Sylvään koulun kahdeksasluokkalaiset TampereRawn’n konsertissa. Kuvat: Taidetestaajat
TILAUSJUTTU | Kun sastamalalaisen Sylvään koulun kahdeksasluokkalaiset saapuvat Tampereen Tavara-asemalle kuuntelemaan TampereRaw’n konserttia, avautuu heille ovi ainutlaatuiseen taidekokemukseen. Kyse ei ole mistä tahansa konsertista, vaan oppilaat osallistuvat kymmenien tuhansien ikätoveriensa tavoin Suomen suurimpaan kulttuurikasvatusohjelmaan, Taidetestaajiin, joka tarjoaa kaikille kahdeksasluokkalaisille ja heidän opettajilleen pääsyn korkealaatuisen taiteen pariin.
Tämä on Tilausjuttu, jonka Kulttuuritoimitus on tuottanut kaupallisena yhteistyönä Taidetestaajien kanssa.
* *
Ida Kalliosaari, teksti
Kun sastamalalaisen Sylvään koulun kahdeksasluokkalaiset saapuvat Tampereen Tavara-asemalle kuuntelemaan TampereRaw’n konserttia, avautuu heille ovi ainutlaatuiseen taidekokemukseen. Kyse ei ole mistä tahansa konsertista, vaan oppilaat osallistuvat kymmenien tuhansien ikätoveriensa tavoin Suomen suurimpaan kulttuurikasvatusohjelmaan, Taidetestaajiin, joka tarjoaa kaikille kahdeksasluokkalaisille ja heidän opettajilleen pääsyn korkealaatuisen taiteen pariin.
Ennen konserttia nuoret ovat opettajan johdolla tutustuneet yhtyeen toimintaan ja valmistautuneet vierailulle. Taidetestaajat-kokonaisuuteen kuuluu myös se, että oppilaat saavat arvioida kokemuksensa tätä varten luodulla sovelluksella, arviot julkaistaan verkossa, ja kerättyä palautetta käytetään taidekentän kehittämiseen nuoria paremmin huomioivaksi.
– Kyseessä on tavallaan maailman suurin taidekritiikki. Haluamme antaa nuorille myös mahdollisuuden vaikuttaa, kertoo ohjelman päällikkö Joonas Keskinen Suomen lastenkulttuurikeskusten liitosta.
Kahdeksasluokkalaiset taidekriitikot Fiona Jalava, Nella Niemelä ja Anton Nurmi ovat avoimia uusille kokemuksille. Vierailut eivät heidän mielestään luo pelkästään uusia näkökulmia vaan tarjoavat mahdollisuuksia löytää jotain kiinnostavaa myös koulun ulkopuolelta.
– On monia nuoria, jotka eivät itsekseen tutustu taiteeseen. Taidetestauksen kautta kaikki saavat mahdollisuuden kokea esimerkiksi tällaisen konsertin ja löytää oman juttunsa, nuoret kertovat.
Fiona Jalava, Nella Niemelä ja Anton Nurmi käyvät myös vapaa-ajallaan aktiivisesti konserteissa, museoissa ja teatterissa. Heille taidekokemukset ovat tärkeä tapa rauhoittua ja oppia uutta.
– Musiikki on ollut mulle aina tosi tärkeetä. On kaunista nähdä, mitä ihmiset pystyvät tekemään ja ilmaisemaan taiteen kautta. Toivon, että konsertti avaa jotain uutta näkökulmaa esimerkiksi elokuva- ja pelimusiikin maailmaan, koska itse en ole juurikaan tutustunut siihen, Niemelä sanoo.
Nuoret osallisiksi taide-elämysten tuottamiseen
TampereRaw’n tuottajalle ja taiteelliselle johtajalle Anna Angervolle konsertin tuottaminen on antanut mahdollisuuden löytää yhteyden nuorten ikäryhmään ja ymmärtää heidän maailmaansa. Konsertin suunnitteluun osallistuneet nuoret toivat arvokasta näkökulmaa ja ideoita, joita on hyödynnetty niin konsertin ohjelman kuin markkinoinninkin tekemisessä.
– Tämä ikäryhmä, jolle konsertti on suunnattu, on usein unohdettu kulttuuritarjonnan ulkopuolelle. On hienoa, että heille annetaan mahdollisuus tulla huomatuiksi ja kuulluiksi, Angervo kertoo.
TampereRaw’n saama palaute ja nuorten suorat yhteydenotot ovat osoittaneet, että aitoa kiinnostusta toimintaan ja sen kehittämiseen löytyy.
– Vaikka nuoret ovat yleisönä haastava, heidän kuuntelemisensa ja mahdollisuuksien tarjoaminen ovat avainasemassa tässä työssä. Vahvempi yhteistyö opettajien kanssa voisi auttaa varmistamaan, että nuoret kokevat olonsa turvalliseksi ja informoiduiksi kulttuuritapahtumien suhteen, Angervo jatkaa.
Taidekasvatus tärkeänä osana yleissivistystä
Vuonna 2017 käynnistynyt Taidetestaajat on vakiinnuttanut asemansa odotettuna osana yläkoulun kahdeksatta luokkaa. Vierailuja on kuuden lukuvuoden aikana tehty yli 640 000, ja koulujen osallistumisprosentti on ollut vuosittain lähes sata.
Taidekasvatuksen lisäksi Taidetestaajat tarjoaa mahdollisuuksia ryhmäytymiseen, matkustustaitojen oppimiseen sekä nuoren osallisuuden tunteen kehittymiseen. Erityisesti vierailut pääkaupunkiin ja kansallisiin taidelaitoksiin ovat myös tärkeää kansalaisuus- ja demokratiakasvatusta
Myös Sylvään koulun opettaja Susanna Rantanen kokee taidekasvatuksen tärkeänä osana nuorten koulutusta ja yleissivistystä.
– Nyt ollaan niin paljon kiinni kännyköissä, että on tärkeää saada muitakin elämyksiä. Tällaiset kokemukset antavat paljon kaikille aisteille. Et vain näe tai kuule asioita vaan saat erilaisia tunne-elämyksiä, jotka menevät paljon syvemmälle, Rantanen pohtii.
Kirjoittaja toimii Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton koordinoimassa Taidetestaajat-ohjelmassa viestinnän suunnittelijana. Taidetestaajien verkkosivuille pääsee tästä.
* *
Mikä Taidetestaajat?
- Suomen suurin kulttuurikasvatusohjelma, joka tarjoaa kaikille Suomen kahdeksasluokkalaisille ja heidän opettajilleen vierailuja korkealaatuisen taiteen pariin. Toiminnan tavoitteena tarjota nuorille unohtumattomia taide-elämyksiä sekä työkaluja muodostaa kokemuksestaan perusteltu mielipide ja ilmaista tämä. Koulut saavat valita, haluavatko vierailla kahdesti oman maakunnan taidekohteissa vai lähteä toiselle vierailulle esimerkiksi kansalliseen taidekohteeseen Helsinkiin.
- Taidetestaajat-kulttuurikasvatusohjelmaa koordinoi Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto ja sen päärahoittajina toimivat yksityiset säätiöt Suomen Kulttuurirahasto ja Svenska kulturfonden. Myös opetus- ja kulttuuriministeriö on tukenut toimintaa eduskunnan päätöksellä vuodesta 2020.
* *
Kulttuurigaala lähestyy!
Kulttuuritoimitus on ehdokkaana Vuoden kulttuuriteoksi Suomen Kulttuurigaalassa. Voit kannustaa meitä kotisohvalta käsin Ylen suorassa lähetyksessä perjantaina 24.11.2023!
#kulttuurigaala #kulttuuri
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Allekirjoituksille loppukiri: Sakset seis! Suuri kulttuuriadressi sulkeutuu keskiviikkona 4.12.
ADRESSI | Kulttuuritoimitus kannustaa kaikkia loppukiriin, jotta kulttuurin leikkauksia vastustava Sakset seis! -adressi saa mahdollisimman paljon allekirjoituksia.
Tampereen Kirjafestareiden paneeli päättyi siihen, että kulttuurijournalismia tarvitaan
KESKUSTELU | Miksi kulttuurijournalismi on tärkeää? Ketä se kiinnostaa? Tässä keskustelun teemat lauantaina Tampereen kirjafestarien paneelissa.
Esinelainoja, satuhetkiä ja opastuksia − Valkeakosken kirjastoauto Walle yllättää monipuolisuudellaan
KIRJASTOT | Kirjastoauto Wallea koskeva loru kirjastoauton Facebookissa kuuluu: ”Kilometrejä karttuu ja kuskit vaihtuu / kirjoja saan kuljettaa / asiakkaille luettavaa”.
Yksilöllistä kohtaamista ja musiikin iloa – soitonopettajien näkemyksiä opettamisesta
MUSIIKKI | Kolme soitonopettajaa pohtii, miten parhaiten mahdollistaa soittoharrastus, joka rikastuttaa oppilaan luovuutta ja tukee itsetuntemusta läpi elämän.