Elokuva-arvio: Fast & Furious -elokuvasarjan spin off, Hobbs & Shaw on tarpeeton toimintapullistelu, joka tarjoaa näyttävää, mutta yhdentekevää toimintaa. Elokuva onnistuu vain yhdessä asiassa: naispääosaan on osattu valita brittiläinen nouseva tähti.
Autokaahailun varassa etenevä Fast & Furious -elokuvasarja on kahdeksan elokuvan jälkeen saanut ensimmäisen spin off -elokuvan, joka kulkee niinkin näppärällä nimellä kuin Fast & Furious: Hobbs & Shaw. Kuten nimestä voi päätellä, elokuvassa seikkailevat Luke Hobbs (Dwayne ”The Rock” Johnson) ja Deckard Shaw (Jason Statham) – kahdesta aiemmasta Fast & Furious -elokuvasta tuttu kinastelukaksikko.
Sen sijaan muita Fast & Furious -sarjan päätähtiä, kuten Vin Dieseliä, elokuvassa ei nähdä, eikä elokuvaa lasketa mukaan varsinaiseen ”Fast & Furious -saagaan”. Se ei siis ole sarjan yhdeksäs elokuva, sillä yhdeksännen osan on määrä tulla ensi-iltaan vasta ensi vuonna.
Mutta tässä välissähän ehtii hyvin rahastaa spin-offilla.
Elokuvan toiminta laukaistaan liikkeelle varastetulla, koko ihmiskuntaa uhkaavalla viruksella. Virusta himoitsee elokuvan pahis, kyberneettisesti vahvistettu superroisto Brixton Lore (Idris Elba), joka uskoo ihmislajin teknologiseen evoluutioon. Britannian ja Yhdysvaltain viranomaiset pakottavat toisiaan (muka) inhoavat (mutta salaa rakastavat) Hobbsin ja Shaw’n yhteistyöhön, jotta maailma saadaan pelastettua. Lisäkierteitä tarinaan saadaan siitä, että virus on Shaw’n sisaren, Hattien (Vanessa Kirby), hallussa.
Elokuvassa saattaisi olla kasassa ihan kelvollisen scifi-jännärin ainekset. Esimerkiksi valeuutisten näppärä levittäminen tai kyberneettisen yli-ihmislajin evoluutio ovat mielenkiintoisia aiheita, mutta Hobbs & Shaw -elokuvan tekijöille selvästikin ihan turhia alaviitteitä. Ohjaaja David Leitch ja käsikirjoittaja Chris Morgan taitavat uskoa, että katsojat sitten kumminkin kaipaavat aina vain lisää mätkimistä ja autohuristelua.
Elokuvassa tosiaan nähdäänkin muutamia näyttäviä stuntteja, tehosteita, auto- ja moottoripyörätemppuja ja tietysti myös tavanomaisempaa turpaanvetoa. Mikään ei kuitenkaan oikein tunnu miltään, koska draamallinen jännitys puuttuu. Itse asiassa olin vähällä nukahtaa joissakin hurjimmissa kaahailukohtauksissa. Lentäviä autoja? Haukotus.
Näyttävän toiminnan ohella toinen Hobbs & Shaw -elokuvan peruspilareista on buddy-huumori. Ja sehän tietenkin tarkoittaa Hobbsin ja Shaw’n keskinäistä naljailua, kuittailua ja pientä poikamaista keppostelua.
Johnson on selkeästi tästä kaksikosta pääosassa, ykkösnimi. Kieltämättä The Rock saattaakin olla muskelimiesten tähtipörssissä tällä hetkellä aika korkealla, ainakin korkeammalla kuin varsinaisen Fast & Furious -sarjan pääosamies, Vin Diesel. Diesel on näyttänyt viime elokuvissa lähinnä väsyneeltä ja masentuneelta. Tämä voi toki johtua elokuvasarjan toisen tähden, Paul Walkerin, kuolemasta, jonka myötä myös fiktiivinen Dominic Toretto menetti parhaan kaverinsa ja buddy-kuvio hajosi.
Walkerin kuolemasta huolimatta Fast & Furious -sarja on kuitenkin edelleen Dieselin star vehicle – hänen tähtiarvonsa ympärille rakennettu elokuvasarja – eikä Johnson ole tätä ”kulkuneuvoa” pystynyt Dieseliltä viemään. Siispä oli aika tehdä oma elokuva The Rockille.
Hobbs & Shaw -elokuvan toinen pääosanesittäjä Jason Statham puolestaan on monille tuttu muun muassa toimintaelokuvista Crank, The Transporter ja The Expendables, ja tietenkin myös Fast & Furious -elokuvista 7 ja 8. Itse olen nähnyt hyvin vähän Stathamin elokuvia, enkä näkemäni perusteella menisi elokuviin erityisesti hänen näyttelijäsuoritustaan katsomaan.
Ja niinhän siinä käy, että elokuvan buddy-huumori on vielä tylsempää katsottavaa kuin turboahdettu tyhjänpäiväinen toiminta. Toisilleen taukoamatta jäkättävät Hobbs ja Shaw ovat enemmän rasittavia kuin hauskoja. Pahinta on, että katsoja ei kokonaan varjellu tältä ”alfaurosten” kilpalaulannalta edes toimintakohtausten aikana.
Toimintaelokuva, jossa raa’an väkivallan lomassa letkautellaan hauskaksi tarkoitettuja sutkauksia, saattaa joskus ihan toimiakin mustan huumorin tasolla. Tämäntyyppisen reseptin onnistuminen vaatisi kuitenkin sitä, että käsikirjoittajalla olisi jonkin verran älyä ja pääosanäyttelijöillä Dwayne Johnsonilla ja Jason Stathamilla riittävästi näyttelijätaitoja. Mutta Hobbs & Shaw -elokuvassa tämä ei vain pelitä, ei ollenkaan, vaan väkivallan keskellä ”kukkiva” huumori tekee elokuvasta suorastaan vastenmielisen.
Joissakin kohtauksissa tuntui siltä kuin elokuva olisi parodioinut itseään, mutta niin tai näin, ainakaan itse en yhtään huvittunut. Ainoastaan sivuosassa piipahtava Ryan ”Deadpool” Reynolds onnistuu tavoittamaan oikean tyylilajin ja pälpättämään tyhmiäkin juttuja siinä määrin luontevasti, että ne hieman jopa hymyilyttävät. Valitettavasti Reynoldsin rooli on vähäinen, hän esiintyy vain elokuvan alkupuolella – ja lopputekstien jälkeen.
Odotukseni elokuvasta eivät olleet ennakkoon kummoiset, mutta etukäteen eniten odotin elokuvan pahikselta, jota näyttelee Idris Elba. Onhan Elba tuttu, pätevä näyttelijä muun muassa tv-sarja Lutherin nimiroolista. Ja jos mestariohjaaja Alfred Hitchcockin kaavaa on uskominen, ”mitä menestyneempi roisto, sitä menestyneempi elokuva”.
Mutta arvatkaapas mitä? Hobbs & Shaw -elokuva onnistuu hukkaamaan myös Idris Elban potentiaalin! Elba näyttelee kuin olisi puolinukuksissa. Tämä tyyli varmaankin kuuluu hänen rooliinsa kyberzombiena, mutta silti!
Yhdessä asiassa elokuvan tekijät ovat kuitenkin onnistuneet. Ja se on naispääosan valinta. Deckard Shaw’n sisarta, Hattie Shaw’ta, näyttelee Vanessa Kirby – yksi Britannian lupaavimmista nuorista näyttelijöistä.
Kirby on tehnyt uraa teatterissa jo pitkään, mutta kolmekymppinen näyttelijä on nähty myös televisiossa ja elokuvissa hyvin erilaisissa rooleissa. Kirbyn tähän mennessä tunnetuin esiintyminen on ollut prinsessa Margaretin rooli tv-sarjassa The Crown, mikä toi hänelle myös parhaan naissivuosanäyttelijän Bafta-palkinnon. Toimintaelokuviinkin Kirby on ehtinyt jo ennen tätä: viime vuonna hänet nähtiin hieman paremman luokan toimintajännärissä, Mission: Impossible – Fallout -elokuvan Valkoisena leskenä.
Ja täytyy nyt vain toivoa kaikki sormet ja varpaat ristissä, että Kirby ei enää eksy Hobbs & Shaw -elokuvan kaltaisiin turhuuksiin, sillä hän on todella hyvä ja monipuolinen näyttelijä. Hobbs & Shaw -elokuvassa Kirby näyttelee kevyesti suohon Johnsonin ja Stathamin kaltaiset sankarit, mutta kokonaisen elokuvan mittaista, laiskasti kirjoitettua toimintapullistelua ei yksi valovoimainen Vanessa mitenkään voi pelastaa.
Kaksi tähteä. Ja ne molemmat menkööt Vanessa Kirbylle.
Kaarina Lehtisalo
Fast & Furious: Hobbs & Shaw
(Fast & Furious Presents: Hobbs & Shaw, 2019)
Ohjaus: David Leitch
Käsikirjoitus: Chris Morgan, Drew Pearce. Perustuu Gary Scott Thompsonin luomiin hahmoihin.
Pääosissa: Dwayne Johnson, Jason Statham, Vanessa Kirby, Idris Elba, Helen Mirren, Cliff Curtis, Ryan Reynolds, Eddie Marsan, Rob Delaney
Ikäraja: K12
Kesto: 2 h 16 min
Ensi-ilta: 2.8.2019