”Ari Väntänen on tehnyt hyvän valinnan keskittyessään Razzlen elämään ja persoonaan eikä esimerkiksi levyntekoon ja muihin bänditouhuihin.”
ARVOSTELU
Ari Väntänen: Razzle – Hanoi Rocks -legendan tarina
- Like Kustannus, 2020.
- 296 sivua.
Yksi Razzlen suurista unelmista oli päästä Kalifornian lämpöön. Sinne hän pääsi ja siellä hän 24-vuotiaana kuoli.
Razzle soitti Hanoi Rocksin kahdella viimeisellä studiolevyllä. Legenda hänestä tuli kuolemansa ansiosta. Kuolintapa oli rockmyyttiin sopiva: kolari kaljanhakumatkalla rattijuopon kyydissä. Autoa ajanut ääliö oli Mötley Crüen laulaja Vince Neil. Ihmishengen hinnaksi määriteltiin 2,6 miljoonaa dollaria ja 200 tuntia yhdyskuntapalvelua.
Razzle oli itsekin hurja ja holtiton kuski. Jo nuorena hän kaahasi kullanvärisellä Minillään ympäri kotisaartaan – toisinaan kyydissä oli rummut, toisinaan liuta kavereita.
* *
Aiemminkin Hanoi Rocksista kirjoittanut Ari Väntänen on tehnyt hyvän valinnan keskittyessään Razzlen elämään ja persoonaan eikä esimerkiksi levyntekoon ja muihin bänditouhuihin. Kirja on koottu ”oral history” -periaatteella, ihmisten kommentteja peräkkäin järjestämällä.
Kertojia on noin 60. Heidät olisi voinut esitellä paremmin. Etenkin kun monien nimet eivät kerro mitään edes kovimmille Hanoi Rocks -faneille.
Kertojajoukko on riittävän monipuolinen. Yhdestä asiasta kaikki ovat samaa mieltä. Razzle oli hauska ja sydämellinen heppu, joka ei unohtanut ystäviään.
Hanoi Rocksin jäsenistä kuullaan Michael Monroeta, Sami Yaffaa ja Gyp Casinoa. Kumpikaan kitaristi ei ole lähtenyt muistelemaan menneitä. Tuskin kukaan Andy McCoyn hölynpölyä kaipaakaan. Kirjassa toistetun huhun mukaan McCoy antoi Razzlelle 23-vuotislahjaksi heroiinipiikin.
Kirja etenee enimmäkseen luontevasti. Välillä asioiden toistaminen on turhaa ja toisinaan kommenteilla ei ole mitään tekemistä ennen ja jälkeen tulevan kanssa. Tiivistääkin olisi vähän voinut. Kaikki hautausmaakävelyt, likaiset kimppakämpät, kepposet ja kaljoittelut eivät ole lukijoille tärkeitä, vaikka kertojat niitä lämmöllä muistelevatkin.
Rock-kliseetkin kieltämättä kiusaavat välillä. Toisaalta ihmiset puhuvat kliseillä ja kliseisiä myös Hanoi Rocksin sekä Razzlen touhut olivat.
* *
Sinänsä Razzle-kirjan pohjimmainen idea on hyvä ja ainutkertainen. Monista siinä kerrotuista asioista en ole ennen kuullut.
Ainakin minua nauratti lukea, että yhtye oli 1999-innostuksissaan ajatellut Back To Mystery Cityn -levyn tuottajaksi Princeä. Michael Monroen mukaan Princen managementti jopa vaivautui vastaamaan: ”I don’t produce no white boys.”
Oli myös kiinnostavaa, että Razzle näki Hanoi Rocksin lähinnä astinlautana lopulliseen tavoitteeseensa. Hän halusi Heartin kaltaisen keskitien rockbändin rumpaliksi, soittaa stadionkiertueita ja asua kartanossa perheensä kanssa. Razzle sanoi äänestävänsä konservatiiveja, koska aikoi tulla rikkaaksi: ”Konservatiivit pitävät huolta rikkaista.”
Kunnollista oikolukua tämäkin kirja olisi kaivannut. Hongkong ei ole Honkong, Tooting Bec ei ole Tooting Beck, daiquiri ei ole daiguiri, Too Fast For Love ei ole Two Fast For Love ja niin edelleen.
Tero Alanko
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
”Ihanan maksimaalinen” – Harri Henttisestä kasvoi Vesilahden kirkkoherra ja nyt jo puolen Suomen tuntema KirkkoHarri
KIRJAT | Miia Siistonen näyttää, miten julkkiselämäkerta kirjoitetaan oikein: vetävästi, humoristisesti, kohdetta silottelematta mutta häntä kunnioittaen ja avaten ajattelun rajoja.
Niilo Teerijoki muistelee kansakoulunopettajan uraansa Aunuksen Karjalassa – arviossa Uskon ja toivon aikoja
KIRJAT | Kotiseutuneuvoksen puolen vuosisadan takaisissa käsikirjoituksissa kuvataan kolmea kouluvuotta Itä-Karjalan kylissä loppusyksystä 1941 kesään 1944.