Wilma Kurumaan virtuaalidystopia Meet Me There in 2220. Kulttuuriyhdistys SWÄGin luoma huoneen kokoinen Merger-teos puolestaan tuntuu ironiselta kommentilta sekä itsestään että koko ympäröivästä maailmasta.

Aiheiden liukuessa lasten haaveista edistysjargonin kautta maailmanloppuun ja sieltä taas seuraavaan fokukseen ovat tapahtuman osat enemmänkin puheenvuoroja polveilevassa keskustelussa kuin yhtä asiaa käsittelevä kokonaisuus. Kun kaikilla on paljon ajatuksia herättävää sanottavaa, ilmassa on hallittua levottomuutta.

Kuva4 6

Olli Niemi-Pynttärin ja Tomi Mäkisen Ethereal Evolution elelee Väinö Linnan aukion seinällä.

Onnistunutta immersiota

Projio tykittää esille ajatuksia luonnon kauneudesta, unelmista, epätoivosta ja post-antroposeenin maailmasta, jossa ihmisen toivolla tai epätoivolla ei oikeastaan olekaan mitään väliä.

Kokemus on valtavan vaikuttava ja eri teosten keskustelu ehdottomasti kuulostelemisen arvoinen. Tapahtuman järjestämisessä ei ole jätetty yhtään tehtaan kiveä kääntämättä, vaan myös ympäristön pintoja ja yksityiskohtia on käytetty kekseliäästi sekä teosten esittämiseen että tunnelman luomiseen. Kaiken päälle valuvat värivalot kaikuvat samaan aikaan tivolimaista ilottelua, Halloweenin ajan kertakäyttökauhua ja jotain ihmisyyden ulkopuolista.

Kuva5 4

Kekseliäs valaistus tekee tehdasympäristöstä yhden tapahtuman teoksista.

Tapahtuman vaikuttava visuaalisuus kiskaisee katsojan omaan maailmaansa, ja taitavasti rakennettu tunnelma saa aiheiden poukkoilevan vaihtelunkin tuntumaan lopulta sulavalta. Näkökulmien runsaus on samalla tavoin nautittavaa kuin vuoristorata: hieman odottamaton, mutta toisenkin kierroksen arvoinen.

Elena Harju, teksti ja kuvat

Projio Tampereen Finlaysonilla tiistaihin 20.10.2020. Teokset nähtävillä iltaisin kello 18–22.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua