Hyväntekijä Nicholas Winton pelasti 669 Prahan pakolaislasta natseilta – arviossa One Life

22.03.2024
10450 ol still ol 1 dan fin nor swe

Anthony Hopkins. Kuva: Filmnation

ELOKUVA | Prahalaislapsia vuonna 1938 pelastanut Nicholas Winton oli mies paikallaan ja ansaitsi pitkän elämän. James Hawesin ensi-iltaelokuvassa häntä esittää Anthony Hopkins.

”Ihminen ei ikinä opi. Juuri nyt kärsivät lapset Ukrainassa ja Gazassa.”

ARVOSTELU

4 out of 5 stars

One Life

  • Ohjaus: James Hawes
  • Pääosissa: Anthony Hopkins, Johnny Flynn, Lena Olin, Romola Garai, Alex Sharp
  • Ensi-ilta: 23.3.2024

Nicholas Winton, brittiläinen pankkiiri, vierailee kaverinsa luona Tsekkoslovakiassa vuonna 1938. Hän näkee tsekkien paenneen perheineen Prahaan, natsien lähestyessä. Nicholasin kaverit kuuluvat ryhmään, joka järjestää ihmisten evakuointeja muualle Eurooppaan.

Käydessään Prahan pakolaisleireissä Nicholas huomaa erityisesti lasten hädän. Enimmäkseen pakolaiset ovat perheitä, joilla on pieniä lapsia, muutama orpokin löytyy lasten joukosta. Nicholas liittyy Brittiläiseen Pakolaiskomiteaan, joka järjesti aikuisia ja myöhemmin lapsia pois natsien jaloista. Lapset, joita he pelastivat, eivät olleet ainoastaan juutalaisia vaan myös muiden uskontojen edustajia.

Nicholasin loma venähtää kuukausien mittaiseksi ja hän saa Lontoossa asuvan äitinsä mukaan järjestämään viisumeja ja perheitä, joihin pakolaislapset saadaan sijoitetuksi. Brittihallinto ei ole kovin innokas ottamaan lapsia vastaan, mutta heltyy pienen kiristyksen edessä. Nicholas Winton ystävineen ehtii järjestää 669 lapsen kuljetuksen Englantiin kahdeksalla junalla. Yhdeksäs juna ei ehdi lähteä ennen kuin saksalaiset valtaavat Prahan.

One Life

Johnny Flynn. Kuva: Filmnation

Elokuvan näyttää saman miehen kaksi elämää: ensimmäinen sodan jaloissa, pelastajana, toisen vanhana miehenä, joka kokee huonoa omaatuntoa siitä, että ei voinut pelastaa useampia lapsia.

Nuorena Nicholas oli sattumalta paikalla ja näki jotain mitä vain harvat näkivä. Hallitukset ympäri Eurooppaa olivat vielä tuolloin välinpitämättömiä niitä kohtaan, joiden maat natsit miehittivät.

Vanhana Nicholas harjoittaa hyväntekeväisyyttä monin tavoin. Hän ymmärtää tekemisensä vain konkreettisina tekoina. Wintonin historian tuntevat muistuttavat siitä, että nuo teot olivat suuria ja ovat hänelle kiitollisia.

Lasten kuljetusten vaikeudet johtuivat osittain brittihallinnon kielteisyydestä pelastusoperaatiota kohtaan. Nicholasin äiti Babette Winton kritisoi hallinnon asennetta ja neuvoo kaikkia parlamentin puolueita uskomaan häneen, poikaansa ja lasten pelastamiseen, jonka rahoittavat yksityiset.

Myöhemmin, Nicholasin vaimo pyytää miestään siivoamaan hyväntekeväisyyden jälkiä asunnostaan, joka on täynnä kansioita, raportteja ja kaikkea mitä hän on saanut. Tärkein on kansio, joka näyttää Prahasta pelastetut lapset kuvina ja kertomuksina. Kansiot pelastetuista lapsista päätyvät Elisabeth Maxwellin, tsekkisyntyisen lehtikeisarin Robert Maxwellin vaimon käsiin. Tämän seurauksena Winton kutsutaan esiintymään vuonna 1988 Esther Rantzenin televisio-ohjelmaan That’s Life! Juontaja yllätti Wintonin kutsumalla katsomoon hänen pelastamiaan lapsia, jotka ovat nyt aikuisia.

One Life

Helena Bonham Carter. Kuva: Filmnation

Nicholasin vaimo Greta on avioliiton tasapainottava ja ymmärtävä puoli. Häntä näyttelee hyvin Lena Olin. Johnny Flynne näyttelee nuorta Nicolas Wintonia vakavuudella ja vahvuudella. Wintonin äiti Babi (Helena Bonham Carter) on tiukka täti, joka osaa olla uskottava.

Elokuva itkettää, sellainen on kohtausten, lasten elinolojen, kasvojen ja ajatusten yhteisvaikutus. Ihminen ei ikinä opi. Juuri nyt kärsivät lapset Ukrainassa ja Gazassa.

Nicholas Winton aateloitiin kuningattaren ja palkittiin Tsekkien toimesta. Hän eli 106-vuotiaaksi.

Maija Kääntä

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua