Kuvat: Docpoint
ELOKUVA | I Am Greta on väkevä elokuva nuoren tytön sekä sisäisestä että ulkoisesta matkasta maapallon selviytymisen puolesta. Elokuva voitti tammikuussa parhaan dokumenttielokuvan Guldbagge-palkinnon eli Ruotsin Jussin.
”Greta saa myötäilijöitä ja ihailijoita entistä enemmän. Hän on kuitenkin skeptinen ja kysyy, tekevätkö vaikutusvaltaiset ihmiset mitään.”
ARVOSTELU
I Am Greta
- Ruotsi, 2020
- Ohjaus ja kuvaus: Nathan Grossman
- Katso: Yle TV2 ti 2.2. klo 20. Yle Areena 30.4. asti
I Am Greta (alkup. Greta, 2020) on väkevä elokuva nuoren tytön sekä sisäisestä että ulkoisesta matkasta maapallon selviytymisen puolesta. Elokuva voitti tammikuussa parhaan dokumenttielokuvan Guldbagge-palkinnon eli Ruotsin Jussin.
Ihmiset sanovat, että ihminen ei voi ilmastonmuutokselle mitään. Lettipäinen 15-vuotias koulutyttö Greta Thunberg on eri mieltä. Hän kysyy: ”Jos te ette piittaa minun tulevaisuudestani maapallolla, miksi minä välittäisin tulevaisuudestani koulussa” ja menee istumaan Ruotsin eduskuntatalon eteen mukana plakaatti, jossa lukee: ”Skolstrejk för klimatet”, koululakko ilmaston puolesta.
Kun Greta Thunberg istahti vuonna 2018 Tukholmassa eduskuntatalon ulkopuolelle, ei aluksi oikein kukaan huomannut häntä. Hän tuli paikalle joka perjantai sen sijaan, että olisi mennyt kouluun.
Paikalla oli alusta asti nuorista aktivisteista tv-ohjelmaa suunnitellut Nathan Grossman kameransa kanssa. Hän tajusi saamansa vihjeen perusteella mennä katsomaan, mitä tarkoitti koululakko ilmaston puolesta.
Grossmanin tarkoitus oli tehdä tiedostavien nuorten monenlaisista osallistumisista lyhytelokuva, mutta pian hän ymmärsi iskeneensä kultasuoneen. Hän päätti seurata Gretan tekemisiä ja elämää ylipäätään tarkemmin, olipa se kulissien takaista tai julkista osallistumista.
Koska kyseessä oli alaikäinen koululainen, Gretan isä, Svante Thunberg oli tyttärensä tukena ja seurasi tätä myös kaikille matkoille.
On mielenkiintoista nähdä, kuinka Gretan kannattajajoukko laajenee pikku hiljaa, ensin Ruotsissa ja sitten huikealla vauhdilla maailmanlaajuiseksi koululaisten kansalaisliikkeeksi.
Elokuva näyttää, kuinka Greta istuu kuin kerjäläinen seinään nojaten kyltti vieressään. Ihmiset kulkevat ohi, eivät huomaa tyttöä, kunnes yksi nainen pysähtyy ja istuutuu kadulle. Sitten mies pysähtyy, kunnes lisää väkeä liittyy istuntoon. Pian saapuu jo toimittaja. Sana alkaa kiiriä.
Greta Thunberg näyttää olevan tavallinen teini. Hän tykkää koirastaan ja käy ratsastamassa. Hänellä sanotaan olevan Aspergerin oireyhtymä, joka vaikuttaa ihmisen vuorovaikutustaitoihin ja siihen, miten hän aistii ja kokee ympäröivän maailman. Yksinäisyydestä ja kiusaamisesta kärsineen Gretan kerrotaan voineen huonommin ennen kuin hän ryhtyi ilmastoaktivistiksi. Nyt hän on keskittynyt asiaansa, mikä puolestaan auttaa häntä. Hän näyttää osaavan kanavoida asiansa vaikuttavasti ja intohimoisesti.
Pian jokaperjantaisen koululakon kuvio on ylittänyt valtakunnan rajat. Sanoma on levinnyt kautta koko maapallon, ja lapset järjestävät lakkoja ilmaston puolesta kaikkialla.
Kiertue-elämä kutsuu. Greta käyttää matkustamiseen junia, laivoja ja autoja, mieluiten sähköautoja. Hän saa kutsuja pitkin Eurooppaa Ranskan presidenttiä ja Katowicen ilmastonkokousta myöten. Hän esittäytyy nuorisojoukoille sekä poliitikoille. Hän puhuu rohkeasti, koskettavasti ja vaikuttavasti. Ihmeellistä on se, että maailman lapset ja nuoret lähtevät Gretan liikkeeseen mukaan.
Greta saa myötäilijöitä ja ihailijoita entistä enemmän. Hän on kuitenkin skeptinen ja kysyy, tekevätkö vaikutusvaltaiset ihmiset mitään. Poliitikot syyttelevät, vähättelevät ja naureskelevat, jopa pilkkaavat Gretaa ja hänen päämääriään.
Välillä turhauttaa. Greta kertoo, kuinka hän on matkustellut kuukausien ajan Euroopassa maasta toiseen ja kertonut samat asiat uudelleen ja taas uudelleen. Kehutaan ja halutaan selfieitä. Mutta mikään ei ole muuttunut, kukaan ei puhu asiasta.
Kun Greta saa kutsun puhua YK:ssa, hän päättää lähteä, mutta ei lentäen. Isä on kauhuissaan, kun pitäisi ylittää Atlantti veneellä. Näin kuitenkin tehdään.
Kamera seuraa matkaa. Koetaan pitkä ja vaikea ylitys. Vaikuttaa jo, että turhautuminen voittaa. Greta kertoo kovassa aallokossa, keskellä valtamerta, kostein silmin kaipaavansa kotiin ja arjen rutiineita. Hän tilittää, kuinka vastuu on kova, eikä hänen tarvitsisi tehdä tätä kaikkea, mutta samalla hän tiedostaa, kuinka tärkeää työ on.
Greta pääsee New Yorkiin ja pitää YK:ssa koskettavan ja raastavan, jopa aggressiivisen puheen aikuisille päättäjille, kameroiden seuratessa tarkkana. ”Miten kehtaatte? Minun ei pitäisi olla täällä vaan koulussa toisella puolella maapalloa. Olette varastaneet unelmani ja lapsuuteni tyhjillä sanoillanne. Minä sentään olen onnekas, mutta ihmiset kärsivät ja kuolevat teidän ahneutenne takia”, Greta julistaa pala kurkussa.
Kun Greta on jälleen kotona, hän palaa eläintensä pariin ja toteaa: ”Olisi hyvä, jos jokaisella olisi hitunen Aspergeriä, ainakin kun kyseessä on ilmasto.”
I Am Greta on osa tänä vuonna online-tapahtumana järjestettävän dokumenttielokuvafestivaali DocPointin (29.1.–7.2.2021) ohjelmistoa. Toisin kuin DocPointin muita elokuvia I Am Gretaa ei pääse katsomaan festivaalin sivujen kautta, vaan se esitetään yhteistyössä Docventuresin kanssa Yle TV2:ssa tiistaina 2.2. kello 20 alkaen. Yle Areenaan elokuva tulee katsottavaksi jo maanantaina 1.2.
Marita Nyrhinen
I Am Greta
- Alkuperäinen nimi: Greta
- Vuosi: 2020
- Tuotantomaa: Ruotsi
- Ohjaaja: Nathan Grossman
- Kuvaaja: Nathan Grossman
- Leikkaus: Charlotte Landelius, Hanna Lejonqvist
- Musiikki: Jon Ekstrand, Rebekka Karijord
- Tuotanto: B-Reel Films / Fredrik Heinig, Cecilia Nessen
- Kieli: ruotsi, englanti
- Pituus: 97 min
- Katso: Yle TV2 ti 2.2. klo 20. Yle Areena 30.4. asti.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Ridley Scottin Gladiator II on kelvollinen, vaan ei yhtä mahtava spektaakkeli kuin edeltäjänsä
ELOKUVA | Vaikka Ridley Scottilla on suurten spektaakkeleiden tekemisen mittakaava hallussaan, kaikki tuntui paljon tuoreemmalta ensimmäisen Gladiator-elokuvan aikoihin.
Entisen nuorison elämä on juhlia, juopottelua ja toisen etsintää – arviossa Samppa Batalin Omenavarkaat
ELOKUVA | Samppa Batalin ohjaama elokuva on ajan todellisuuteen pyrkivä tarina yhdestä päivästä ja yöstä yli kolmekymppisten elämässä.