Uusitupa, Raivola ja Piirto soittivat ystävyyden säveliä – Šostakovitšia ja Britteniä Kangasala Classicissa

19.06.2022
Kangasala talo Kangasala Classic Sielunveljet 1

Sellisti Lauri Kankkunen oli yksi Sielunveljet-konsertin esiintyjistä. Kuva: Kangasala-talo

KONSERTTI | Korkeatasoiset, solistiset kamarimuusikot hemmottelivat kuulijaansa kahden suuren säveltäjäystävyksen Šostakovitšin ja Brittenin, Sielunveljien, vaikuttavilla teoksilla.

Kangasala Classic: Sielunveljet. Kangasala-talo 17.6.2022.

Kangasala Classic tarjosi nautinnollisen konserttielämyksen perjantai-iltana Kangasala-talon salissa. Kangasala Classicin teemana on tänä vuonna Ystävyys. Konsertissa säveltäjäystävysten Dmitri Šostakovitšin ja Benjamin Brittenin teokset loivat täydellisen ja monipuolisen kokonaisuuden. Säveltäjät tutustuivat toisiinsa vuonna 1960 ja pysyivät ystävinä ensitapaamisestaan aina loppuun asti.

Kamarimusiikkifestivaalilla on jälleen mukana maan parhaimmistoon kuuluvia muusikoita.

Tapahtuman taiteellinen johtaja Elina Heikkinen oli koonnut upean ja elämyksellisen ohjelman illan Sielunveljet-konserttiin. Kangasala Classic lunasti jo viime vuonna paikkansa maamme yhtenä merkittävistä klassisen musiikin tapahtumista.

Romanttinen Pianotrio

Konsertin avausnumero, Dmitri Šostakovitšin Pianotrio nro 1, on säveltäjän tuotannossa poikkeuksellisen romanttinen. Se on myös teoksena herkkä ja luo tunnelman toiveikkaasta tulevaisuudesta. Šostakovitš olikin tuon säveltäessään vasta 16-vuotias.

Trio Kasmir Uusitupa (viulu), Liina-Mari Raivola (sello) ja Johannes Piirto (piano) loivat tunteikkaan ja ilmeikkään tulkinnan teoksesta. Jokainen soittajista on luonut vahvan solistisen uran ja trion taiturimainen esitys oli vaikuttava.

Britten ja kuoleman tanssi

Benjamin Brittenin harvemmin kuultu Sellosarja nro 3. alkoikin yllättävästi. Kaunis kvartettisoitto alkoi kuulua jostain epämääräisetä suunnasta lavan säilyessä pimeänä. Ikään kuin yleisö valmistellaan Brittenin tunnelmaltaan syvälliseen ja vähän synkkäänkin teokseen.

Valot kohdistuivat hitaasti lavalle, kun Lauri Kankkunen aloittaa I osan Introductionen vahvalla ja tummalla sellon soinnilla.

Soolosellosarja perustuu neljään venäläiseen teemaan, joista osa on lainattu Tšaikovskin kansanlaulusovituksista. Laulut käsittelevät kaikki jollain tavoin kuolevaisuutta. Teos on inspiroinut myös tanssija koreografi Samuli Roinista. Koreografia on teokselle uskollinen – se on kuolemantanssia ja toi sävellyksen vieläkin syvällisemmäksi. Roinisen sulava ja pehmeä tanssi on sellon kanssa yhtä ja osa osalta synkkyys kasvaa. Tarina vie kohti kuolemaa. Se pysähtyy ja katoaa.

Pakahduttava pianokvintetto

Konsertin päätösteos, Šostakovitšin Pianokvintetti, on yksi säveltäjän suosituimpia kamarimusiikkiteoksia. Se on sävelletty vuonna 1940 ja vielä nuoren Šostakovitšin luomistyö.

Pianokvintetto on viisiosainen ja vaatii virtuoositeettia ja taituruutta. Kvinteton solistiset soittajat Kasmir Uusitupa, Anna Husgafvel, Jakob Dingstad, Lauri Kankkunen ja Johannes Piirto soittivat niin vahvasti ja intensiivisesti kuin vain huippumuusikot sen tekevät, jokainen heistä. Šostakovitšin sävellykset ovat musiikkina vahvaa ja myös yhteiskunnallista.

Konsertin latautunein ja vahvasti tunteisiin menevä tulkinta.

Konsertti oli kokonaisuudessaan yksi parhaimmista kuulemistani. Yleisö palkitsikin huippumuusikot runsain aplodein.

Irmeli Heliö

* *

Sielunveljet

Kangasala Classic. Kangasala-talo 17.6.2022.

Dmitri Šostakovitš (1906–1975): Pianotrio nro 1 op. 8, c-molli

  • Kasmir Uusitupa, viulu
  • Liina-Mari Raivola, sello
  • Johannes Piirto, piano

Benjamin Britten (1913–1976): Soolosellosarja nro 3

  • Lauri Kankkunen, sello
  • Samuli Roininen, tanssi

Dmitri Šostakovitš: Pianokvintetto op. 57, g-molli

  • Kasmir Uusitupa, viulu
  • Anna Husgafvel, viulu
  • Jakob Dingstad, alttoviulu
  • Lauri Kankkunen, sello
  • Johannes Piirto, piano

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua