Kuva: Suuri Kurpitsa
SARJAKUVA | Dokumentaariseen sarjakuvaan erikoistunut Aino Sutinen on kirjannut ylös päiväkirjamaista pohdintaa Ukrainasta ja keskusteluja ystävien ja asiantuntijoiden kanssa.
”Vaikka aihe on paikoin synkkä, Ajattelen Ukrainaa koko ajan on toiveikkaan ja aurinkoisen näköinen.”
ARVOSTELU
Aino Sutinen: Ajattelen Ukrainaa koko ajan
- Suuri Kurpitsa, 2024.
- 72 sivua.
”Sota on tullut Eurooppaan, ja tuntuu tärkeältä osoittaa solidaarisuutta Ukrainalle”*, kuvaillaan tätä kirjaa sen takakannessa. Dokumentaariseen sarjakuvaan erikoistunut Aino Sutinen on tosiaan ottanut asiakseen ajatella Ukrainaa. Sutinen on aikaisemmin julkaissut reppumatkasarjakuvia matkoistaan Lähi-Idässä ja Etelä-Kaukasiassa. Sutinen on matkaillut Venäjällä ja muualla Itä-Euroopassa, joten näkemystä ja kontekstia ajatusten taustalle löytyy hyvin.
Sarjakuva-albumi koostuu sivun–parin mittaisista katkelmista, jotka käsittelevät Ukrainaa ja Venäjän hyökkäystä Ukrainaan monelta kantilta. Mukana on niin Sutisen omaa pohdiskelua kuin keskusteluja ystävien ja asiantuntijoiden kanssa, filosofisempia huomioita ja sotatodellisuuden kuvausta, tanssia ja laulua ja muuta ukrainalaista kulttuuria. Euroviisut ovat merkittävä teema. Venäjästä puhutaan paljon, samoin yleisestä militarisaation hengestä.
Mukana on niin informaatiota kuin yleisempää tunnelmointia. Osa jutuista jää vähän irtonaisiksi havainnoiksi, mutta kun kokonaisuuden mieltää tiukan dokumentaarin sijasta päiväkirjamaiseksi oman ajattelun havainnollistamiseksi, sivut löytävät paikkansa kokonaisuudessa.
Sutisen piirrosjälki on selkeää, voimakaslinjaista, värikästä ja helppolukuista. Vaikka aihe on paikoin synkkä, Ajattelen Ukrainaa koko ajan (Suuri Kurpitsa, 2024) on toiveikkaan ja aurinkoisen näköinen. Jo kirkkaankeltaiset kannet vievät ajatukset auringonkukkiin ja valoon. Sutisen ajatustyön tulosten lukeminen antaa lukijallekin ajateltavaa. Siksi se on erinomaisen tervetullut puheenvuoro juuri nyt.
Mikko Saari
@mikko_lukee
* *
♦️ PIENI TUKI, ISO APU ♦️
Tilaatko joskus kirjan tai äänikirjan verkosta? Löydät ostoslinkkejä jokaisesta Kulttuuritoimituksen kirjakritiikistä. Niistä tehdyistä ostoksista Kulttuuritoimitus saa pienen siivun, joka auttaa ylläpitämään sivustoa.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Joonas Sildre luo säveltäjä Arvo Pärtin tarinaa sarjakuvan keinoin – arviossa Kahden sävelen välissä
SARJAKUVA | Kahden sävelen välissä on kronologinen kuvaus Arvo Pärtin elämän vaiheista ja säveltäjyydestä tämän lapsuudesta 1980-luvun alkuun, jolloin Pärt karkotettiin Neuvosto-Virosta.
Pyllistys fasismille – Enki Bilalin Jumalaton näytelmä -sarjakuva on ajankohtaisempi kuin koskaan
SARJAKUVAKLASSIKOT | 40 vuoden ikään ehtinyt Enki Bilalin sarjakuvateos Jumalaton näytelmä viljelee hurttia huumoria äärioikeiston kustannuksella.
Narri palaa markkinoille – arviossa Brian Azzarellon Jokerin kovakantinen uudelleenjulkaisu
SARJAKUVA | Brian Azzarellon ja Lee Bermejon turboahdettu rikosdraama on parhaimmillaan sydäntä raastavan synkkä.
Harmaan ruusun nimi – arviossa sarjakuvataiteilija Milo Manaran läpiluenta Umberto Econ romaanista
SARJAKUVA | Ruusun nimen sovitus kuvasarjaksi hukkaa molempien välineiden vahvuudet.