Luukku 7: Shakespearen näytelmän salainen kuiskaaja

Matti Kuusela
07.12.2024
07 joulukalenteri kottarainen onni rantanen kulttuuritoimitus

Kottaraisparvessa voi olla tuhansia lintuja. Kuva: Onni Rantanen

JOULUKALENTERI | Ennen joulua Matti Kuusela ja valokuvaaja Onni Rantanen esittelevät Kulttuuritoimituksen lukijoille 24 siipiveikkoa ja sirkuttajaa.

Matti Kuusela, teksti

Kottarainen on puhelias lintu. Se viheltelee, kirskuttaa, kilahtelee, naksuttaa nokkaansa ja on mestari matkimaan toisia lintuja – jopa töyhtöhyypän ahdistunut naukuna onnistuu mainosti.

Matkimistaito veikin kottaraisen maailmankirjallisuuteen! Shakespearen näytelmässä Henrik IV kottarainen koulutetaan viestinviejäksi.

Herra nimeltä Henrik Percy opettaa kottaraiselle lankonsa Mortimerin nimen ja lähettää linnun toistelemaan tämän nimeä kuninkaan korvaan tehdäkseen tämän hulluksi.

Näin Shakespeare sen sanoo:

”Annan lahjan, opetetun kottaraisen, joka laulaa Mortimeria niin, ettei herran kiukku pääse jäähtymään.”

Shakespearen näytelmissä mainitaan kaikkiaan 60 lintua. Ja eikös vain Yhdysvalloissa herännyt ajatus tuoda maahan kaikki Shakespearen teoksissa mainitut linnut! Useille kävi huonosti, mutta ei niille 60 kottaraiselle, jotka päästettiin vapaiksi Central Parkissa Manhattanilla 6. maaliskuuta 1890.

Nyt kottaraispopulaation koko Yhdysvalloissa on noin 200 miljoonaa lintua.

Riittää kottaraisparvia myös Suomessa, parhaimmillaan parvessa voi olla tuhansia lintuja. Tutkijat ovat yrittäneet uutterasti selvittää, miten on mahdollista, että linnut eivät koskaan törmää toisiinsa.

Selitys on lopulta yksinkertainen: jokainen lintu seuraa vain lähimpiä naapureitaan. Vuonna 2013 tehdyssä tutkimuksessa päädyttiin lukuun seitsemän – jokainen kottarainen seuraa vain kuuden lähimmän lentäjän liikkeitä.

Vähän sama kuin Suomen armeijassa: kivääriryhmässä on aina alikersantti ja seitsemän alaista.

Kottaraiset pärjäävät ilmeisesti ilman alikersanttia.

Kaikkiin joulukalenterin lintuihin pääset tutustumaan täällä.

Onni Rantanen on Nokialta kotoisin oleva kansainvälisesti palkittu lintukuvaaja, jonka sydäntä lähinnä ovat metsien siivekkäät.
@onnirantanen_photography | https://onnirantanen.kuvat.fi/

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua