Itämeren ensimmäinen kasariristeily rakentui neonväreistä, jenkkakahvoista, maailmantähdistä sekä tanakasta asenteesta

09.10.2023
levoton tuhkimo by hanna maria gronlund kulttuuritoimitus INSTA

I (still) Like Chopin. Gazebo oli illan ensimmäinen tähtiesiintyjä. Kuva: Live Risteilyt

KONSERTTI | Itämeren aalloille syyskuun viimeisenä viikonloppuna pakkautuneet entiset kasarinuoret polkaisivat pystyyn kunnon bileet, vetoapunaan Gazebo sekä Samantha Fox. 

Samantha Fox + Gazebo Baltic Princessin kasariristeilyllä 30.9.–1.10.2023.

Syyskuun viimeisen lauantain iltapäivällä alkoi Turun satamaan kerääntyä matkustajajoukko, jonka koostumus oli ruotsinlaivojen normista poikkeava. Risteilyillä normaalisti isossa roolissa olevat lapsiperheet loistivat poissaololaan, eikä nuorisoakaan liiaksi paikalla ollut. Homman nimi alkoi selkiytyä ulkopuolisille viimeistään siinä kohtaa, kun keski-iältään yli viisikymppisen joukkion seasta alkoi erottua värejä, joita ei ole näkynyt katukuvassa isommin enää kymmeniin vuosiin: pinkkiä, neonkeltaista, erilaisia pastellisävyjä. Viimeistään takatukka-peruukit otsapantoineen sekä odotussalissa raikuneet Flashdance-rytmit paljastivat mistä on kyse: entiset kasarinuorethan ne siinä odottavat into piukassa pääsyä Baltic Princess-bilelaivaan!

Kasariretroilu sinänsä ei ole ollut mikään tuore ilmiö enää pitkään aikaan, pikemminkin päinvastoin. Juottoloiden järjestämiä teemailtoja, sisävesiristeilyjä, kasari-kotibileitä sekä muita aikakauteen liittyviä tempauksia on Suomessa vatkattu jo toistakymmentä vuotta, mutta tässä mittakaavassa järjestetty meriristeily oli lajissaan ensimmäinen. Operaation takana oli Live Risteilyt, joka sai tapahtuman toteutukseen apuja muun muassa Matkapojilta sekä Kasariradion ammattilaisilta.

Esimerkki suuresta maailmasta

Esimerkki tapahtumaan on epäilemättä otettu Karibian alueen kasariristeilyistä, joita on organisoitu jo useita vuosia suurella menestyksellä. Floridalaiset kasarifanit ovat reissuillaan päässeet kuuntelemaan The Human Leagueta, Belinda Carlislea, Soft Celliä, ABC:tä, Billy Oceania ja muita – käytännössä jokaista suurta aikalaisnimeä, joka vielä kykenee lavalle nousemaan. Ja buumi jatkuu; moni ensi vuoden risteily on jo nyt myyty loppuun, vaikka sikäläiset risteilyhinnat lasketaan tuhansissa euroissa.

Pohjanlahti ei aivan yhtä eksoottista ja puitteiltaan upeaa ympäristöä pysty tarjoamaan, mutta järjestäjät onnistuivat siitä huolimatta houkuttelemaan paikalle kovatasoisia esiintyjänimiä, ainakin eurooppalaisittain katsottuna. Samantha Fox ja Gazebo olivat Suomessa aikoinaan ehdottomasti ykköskorin nimiä, vaikka brittilistoilla kumpikaan ei koskaan onnistunutkaan nousemaan aivan kärkeen.

”Sammy” mahtui uransa aikana kolme kertaa kotimaansa top-kymppiin mutta italodisco ilmiönä pärjäsi 1980-luvun Englannissa hämmentävän kehnosti. Vaikka Gazebo ei koskaan päässyt edes UK Top-40 -listalle, menestyi artisti mantereen puolella erinomaisesti, kuten monet muutkin saapasmaan kollegansa. Varsinkin Suomi on aina ollut vahvaa italodiscon tukialuetta, mikä näkyy esimerkiksi kyseisen lajin erikoistapahtumissa, joita täällä yhä järjestetään.

Vertaistukea tarjolla

Risteilyn erityisluonne ja normaaleiden matkustajien poissaolo näkyi laivalla muun muassa kaupoissa, joissa ei tällä kertaa tarvinnut puskea eteenpäin kylki edellä. Ajoittain hieman hiljaisista käytävistä huolimatta matkustajille ei kuitenkaan missään vaiheessa tullut sellaista fiilinkiä, että itse tapahtuma jäisi jotenkin vajaaksi, sen epäonnistumisesta puhumattakaan. Kaikki paikat (yökerho ja teemabaarit), jotka oikean tunnelman luomiseksi piti saada täytettyä, olivat täynnä.

Ja lopuissa kanssakäymisissä laatu korvasi määrän, sillä korkeahko yli 200 euron hintalappu per naama takasi sen, ettei paikalla ollut ainuttakaan asenneongelmaista ”renkaisiinpotkijaa”. Tällä risteilyllä jokainen vastaantulija oli hyväntuulinen ja samanhenkinen potentiaalinen juttukaveri, mikä ilmeni rentona ja kerrassaan mainiona yhteishenkenä.

Musiikillinen anti täytti odotukset

Eri rasteilla baareissa tarjottu musiikki oli luonnollisesti sitä ihteään, valtakunnan kovimpien kasari-tiskijukkien soittamina. Ammattilaisten työskentelyä ja hengenluontia oli ilo seurata. Yllättävän paljon sai tosin kuulla hiteistä pelkkiä lyhyitä perusversioita, mikä ehkä oli tietoinen valinta, jotta settiin saataisiin mahtumaan mahdollisimman paljon eri kappaleita. Jokainen kasarimusaa yleisölle soittanut dj tietää miten turhauttavan lyhyt aika yksi ilta on, kun teema-ajanjakson pelkkien best of the best -superhittienkin määrä lasketaan sadoissa.

Mitä itse esiintyjiin tulee, teki varsinkin Gazebo erityisen vahvan vaikutuksen. Vaikka musiikki soikin playbackina, onnistui mies loihtimaan ympärilleen lämpimän ja jopa sympaattisen oloisen tunnelman. Rennot välispiikit hoituivat italialaisen diplomaatin pojalta virheettömällä englannilla ja setti tarjosi sopivan paljon tunnettuja säveliä, vaikkei sessio kovin pitkä ollutkaan.

Ikiupean I Like Chopinin (katso video alla) ja muiden omien biisien lisäksi kuultiin pari muutakin italohelmeä, kuten Baltimoran Tarzan Boy sekä megasuosikki Dolce Vita. Harva tietää, että jälkimmäinen on Gazebon sanoittama tekele, josta hän 1980-luvun lopulla julkaisi myös oman versionsa. Kysyin seuraavan päivän Meet&Greet-fanitapaamisessa mieheltä suoraan, onko häntä koskaan harmittanut, ettei alun perin levyttänyt kyseistä hittiä omissa nimissään, vaan luovutti sen Ryan Paris -nimiselle kaverille. Rehellinen vastaus oli ”Every Day”. Noh, kirjoittajarojaltit lienevät vuosien varrella hieman loiventaneet harmistusta…

Samantha Foxin taustanauha-veto jäi tunnelmaltaan Gazeboa vaisummaksi. Eturiviin änkeytyneet fanit olivat toki varmasti tyytyväisiä lähietäisyydeltä kännykkänsä kuvagalleriaan saadusta Sammy-täydennyksestä, mutta salin takaseinän baaritiskille asti entisen pinup-tytön säteily ei aivan jokaisen biisin kohdalla kantanut, vaikka vauhti lavalla ajoittain olikin kova. Samanthan perusrutiini ja ammattitaito esiintyjänä pitivät kuitenkin huolen siitä, että kokonaiskokemus katsomossa jäi plussan puolelle.

Kaikki hitit tarjoiltiin, tanssitytöt (2 kpl) näyttivät hyviltä ja keski-ikäiset äijänköriläät voivat tulevissa saunailloissa kehua kavereille nähneensä Sammyn ”ne” livenä, vaikkakin t-paitaan verhottuna. Kaiken kaikkiaan mission accomplished.

Kasariristeily SammyFox

Samantha Fox tarjoili faneilleen kaikki suurimmat hittinsä vankalla esiintymisrutiinilla, vaikka hänen osuutensa illan annista ei jäänytkään historiaan elämää suurempana kokemuksena. Kuva: Live Risteilyt

Myös suomalainen duo Gimme ABBA! ansaitsee erikoismaininnan. Päivävuoro sunnuntaina krapulaisen yleisön edessä ei liene kenenkään esiintyjän unelma, mutta hienosti vetivät. Lavalla nähty erinomaisen toimiva miksaus taitavaa laulua ja sujuvaa tanssia sekä annos juuri sopivan puolituhmaa huumoria sai yleisön unohtamaan sen, että ollaan jo paluumatkalla.

Kun pakettiin vielä lisää osaavan muhkeiksi remixatut – mutta kuitenkin alkuperäisiä tarpeeksi kunnioittavat – versiot tutuista hiteistä, oli kokonaisuus mukaansa tempaavaa seurattavaa.

Toimiva konsepti

Kasariteemainen risteilykonsepti osoitti olevansa toimiva myös näillä leveysasteilla. Risteilystä jäi hyvä fiilis. Oli suorastaan voimaannuttavaa nähdä minkälaisella innolla ja ennakkoluulottomuudella moni paikalle tullut heittäytyi nuoruusvuosiensa tunnelmaan, matkan varrella kertyneistä kilois… öh, kilometreistä piittaamatta.

Tätä porukkaa eivät kinnaavien neonväristen paitojen alta pursuilevat jenkkakahvat häiritse. Asenne on se mikä ratkaisee, ja sitä kasariristeilyn sankareilta irtosi vaikka muille jakaa. Kiitettävää asennetta löytyi myös parilta laivalla bailanneelta nuorisoporukalta, jotka olivat uskaltautuneet mukaan vanhojen pierujen riekkujaisiin. Siitä heille iso rispekti ja peukku vielä päälle.

Vaikka järjestäjiltä ei asiaan virallista vahvistusta saatukaan, on huhujen mukaan seuraava risteily jo kulisseissa muhimassa. Sitä odotellessa – Relax, and you will stay Forever Young.

Juha Kurkikangas

Kirjoittaja on toiminut noin 10 vuotta
 kasarimusaa käsittelevän nettiradio-ohjelman
juontajana: www.kasariklassiks.eu

Kasariristeily Gazebo+Juha

Beirutissa vuonna 1960 diplomaatin poikana syntynyt Paul Mazzolini muuttui Gazeboksi palattuaan parikymppisenä sukunsa kotikonnuille Italiaan. Mies osoittautui livetapaamisessa miellyttäväksi ja rennoksi kaveriksi. Oikealla jutun kirjoittaja. Kuva: Salsa Sinisalo.

Kasariristeily Bussikuljetus

Matkapojat kyyditti bileväkeä Turun satamaan eri puolilta Suomea usean linja-auton voimin. Kuva: Juha Kurkikangas

Kasariristeily Gazebo+kapteeni

Gazebo sai risteilyn aikana Baltic Princessin kapteenilta tietoiskun siitä miten Itämerellä seilataan. Kuva: Live Risteilyt

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua