Puskat pahiksia pullollaan – Warren 13. ja kuiskausten metsä -seikkailukirja hukkuu ilkimyksiin

Petri Hänninen
04.05.2023
8581

KIRJAT | Komeasti kuvitetun ja vauhdikkaasti kirjoitetun Warren 13. -kirjasarjan toisessa osassa on runsaasti pulmia ja arvoituksia, ja pahiksia roikkuu vähän joka oksalla.

”Kuiskausten metsä on jopa Kaikkinäkevä silmä -kirjaa jännittävämpi.”

ARVOSTELU

3.5 out of 5 stars

Tania del Rio: Warren 13. ja kuiskausten metsä

  • Kuvittanut Will Staehle.
  • Suomentanut Annukka Kolehmainen.
  • Kumma-kustannus, 2023.
  • 239 sivua.
Osta kirja tai kuuntele sitä ääni­kirja­palveluista, tuet samalla Kulttuuri­toimitusta!
BookBeat Nextory Storytel

Nykyisin lastenkirjoja myydään esineinä, jotka näyttävät hyvältä kirjahyllyssä. Useissa on upeita foliopainatuksia kannessa sekä runsas ja näyttävä kuvitus. Warren 13. -kirjasarja on yksi upeimmista.

Harvahampaisen sammakon näköinen, keskiaikaisen trubaduurin kampausta muistuttavaa hiuskuontaloa kantava Warren on kuvittaja Will Staehlen luomus. Warren suhtautuu ymmärtäväisesti ja avosydämisesti kaikkia kohtaan, olivatpa toiset kuinka itsekkäitä ja ilkeitä hyvänsä. Ja ilkimyksiä kirjassa piisaa.

Warren hotellinjohtajana

12-vuotias Warren on syrjäyttänyt tyhmänlaiskan Rupert-setänsä ja noussut erikoislaatuisen, salaisuuksia pulppuavan sukuhotellinsa johtajaksi. Warren polveutuu pitkästä hotellinomistajien suvusta. Hän on erityisen ahkera ja vastuullinen ja nauttii pikku korjauksista sekä hotellihuoneiden siivoamisesta. Vapaa-ajallaan hän mieluiten piirtää.

Edellisessä, Warren 13. ja kaikkinäkevä silmä -teoksessa (2022) tavatut noidat eivät kuitenkaan ole unohtaneet Warrenia, tämän ystävää Petulaa, eivätkä varsinkaan Petulan äitiä, noidanmetsästäjä Beatrice Pelotonta. Ilkimetsän uumenissa asustava noitakuningatar Calvina hautoo kostoa ja julistaa antavansa ”mitä ikinä sydän halajaa” sille, joka lahjoittaa hänelle Warrenin hotellin. Ja tietysti myös Beatricen.

Tarinassa riittää juonenkäänteitä. Warren joutuu eroon ystävistään Petuniasta ja Piirrosta, ja joutuu kamppailemaan saadakseen varastetun sukuhotellinsa takaisin. Warren 13. ja kuiskausten metsä (Kumma, 2023) on jopa Kaikkinäkevä silmä -kirjaa jännittävämpi. Arvoituksia ja pulmia riittää, ja juoni kulkee vauhdikkaasti.

Liikaa pahiksia

Pahiksia tarinassa on vähän liikaakin, eikä kaikille ole edes vedenpitävää syytä olla mukana. Esimerkiksi joukkoon istutettu toimittaja Vanderpötsi laukoo ikäviä kommentteja ja kehittelee hotellin asiakkaat karkottavia sensaatiomaisia otsikoita, mutta siihen se jääkin.

Toinen vastaava turha ilkimys on käärmeöljykauppias Kiero. Kiero auttaa kyllä mielellään, mutta vaatii työstään asiaankuuluvan maksun ja kääntää selkänsä heti ensimmäisen vastoinkäymisen kohdatessa. Hän siis on selkärangaton palkkasoturi. Kieron tehtävä tarinakokonaisuudessa jää epäselväksi.

Lopussa kerronta käy löysäksi, ja juonenkäänteet olisivat vaatineet vähän parempaa pohjustamista, jotta juttu säilyttäisi uskottavuutensa. Luulen, että ikäluokkaa 9+, jolle kirjat on suunnattu, nämä asiat eivät haittaa. Warren 13. -kirjat ovat kuitenkin vauhdikkaita ja niissä on hyvää kieltä, mitä ei kaikesta Suomessa julkaistusta lasten käännöskirjallisuudesta valitettavasti voi sanoa.

Sarjakuvia ja kuvituksia

Kirjailija Tania del Rio on tehnyt uraa sarjakuvien parissa. Hän on käsikirjoittanut ja piirtänyt sarjakuvia muun muassa Marvelille, Dark Horselle ja Archie Comicsille, ja hänen tunnetuin sarjakuvatyönsä on 42-numeroinen tarina Sabrina the Teenage Witch: The Magic Within.

Kuvittaja Will Staehle on tehnyt julisteita, postikortteja ja logoja sekä kirjankansikuvituksia muun muassa Stephen Kingin, Michael Crichtonin ja Michael Chabonin romaaneihin. Staehlen kuvitukset ovat vangitsevia, ja Warren 13. -kirjoihin valittu, vanhaa puupiirrostekniikkaa muistuttava tyyli on erityisen vaikuttava aukeaman kokoisissa luonto- ja rakennuskuvissa. Staehlen työt on kuitenkin toteutettu tietokoneella.

Kirjasarjan kolmas, Warren 13. -trilogian päättävä teos ilmestyy elokuussa ja se on nimeltään Warren 13. ja kolmentoista vuoden kirous. Kirja on sinikantinen ja siinä seikkaillaan merellä.

Petri Hänninen

* *

♦️ PIENI TUKI, ISO APU ♦️

Tilaatko joskus kirjan tai äänikirjan verkosta? Löydät ostoslinkkejä jokaisesta Kulttuuritoimituksen kirjakritiikistä. Niistä tehdyistä ostoksista Kulttuuritoimitus saa pienen siivun, joka auttaa ylläpitämään sivustoa. 

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua