Florence Pugh. Kuva: Cinemanse
ELOKUVA | We Live in Time -elokuvassa eletään suurta rakkaustarinaa, sitä ikuista ja kaiken kestävää. John Crowleyn ohjaama sentimentaalinen melodraama ei nappaa.
”Juoni on tuttu, sanailu on tuttua ja lopputulos on tuttu.”
ARVOSTELU
We Live in Time
- Ohjaus: John Crowley
- Pääosissa: Andrew Garfield, Florence Pugh, Andam James, Aoife Hinds, Marama Corlett
- Ensi-ilta: 25.10.2024
We Live in Time -elokuvassa eletään suurta rakkaustarinaa, sitä ikuista ja kaiken kestävää. Almut Bruhl (Florence Pugh) ja Tobias Durant (Andrew Garfield) kohtaavat, kun Almut törmää autollaan Tobiakseen. Herättyään sairaalan käytävällä Tobias näkee kaunottaren ja rakastuu, muutaman tapaamisen jälkeen niin tekee myös Almut.
Tobias oli matkalla ostamaan kynää, jolla kirjoittaa avioeropaperit. Molemmilla on elämää ja suhteita takanaan, joten mistään ensimmäisestä ei ole kysymys. Eletään Lontoon kaupungissa, ja tarinan teemana on rakkaus ja sen ympärillä elettävä elämä.
Almut on entinen taitoluistelija, joka elättää itsensä kokkina ja kohta pomona ravintolassa. Nainen on aina elänyt itsellistä elämää, huolehtinut itsestään ja asioistaan. Almut ei välittäisi ryhtyä äidiksi, minkä hän kertoo heti aluksi. Tobias on juuri eronnut ja työskentelee Weetabixin myyntiedustajana. Pariskunnan yhdessäololle tärkeä paikka on sänky, jossa ollaan joko yksin tai yhdessä.
Elokuvan kohtaukset alkavat usein melkein samalla tavalla: Tobias katsoo kaukaisuuteen ja miettii elämän ihanuutta ja kurjuutta. Hänellä ei ole paljoakaan uutta sanottavaa edelliseen kohtaukseen verrattuna – hän rakastaa, tapahtui sitten mitä tahansa. Aikahyppely sekoittaa välillä kerrontaa.
Suurinta ennen tragediaa on tyttären syntyminen. Almut riskeeraa terveytensä ja synnyttää tyttären kohtauksessa, jossa on tahatontakin komiikkaa.
Muutaman vuoden elämä jatkuu tavallisen onnellisena. Kaikki tämä koetaan ja nähdään vailla suuria tunteita, herkästi mutta ilman suuria purkauksia.
Almut on henkilöhahmoista vahvempi ja se, jolla on yleensä enemmän sanottavaa. Hän on aikaisemmin sairastanut ja selättänyt munasarjasyövän Nyt tauti uusiutuu.
We Live in Time -elokuvan juoni on tuttu, sanailu on tuttua ja lopputulos on tuttu.
Kohtauksissa vilahtelee brittiläisten ja irlantilaisten näyttelijöiden aatelia pienissä rooleissa: Niamh Cusack, Douglas Hodge, Heather Craney, Lucy Briers…
Pääosanesittäjät Andrew Garfield (Tobias) ja Florence Pugh (Almut) sopivat rooleihinsa. Garfield on kasvanut mieheksi sitten edellisten rooliensa ja on tarpeeksi lempeä kertomaan rakkaustarinan. Amerikkalainen Pugh on roolissaan terävämpi ja alttiimpi muuttumaan.
John Crowley palkittiin kotimaassaan Irlannissa elokuvastaan Brooklyn (2015), joka oli melodraama nuorten irlantilaisten maahanmuuttajien elämästä Amerikan ihmemaassa. Se on ihan kelpo elokuva, jossa on enemmän aitoa elämän makua kuin We Live in Timessa.
Maija Kääntä
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Luukku 12: Ei metso, ei joutsen eikä pääskynen vaan…
JOULUKALENTERI | Ennen joulua Matti Kuusela ja valokuvaaja Onni Rantanen esittelevät Kulttuuritoimituksen lukijoille 24 siipiveikkoa ja sirkuttajaa.
Fyysistä komediaa ja absurdia draamaa – arviossa Tanssiteatteri Hurjaruuthin Talvisirkus Fantasia
SIRKUS | Tanssiteatteri Hurjaruuthin 30-vuotisjuhlavuottaan viettävän talvisirkuksen uusi esitys on hauska, valloittava ja visuaalisesti ihastuttava.
Tarinoista, joita kerromme – arviossa Margaret Atwoodin Vanhaa rakkautta
KIRJAT | Atwoodin tuorein kokoelma sisältää vanhenemisen, menetyksen ja surun tarkastelua, mutta myös scifihupailua ja tarinoiden kertomisen merkityksen pohdiskelua.
Löytöretki eurooppalaisen taloushistorian tuntemattomaan – arviossa Markku Kuisman Kansallinen voitto ja kapitalismin henki
KIRJAT | Markku Kuisman tavaramerkki on aina ollut sujuva ja lukijaystävällinen kerronta. Eikä hän siinä petä nytkään.