Laura Holmströmin tietokirjan avulla kohti järjestystä – mielen ja kodin kaaoksen hallintaa voi oppia

24.09.2024
levoton tuhkimo by hanna maria gronlund kulttuuritoimitus INSTA

Kuvat: Viisas Elämä / Julia Alakulju

KIRJAT | Jos koti pursuaa materiaa niin että ahdistaa, Laura Holmström kannustaa luopumaan kaikesta turhasta, sellaisestakin, johon liittyy muistoja.

”Tavarasta irti päästämiseen tarvitaan aimo annos luottamusta siihen, että tulet muistamaan elämäsi tärkeimmät hetket.”

ARVOSTELU

4 out of 5 stars

Laura Holmström: Järjestä elämäsi – irti kodin ja mielen tavarataakasta

  • Viisas Elämä, 2024.
  • 220 sivua.
Osta kirja tai kuuntele sitä ääni­kirja­palveluista, tuet samalla Kulttuuri­toimitusta!
BookBeat Nextory Storytel

Kun kaapit ja laatikot ovat täynnä, eikä uudelle tavaralle enää ole tilaa missään, monen ratkaisu on hankkia lisää kaappeja, vuokrata varasto tai jopa muuttaa isompaan asuntoon. Ammattijärjestäjä Laura Holmström ei suosittele toimimaan näin.

”Et tarvitse lisää tilaa, tarvitset vähemmän tavaraa.”

Onko Holmströmin Järjestä elämäsi – Irti kodin ja mielen tavarataakasta (Viisas Elämä, 2024) vihdoin se kirja, joka muuttaa koko elämäni? Opinko järjestelmälliseksi ja helpottuuko tavarasta luopuminen, kun luen tämän opuksen?

Olen kirjan kohderyhmää eli hallitsematonta tavarapaljoutta poteva säilöjä mutta olin silti skeptinen teoksen hyödyllisyyden suhteen. Siinä missä aikamme kuva on tavarakaaoksen kanssa kamppaileva ihmisparka, kuvaan kuuluvat myös ammattijärjestäjät kaaoksen taltuttamiseen ohjeistavine kirjoineen ja webinaareineen. Tämä kirja on jälleen yksi ammatti-ihmisen tarjoama työkalu.

Mutta epäluuloisesta suhtautumisestani huolimatta myönnän, että tämä ei ole lopulta ollenkaan hassumpi kirja omassa lajissaan. Järjestä elämäsi on sujuvasti kirjoitettu teos ja se herättää ajattelemaan omia tapoja toimia ja syitä tapojen takana.

Vähennä ensin, järjestä sitten

Jos odottaa teoksen lähtevän liikkeelle opastuksesta, miten tavarat järjestetään kotona, saattaa yllättyä. Holmströmin kirja alkaa omakohtaisella kertomuksella kirjoittajan isän viimeisistä ajoista ja painottuu ylipäätäänkin ennen kaikkea mielen asioihin. Tosin oman pään toiminnan analysoiminen ja järjestäminen tähtää siihen, että lopulta järjestyy myös koti. Ja tie järjestymiseen kulkee tavaran vähentämisen kautta – järjestys mahdollistuu vasta, kun tavaraa on sopivasti.

Mutta materiasta luopuminen on monesti helpommin sanottu kuin tehty. Tavara ei ole vain tavaraa: ”Tavaroihin, joita emme raaski heittää pois, liittyy aina jokin syvempi kokemus, tunnemuisto ja tapahtuma.”

Holmström avaa syitä, miksi toimimme tavaran suhteen niin kuin toimimme ja kuvaa myös, mitä tavarataakan kuvaannollinen kantaminen meille tekee. Tavarakaaoksen keskellä hallinnan tunne katoaa.

”Muisti kuormittuu, kun ympärilläsi olevat tavarat huutavat kilpaa nimeäsi ja yrität vaivalloisesti saada ympäristöäsi seesteisemmäksi.”

Älä osta mitään

Kirjoittaja korostaa ostokäyttäytymisen tärkeyttä: päätös olla ostamatta on usein paras ja vastuullisin päätös.

Me ihmiset olemme monimutkaisia olentoja. Meidän persoonallisuutemme ja esimerkiksi lapsuuden kokemuksemme vaikuttavat siihenkin, miten suhtaudumme tavaraan ja millaisia tunteita siivoaminen ja järjestäminen herättävät.

Holmström siteeraa kirjassaan monia asiantuntijoita ja esittelee teorioita. Hän esittelee muun muassa Steven Reissin motivaatioteoriaan pohjaavat perustarpeet.

”Näiden perustarpeiden uniikit yhdistelmät ovat niitä perustavanlaatuisia lähtökohtia oman elämän ja tavaroiden järjestämiselle. Jos henkilöllä on korkea keräämismotiivi, hän voi ehkä saada oikein tuettuna ja tsempattuna karsittua tavaraa kaapeistaan, mutta koska kerääminen on hänelle ominaista, voi kaaoksen kesyttäminen olla projekti, joka pitää toistaa aika ajoin.”

Treenaa luopumislihasta

Laura Holmströmin kirja Järjestä elämäsi selittää, miksi meillä on liikaa tavaraa ja miksi siitä on vaikea luopua. Hän tarjoaa tukea ja vinkkejä siihen, miten tavaran vähentämisessä voi kuitenkin onnistua.

Kirjassa on myös erilaisia tehtäviä, joiden tarkoituksena on viedä kohti elämän ja kodin järjestystä.

Holmström kannustaa toimimaan, mutta ymmärtää, että muutos ei tapahdu hetkessä.

”Jos tavaraa on kertynyt 10–20 vuotta, ei suuret tavaramäärät yhdessä yössä katoa.”

Kirjoittaja kuitenkin valaa uskoa siihen, että kehitystä tapahtuu.

”Luopumislihaksen kehittäminen, eli toistuva luopuminen turhasta, helpottaa järjestämisprosessia ja auttaa lopulta myös päätöksenteossa.”

Teos onnistuu synnyttämään minussa halun ryhtyä tuumasta toimeen. Aika näyttää, oliko Järjestä elämäsi ‑teoksen lukemisella oikeasti vaikutusta vai hiipuuko intoni ennen kuin näkyvää tulosta syntyy.

Sari Harsu

* *

♦️ PIENI TUKI, ISO APU ♦️

Tilaatko joskus kirjan tai äänikirjan verkosta? Löydät ostoslinkkejä jokaisesta Kulttuuritoimituksen kirjakritiikistä. Niistä tehdyistä ostoksista Kulttuuritoimitus saa pienen siivun, joka auttaa ylläpitämään sivustoa. 

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua