Kun britit vetivät natseja nenästä, tarvittiin myös kauniin naisen valokuva – Operaatio Mincemeat

04.08.2022
Mincemeat10

Colin Firth hallitsee upseerien esittämisen rennosti. Kuva: FilmNation

ELOKUVA | Elokuvat sodasta jäävät usein taisteluiden, hyökkäysten ja maahan niitettävien pataljoonien esittelyksi. Operaatio Mincemeatin näkökulma sotaan on toimintaa taustalla suunnittelevien upseereiden perspektiivi.

”Operaatio Mincemeatia katsoo siinä missä mitä vain brittiepookkia – turvallisin mielin, koska tekijöiden ammattitaito on niin vakuuttava.”

ARVOSTELU

3.5 out of 5 stars

Operaatio Mincemeat

  • Ohjaus: John Madden
  • Käsikirjoitus: Michelle Ashford, Ben Macintyren kirjaan perustuen
  • Pääosissa: Colin Firth, Matthew MacFadyen, Kelly Macdonald, Hattie Morahan, Jason Isaacs
  • Ensi-ilta: 3.6.2022.

Tässäpä elokuva, jonka juonta ei helpolla uskoisi todeksi: vuonna 1943 toisen maailmansodan aikana, kun liittoutuneet jo suunnittelivat Sisilian maihinnousua, muutamat tiedustelu-upseerit uskottelivat Saksan armeijalle, että liittoutuneet hyökkäisivät Kreikkaan eivätkä Sisiliaan, jonne hyökkäys oikeasti kohdistui.

Britit onnistuivat harhautuksessaan sijoittamalla aidon näköisiä asiakirjoja Espanjan rannikolle ajautuvan, oletetusti kuolleen brittiupseerin matkaan. Elokuvan varsinainen tarina on kertoa, miten pääministeri Winston Churchill ja brittien korkeimmat sotajohtajat saadaan hyväksymään täydellisen huteralta ja epäuskottavalta kuulostava suunnitelma.

Suunnitelmaa hahmottelevat komentajakapteeni ja tiedustelu-upseeri Ewen Montagu (jälleen kerran erinomainen Colin Firth) ja RAF:n entinen lentäjä ja tiedustelu-upseeri Charles Cholmondeley (Matthew Macfadyen). Tarinassa on makaabereitakin piirteitä; upseerien ensimmäinen huolenaihe on, mistä he löytävät uskottavan ruumiin ja sille taustatarinan.

Jotta koko elokuva ei olisi univormupukuisten herrojen puheenpajatusta hämärissä toimistohuoneissa, siihen on tuotu Kelly Macdonaldin esittämä MI5:n toimistovirkailija Jean Leslie, johon molemmat upseerit pihkaantuvat. Leslien osuus sotajuonen sepittämisessä on luoda kuolleen ruumiin hahmolle uskottava kihlattu ja antaa oma valokuvansa kihlattua esittämään.

operation mincemeat pressi 11

Kelly Macdonald ja Matthew Macfadyen. Kuva: FilmNation

* *

Elokuvan on ohjannut John Madden, jonka uraan kuuluu kosolti yleisöön meneviä viihde-elokuvia, kuten Kapteeni Corellin mandoliini (2001) ja Rakastunut Shakespeare (1998).

Madden on tehnyt Operaatio Mincemeat -elokuvassa tasaisen hyvää työtä. Näytteleminen, lavastus ja tyyli ovat oikein hyviä, joskin yllätyksettömiä. Tarina on tosi ja siitä tehty elokuva lämmittää kuin villasukat kramppaavia varpaita.

Oman huvittavuutensa elokuvaan tuovat sen kaksi miespääosanesittäjää, sillä Colin Firth ja Matthew Macfadyen ovat kaksi herra Darcyn esittäjää Jane Austen -dramatisoinneista Ylpeys ja ennakkoluulo – Firth vuoden 1995 minisarjassa, Macfadyen vuoden 2005 elokuvassa.

operation mincemeat pressi 13

Colin Firth on komentajakapteeni Ewen Montagu. Kuva: FilmNation

* *

Elokuvan yhtenä hahmona vilahtaa Ian Fleming -niminen laivastoupseeri, joka tuli myöhemmin tunnetuksi kirjailijana, jonka luomuksiin kuuluu agentti James Bond.

Operaatio Mincemeat -nimen saanutta sotilastoimea on tutkinut brittihistorioitsija, toimittaja ja kirjailija Ben Macintyre, jonka toistaiseksi suomentamattomaan kirjaan elokuva perustuu.

Operaatio Mincemeatia katsoo siinä missä mitä vain brittiepookkia – turvallisin mielin, koska tekijöiden ammattitaito on niin vakuuttava.

Antti Selkokari

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua