Räjähdyksiä rajapinnoilla – jos et ole vielä käynyt Finlayson Art Areassa, kierrä ainakin nämä

07.08.2023
Pääkuva Virtanen

Ilkka Virtasen puuveistoksia Kutomosali 1:ssä. Kuvat: Eli Harju

KUVATAIDE | Finlayson Art Area 2023 sekoittaa todellisuutta, mahdollisuuksia ja toiveita. Eli Harju kokosi viisi tärppiä jo yhdeksättä kertaa järjestettävään taidetapahtumaan.

Osta kirja tai kuuntele sitä ääni­kirja­palveluista, tuet samalla Kulttuuri­toimitusta!
BookBeat Nextory Storytel

Kuin ylittäisi kahden maailman rajan, lähes luvattomasti. Sellaista on katsoa Finlayson Art Areaa 2023.

Yhdeksäs FAA (20.8.2023 asti) tuo tehdasalueelle tekoälyn ja käsin maalaamisen risteyksen, metalliin kietoutuvaa elämää ja tutun sekoittumista johonkin, mitä ei voi välttämättä edes käsittää. Silti sitä on helppo lähestyä.

* *

#1 Sami Lukkarinen

1. Lukkarinen pysty

Sami Lukkarinen: Artificial XIV. Öljy kankaalle, 2021.

Sami Lukkarinen tuottaa töidensä malliksi itse opettamallaan tekoälyllä kuvan, jonka pohjana ovat oikeiden ihmisten lahjoittamat selfiet. Teoksensa hän maalaa palettiveitsellä öljyvärein. Monessa niistä puhuttelee osittain se, että ne näyttävät joltakin tutulta ihmiseltä, vaikkei kuvan kohdetta olekaan oikeasti olemassa. Kuka minua siis oikeastaan puhuttelee?

#2 Hanna Oinonen

2. Oinonen pysty

Hanna Oinosen viherinstallaatio The Hanging Garden sekoittelee kauan kiertänyttä ja hetkellistä.

Jo yksinään niin kauniissa vanhan tehtaan Rautarapussa riippuu Hanna Oinosen elävä installaatio The Hanging Garden, jossa Oinonen on hyödyntänyt käytettyjä kynttelikköjä. Vanha tila, kierrätetyt metalliesineet ja räjähtävää vaikkakin ohikiitävää eläväisyyttä edustavat kasvit ovat herkkä kokonaisuus, josta löytää lukemattomia yksityiskohtia.

#3 Ilkka Virtanen

3. Virtanen pysty

Ilkka Virtasen puuveistokset ovat hätkähdyttävän suuri kokoelma hiottuja yksityiskohtia.

Ilkka Virtasen puuveistoksia voi lähestyä monesta kulmasta, mutta jokaisesta vain ihmetellen. Puusta suorastaan järkyttävän kauniisti ja yksityiskohtaisesti veistetyt ihmisen ja muiden olioiden piirteitä yhdistelevät luurangot tutkivat evoluutiota tavoilla, jotka voivat pelottaa, naurattaa ja saada sanomaan ”oispa”. Pelkästään teosten määrä herättää ällistystä. Virtanen onkin veistänyt sarjaa vuodesta 2011.

#4 Virve Lilja

4. Lilja pysty

Virve Liljan Dr. Rorschachin vastaanotto on alati kasvava, interaktiivinen installaatio.

Virve Liljan maalausinstallaatio Dr. Rorschachin vastaanotto alkaa yksityisestä sisäisestä maailmasta: se pohjautuu symmetrisille abstrakteille kuvioille, kuten tunnettu musteläiskätesti, jolla tutkitaan ihmisen persoonallisuutta. Yksinoikeus sekä teokseen että omiin ajatuksiinsa siitä räjähtää, kun kävijä voi viereisessä lasikopissa kirjoittaa lapulle, mitä näki teoksessa, ja jättää lapun muiden nähtäväksi. Näistä ajatuksista, persoonallisuusjohtolangoista, on kasvanut kunnioitettavan kokoinen teos jo itsessään.

#5 Canal Cheong Jagerroos

5. Cheong Jagerroos pysty

Kaj Franckin lasiteokset vitriineineen heijastavat Canal Cheong Jagerroosin teosten vierelle vielä lisää mahdollisia maailmoja.

Canal Cheong Jagerroosin teoksia löytyy tapahtuma-alueelta useammasta paikasta. Niiden väreissä ja sommittelussa on tuttuja elementtejä, jotka törmäävät vieraiksi muuttuneisiin kirjaimiin ja ilmasta versoviin kasveihin. Siperian isossa galleriassa ne ovat rinnakkain arkisiksi muuttuneista Teema- ja Kartio-astioista tunnetun Kaj Franckin värikkään ja kokeilevan taidelasin kanssa. Se, mitä tiedämme, lähestyy jälleen sitä, minkä voisimme tietää.

Eli Harju, teksti ja kuvat

Finlayson Art Area 2023 Tampereen Finlaysonin alueella 20.8.2023 asti. Lisätietoa tapahtuman verkkosivuilta.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua