Teemu Luodon keramiikkanaamioita. Kuvat: Aila-Liisa Laurila
KUVATAIDE | Kuhmalahden Taidepappilan 51. kesänäyttely esittelee kaikkiaan 13 taiteilijan teoksia, mutta taloa isännöivän Teemu Luodon keramiikka pilkistää esiin kaikkialta. Luodon hahmot tervehtivät vierailijoita, olivatpa ne sitten toisia taiteilijoita tai taiteen katsojia.
Taidepappilan kesä 2022. Kuhmalahden Taidepappila (Taidetie 19, 36810 Kangasala) 21.8.2022 asti.
Teemu Luodon teokset ovat syntyneet pitkän ajan kuluessa. Onhan hän hallinnut vanhaa pappilaa jo vuodesta 1971 lähtien. Vanhin keramiikka herättää muistoja vuosikymmenten takaa.
Luodon läpileikkaus on kattava. Erilaisia naamioita ja eläinhahmoja on levitetty runsaasti pihapiiriin. Lisäksi niitä näkyy seinillä, hyllyillä ja pöytätasoilla sisätiloissa.
Pahimmat koronavuodet ovat takana ja yleisö hakeutuu jälleen innolla kesänäyttelyiden äärelle. Jo viime kesänä Kuhmalahden Taidepappilan kävijämäärä kaksinkertaistui edellisestä suvesta ja tänä vuonna näyttää viime kesän kävijämäärä ylittyvän reilusti.
Vuosi sitten Kuhmalahden Taidepappilassa nähtiin miespainotteinen taiteilijakaarti. Nyt on naisten vuoro; naistaiteilijoita on mukana yksi enemmän kuin miehiä. Se tuntuu näkyvän hieman myös esillä olevien teosten väreissä ja muodoissa.
Esimerkiksi Kirsti Tuokko (s. 1943) on tuonut pappilaan joukon feminiinisiä kasvoja, jotka ovat tuoreita, tänä tai viime vuonna maalattuja. Öljyvärillä läpinäkyvälle pleksille maalatut kasvot ilmaisevat erilaisia, mutta hyvin tunnistettavia tunnetiloja ja ominaisuuksia.
Hahmot puhuttelevat katsojaansa tuijottamalla suoraan päin. Teosten valokuvaaminen on kuitenkin mahdotonta, koska pleksistä heijastuu katsojan oma naama.
* *
Maaria Märkälä (s. 1964) yllättää heleällä pinkillä värillään, vaikka hänen palettiinsa kuuluvat toki myös tummat maalit. Aina Märkälän vedot ovat raskaita ja maalikerrokset hämmentävän paksuja.
Hennosta pinkistä väristään huolimatta maalauksista on tullut ronskin kolmiulotteisia. Teosten teemana on shampanja. Kuvioissa on ehkä kuohujuoman pyörrettä, mutta silmä näkee ne helposti ruusuina.
Pinkkiä pastellisävyä löytyy myös Virve Liljan (s. 1968) maalauksista, tosin kevyemmin siveltynä. Tämän paikallisen eli Kangasalla asuvan taidemaalarin teoksia oli Taidepappilassa myös kesällä 2018. Kuvien monitulkintaisuus on edelleen läsnä, ehkä jopa entistä vahvemmin.
Harmoninen värimaailma tekee Liljan teoksista miellyttävää katsottavaa. Jopa niin, että tilaan tekee mieli palata ja katsella pitkään. Samalla tulee näytettyä selkää Sanna Vakkilaisen (s.1996) värikylläisille teoksille vastakkaisella seinällä.
Edellisten kanssa jotakin samaa henkii Petri Kiviniemen (s. 1966) teos Yellow and blue composition, joka on itse asiassa kaksi teosta kahvilahuoneessa. Hahmo on molemmissa maalauksissa sama antiikin Kreikkaan viittaava naisfiguuri, mutta värimaailmat on toteutettu eri tavoin.
Ulkona Kiviniemen monipuolisuus yllättää. Pappilan pihalla seisoo ympäristöä peilaava astronautti, joka lähes katoaa omaan heijastukseensa.
* *
Performansseistaan kansainvälisesti tunnetun Pekka Kainulaisen (s. 1956) Kukkapäät ulkona vilja-aittoja reunustavassa siimeksessä ovat pihan Taidepolun kohokohtia yhdessä Teemu Luodon (s. 1941) lukuisien ja moniin erilaisiin paikkoihin kiinnitettyjen ilmeikkäiden naamioiden kanssa.
Taidepappilan pihan ja talon sisätilojen kiertäminen ei tuota pettymystä. Tilamäärään nähden katseltavaa on runsain mitoin ja joukossa on yllätyksiä, jotka saattavat jopa hätkäyttää.
Pappilamiljöössä piilee outoa mystiikkaa. Pihapiiri huokuu 130-vuotista historiaa. Toisaalta ympäristö on niin rento ja villi, että sitä on helppo lähestyä. Ajomatka mistä tahansa kannattaa tehdä eikä tule turhaa reissua.
Aila-Liisa Laurila, teksti ja kuvat
* *
Taidepappilan kesä 2022
Taiteilijat:
- Aaron Helo
- Pekka Kainulainen
- Petri Kiviniemi
- Virve Lilja
- Teemu Luoto
- Heli Mäkinen
- Maaria Märkälä
- Säde Numminen
- Iiris Pessa
- Mikko Rantanen
- Jukka Tuominen
- Kirsti Tuokko
- Sanna Vakkilainen
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Eija-Liisa Ahtila etsii ekologista dialogia kaikkien lajien kanssa: ”Metsään tutustuu, kun sitä tunnustelee kaikilla aisteilla”
KUVATAIDE | Serlachius Kartanolla avautui yleisölle 8-kanavainen, vaihtelevien kuvakokojen myötä etenevä, 50-minuuttinen liikkuvan kuvan teos Heijastus metsästä.
Vireä kuvataide uhkaa kadota Etelä-Karjalasta – Lappeenrannan kulttuurin ”unelmavuosi” päättyy ikävissä tunnelmissa
KUVATAIDE | Pääkaupunkiseudun kohonneet näyttelykustannukset houkuttelevat taiteilijoita pitämään näyttelyitä muualla Suomessa, kuten esimerkiksi Lappeenrannassa, vaikka ostajia on vähemmän.
Puolassa on nähtävillä uskomattoman hieno suomalaisen taidegrafiikan katselmus – Aurora Borealis Gdanskissa
KUVATAIDE | Yli neljänkymmenen suomalaistaitelijan työt ihastuttavat Gdanskin vanhassa kaupungissa joulumarkkinoiden lomassa jouluaatonaattoon asti.
Tuula Lehtinen haaveili omasta hajuvedestä ja sai sen – ”Vain tuoksu puuttuu Tuulan taiteesta”
TUOKSU | Kaikki sai alkunsa leikittelystä, kun taiteilija Tuula Lehtinen uneksi omasta hajuvedestä. Nyt sellainen on. Se on yksi aisti lisää taiteeseen.