Ridley Scottin Gladiator II on kelvollinen, vaan ei yhtä mahtava spektaakkeli kuin edeltäjänsä

15.11.2024
levoton tuhkimo by hanna maria gronlund kulttuuritoimitus INSTA

Paul Mescal. Kuva: Paramount Pictures

ELOKUVA | Vaikka Ridley Scottilla on suurten spektaakkeleiden tekemisen mittakaava hallussaan, kaikki tuntui paljon tuoreemmalta ensimmäisen Gladiator-elokuvan aikoihin.

”Nyt tehdään isompaa, hölmömpää ja meluisampaa kuin viimeksi.”

ARVOSTELU

3 out of 5 stars

Gladiator II

  • Ohjaus: Ridley Scott
  • Pääosissa: Paul Mescal, Pedro Pascal, Joseph Quinn, Gred Hechinger, Denzel Washington
  • Ensi-ilta: 15.11.2024

Gladiator II sijoittuu pari vuosikymmentä ensimmäistä Gladiator-elokuvaa (2000) myöhempään aikaa. Nuori barbaarisoturi-maanviljelijä Hanno (Paul Mescal) onkin itse asiassa entisen keisari Commodusin sisarenpoika Lucius ja elelee rauhassa Numidiassa Pohjois-Afrikan rannikolla Arishat-soturivaimonsa (Yuval Gonen) kanssa, kun Rooman laivasto hyökkää kenraali Marcus Acaciusin (Pedro Pascal) johdolla.

* *

Laivaston hyökkäys, tarinan ensimmäinen suuri sotakohtaus, sysää liikkeelle elokuvan, joka on jatkuvaa suurten kohtausten marssittamista esiin. Laivaston iskusta alkaa Hanno-Luciusin matka Roomaan, koska hän tahtoo itsepintaisesti kostaa vaimonsa kuolemasta vastuullisille.

Orjaksi myytynä Luciusin matka noudattelee edelliselokuvan askelmerkkejä gladiaattorikoulutuksesta Colosseumin taistelunäytökseen. Gladiator II:n herkut ovat sivuhenkilöissä, kuten elokuvan nykyhetkessä Roomaa hallitsevissa kaheleissa kaksoiskeisareissa Getassa (Joseph Quinn) ja Caracallassa (Fred Hechinger), joihin ei tarvitse suhtautua aidosti historiallisina hahmoina, kuten ei tarvinnut edellisen elokuvan Marcus Aureliukseenkaan.

Näissä elokuvissa hahmoille annetaan historiasta etäisesti tuttuja nimiä ja sitten kirjoitetaan heidät ihan millaisiksi huvittaa.

colosseumgladiator

Lucius (Paul Mescal) ja kenraali Acacius (Pedro Pascal) Colosseumin areenalla. Kuva: Paramount Pictures

* *

Elokuvaohjaaja ja -tuottaja Ridley Scottilla ei ole ollut tapana tehdä jatko-osia omille elokuvilleen, mutta Gladiator II -elokuvaan hän ryhtyi. Haastattelujen mukaan Scott ei aluksi ollut tyytyväinen saatavilla olleisiin käsikirjoituksiin ja hän katsoi voivansa aloittaa jatko-osan tekemisen vasta sitten, kun käsikirjoitus kelpaisi. Epäilemättä tietokonetehosteiden ja tekoälyavusteisen kuvankäsittelyn edistyminen on osaltaan rohkaissut Scottia ryhtymään tämän elokuvan tekemiseen.

Elokuvan järjestävä periaate on superlatiivien kasvattaminen: nyt tehdään isompaa, hölmömpää ja meluisampaa kuin viimeksi. Kokonaisuutena Gladiator II ei tuo juurikaan uutta edeltäjäänsä, se on vain salajuonikuvioilla ja perhemelodraamalla venytetty löntystelevä spektaakkeli.

* *

Onkohan Hanno-Luciusin esittäjän, irlantilaisnäyttelijä Paul Mescalin ääntä käsitelty kuulostamaan enemmän Russell Crowelta? Hämmästyin kuunnellessani puhetta, jossa oli hyvin samanlainen sävy ja äänenväri. Toisaalta, uuteen elokuvaan on kierrätetty useampiakin vanhan Gladiaattorin avainrepliikkejä. Yhdessä niistä Crowen roolihahmo Maximus puhui siitä mitä tapahtuu tässä elämässä tai seuraavassa.

Gladiator II toistelee edesmenneen sankarin nimeä Maximus Decimus Meridius kuin vahvaakin loitsua.

washingtongladiator

Denzel Washington nautiskelee roolistaan kaiken laskevana orjakauppiaana ja gladiaattori-promoottorina Macrinusina. Kuva: Paramount Pictures

* *

Paul Mescalilta puuttuu neljännesvuosisadan takaisen Russell Crowen esitttämän Maximuksen hiljaa kytevä raivokas kostonhalu. Crowen esitys oli niin vakuuttava, ettei Mescal yllä sitä lähellekään. Ikävimmillään Mescal näyttää vain jatkavan liian kauan kestänyttä murjotusta.

Kiinnostavimpiin Gladiator II:n hahmoista kuuluu kiero orjakauppias-gladiaattorimanageri Macrinus, jonka roolissa on hauska katsella Denzel Washingtonia kähisemässä tietään kohti valtaa. Washington vain on näyttelijänä niin paljon kiinnostavampi kuin Quinn ja Hechinger sekopääkeisareina.

Antti Selkokari

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua