One Piece -universumi laajenee J-pop-vetoisella tarinalla tähtilaulajasta

21.01.2023
Utan lapsuustakauma

Uta ja Luffy lapsina. Kuva: Toei Animation / Cinema Mondo

ELOKUVA | Eiichiro Odan luoma One Piece -mangasarja alkoi vuonna 1997 ja on jatkunut tähän päivään saakka. Gorô Taniguchin ohjaama Red on animemusikaali.

”Kukaan Japanissa tuskin on välttynyt näkemästä Luffyn ja muiden keskeisten hahmojen kuvia.”

ARVOSTELU

3.5 out of 5 stars

One Piece Film: Red

  • Japani, 2022.
  • Ohjaus: Gorô Taniguchi
  • Ääninäyttelijät: Mayumi Tanaka, Mayumi Tanaka, Akemi Okamura; Utan laulu: Ado
  • Ensi-ilta: 20.1.2023

Megapoptähti Uta käyttää erikoisvoimiaan ja vangitsee faninsa Elegia-tähdelle. Siinä samalla paljastuu salaisuus: saamme tietää kenen tytär Uta on. Merirosvot yrittävät siepata Utan, mutta heidät Uta selättää laululla ja taikavoimin.

Eiichiro Odan luoma One Piece -mangasarja alkoi vuonna 1997 ja on jatkunut tähän päivään saakka. Peruskonsepti on Luffyn johtama merirosvoporukka, joka seikkailee maailman merillä etsimässä aarretta ja tavoittelemassa merirosvojen ajan kuninkuutta. Projektia häiritsevät merirosvot ja Maailmanhallitus, joka yrittää lakkauttaa merirosvokauden.

Manga-sarjan suomennos on saavuttanut myös suomalaiset mangalukijat. Viikottaista tv-animesarjaa on tehty Japanissa jo toistatuhatta jaksoa. One Piece Film: Red on sarjan 15. teatteripituinen anime-elokuva ja samalla se juhlistaa anime-sarjan 25. tuotantovuotta. Siitä tuli Japanin vuoden 2022 eniten lippuluukkuja kilautellut elokuva.

* *

One Piece on massiivinen tarinamaailma, jonka merkitys faneille on koko sarjan eri käänteiden ja hahmojen hallinnassa. Kukaan Japanissa tuskin on välttynyt näkemästä Luffyn ja muiden keskeisten hahmojen kuvia.

One Piece Film: Red sijoittuu tarinakaaren loppupuolelle eikä ole autonominen sarjasta, mutta on tarpeeksi mielenkiintoinen toimiakseen ihan omana erillisenä elokuvanaan.

One Piece -konseptin mukaan One Piece Film: Red tarjoilee huimaa ja vääräleukaista menoa sekä värien ja yksityiskohtien silmäkarkkia. Vaikka tarina sisältää irrallisia vauhtiepisodeja ja sivuhenkilöitä, pysyy käsikirjoitus kuitenkin päärungoltaan Utan ympärillä.

Liikuttava puolestaan  on takaumakohtaus Utan ja Luffyn lapsuudesta ja siitä miksi Utan tuli laulaja. No, onhan hänen nimensäkin Uta eli laulu.

Uta OnePieceRed

Uta on One Piece -maailman megapoptähti. Hänen lauluosuutensa laulaa mystinen tähti Ado. Kuva: Toei Animation / Cinema Mondo

* *

Kun elokuva keskittyy poptähti Utaan, voi animen musiikilta odottaa paljon. One Piece Film: Redin musiikkitiimi voittikin nyt tammikuussa Japan Film Academyn eli ”Japanin Jussien” erityispalkinnon. One Piece Film: Red on itse asiassa animemusikaali.

Kaikki Utan lauluosuudet esittää mystinen tähti Ado. Teemalaulu New Genesis tipautti julkaistessa Beyoncén Apple Musicin ykköspaikalta. Kukaan Japanissa ei ole nähnyt Adon kasvoja, eikä hänestä ole artistikuvia. Hän esiintyy varjossa ja musiikkivideoilla anime-hahmo-avatarin hahmossa. Kyseessä on Japanin ensimmäinen elävä täysin netin pimennoissa uransa lanseerannut artisti. Ado ei ole Hatsune Mikun kaltainen tietokoneluotu AI-vocaloid-artisti, vaan lihaa ja verta oleva oikea 20-vuotias, jonka henkilöllisyyttä on arvailtu. Kukapa muu olisi sopivampi esittämään Utan laulut.

Eija Niskanen

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua