Roope Mäenpää. Kuva: Ville Hautakangas
KONSERTTI | Hyönteissinfoniassa kuullaan niin sinfonisia sointeja kuin solistisiakin jaksoja, ja isojen linjojen alla ja seassa kihisee pieniä yksityiskohtia. Tampere Filharmonia esitti Roope Mäenpään teoksen Tampere-talon Pienessä salissa.
Säveltäjä Roope Mäenpäältä on hieman yli vuoden sisällä kuultu lukuisia kantaesityksiä: Radion Sinfoniaorkesterin tilausteos Jamais vu ja Tampere Filharmonian tilaama kantelekonsertto Käsiin saivat kantaesityksensä helmikuussa 2021. Näiden lisäksi Mäenpäältä on lähiaikoina kantaesitetty runsaasti kamarimusiikkia, muun muassa huilusonaatti.
Tampere Filharmonian tämän viikon koko perheen konserteissa kuultiin orkesterin tilauksena Mäenpään Hyönteissinfonia. Mäenpää on aiemminkin säveltänyt lapsille suunnattua musiikkia: Ville Hytösen Hipinäaasi apinahiisi -kirjaan pohjautuva musiikkisatu sai ensiesityksensä vuonna 2020.
Hyönteissinfoniassa Mäenpää toimi oivallisena kapellimestarina ja hän oli myös kirjoittanut teoksen tekstit. Kertojina esiintyivät Anna-Elina Lyytikäinen ja Vuokko Leinonen, ja kokonaisuutta elävöitti Emmi Niemisen ilmeikäs kuvitus.
Mäenpään sävelkieli ei ole järin modernia, mutta se on kekseliästä ja värikästä. Hyönteissinfoniassa voi aistia metsän vienon kohinan ja puron solinan, mutta siihen sisältyy myös monenlaisia hyönteismaailman ihmeitä ja draamoja. Teoksessa kuullaan niin suuria sinfonisia sointeja kuin solistisiakin jaksoja, ja isojen linjojen alla ja seassa kihisee pieniä yksityiskohtia. Erityisesti puhallinten ja lyömäsoitinten käyttö on oivaltavaa. Vivahteikkaasti soittaneen orkesterin osuus toimisi epäilemättä myös itsenäisenä teoksena.
Puheosuudet ovat valaisevia ja luonnon, erityisesti hyönteisten merkitystä kuvastavia. Anna-Elina Lyytikäinen kertojana luettelee hyönteisten tuntomerkit – ”kuusi jalkaa, neljä siipeä, kaksi tuntosarvea” jäi varmasti mieleen monelle kuulijalle – pariinkin otteeseen, ja välillä kuulija tunteekin olevansa säestetyllä ympäristötiedon tunnilla. Enimmäkseen puheosuudet kuitenkin etenevät joustavasti ja perustellusti. Vuokko Leinosen pirteät repliikit katkovat Lyytikäisen tekstiä luontevasti.
Käsiohjelmassa säveltäjä kertoo välttäneensä tarinan ja soitinten edustuksellista yhteyttä. Pienimpien kuulijoiden saattaa olla hieman vaikea pysyä musiikillisella retkellä mukana, sillä runsaat puheosuudet kuljettavat kerrontaa verkkaisenpuoleisesti. Emmi Niemisen ihanat ja eloisat kuvat orkesterin taustalla tukevat tarinaa ja vaihtuvat niin hitaasti, että niiden yksityiskohtiin ehtii paneutua.
Mäenpää on tehnyt arvokasta työtä säveltäessään korkeatasoista ja sisällökästä musiikkia lapsille. Hyönteissinfonian kaltaiset elämykset harjaannuttavat myös uutta yleisöä musiikin ja muiden taiteiden maailmaan. Koko perheen musiikillinen luontoretki kertojineen ja kuvineen sopisi mainiosti koulukonserttien ohjelmaksi.
Kikka Holmberg
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Musiikki on mahtava voima – Vexi Salmen ennen julkaisemattomat tekstit soivat Hämeenlinnan lauluillassa
MUSIIKKI | Terveisin Vexi -lauluiltaa voi suositella kaikille, jotka haluavat hetkeksi paeta pahaa maailmaa humoristisen ja koskettavan musiikin äärelle.
We Jazz oli modernin jazzin juhlaa – reportaasi festivaalin päätöslauantailta Töölön Korjaamolta
FESTIVAALI | Jazzdiggari Matti Nives on luotsannut nykyjazziin erikoistunutta We Jazz -festivaalia vuodesta 2013 lähtien. Ohjelmaa riitti kokonaisen viikon ajaksi.
Cecilia Damströmin timanttinen Information pureutuu informaatiotulvaan ja kannustaa lähdekritiikkiin
KONSERTTI | Tampere Filharmonian Cecilia Damströmiltä tilaama Information soi orkesterin konsertissa maailmanensiesityksenä. Tampere-talossa kuultiin myös Paul Lewisin Beethoven-pianismia sekä Brahmsin sinfonia.
Kirill Karabits ja Tampere Filharmonia osoittivat, että Ukrainan kulttuuria ei niin vain nujerreta
KONSERTTI | Tampere ja Kiova ovat olleet ystävyyskaupunkeja 70 vuotta. Tampere-talon perjantaisessa konsertissa juhlittiin sitä ja itsenäisen Ukrainan selviämistä.