Mitä tapahtuu (4.–10.8.2020): SaariHelvetti, Pimeys, Jenni Yppärilä, Steve N’ Seagulls, kolme Kannostoa…

Pimeys, viimeisen kerran. Kuva: Tero Ahonen

Mitä kaikkea Tampereella ja Pirkanmaalla tällä viikolla tapahtuu? Jokatiistaisella palstalla listaamme viikon tärkeimmät kulttuuritapahtumat konserteista näyttelyihin ja muihin rientoihin.

Metalli soi Viikinsaaressa

SaariHelvetti-festivaali täyttää Tampereen Viikinsaaren raskaalla rockilla ja metallilla kahden päivän ajan 7.–8.8. Festivaalin kolmella lavalla esiintyvät perjantain ja lauantain aikana muun muassa Ensiferum, Turmion Kätilöt, Ruoska ja Omnium Gatherum. Ohjelmassa on musiikin lisäksi burleskia, bingoa ja stand upia.

Festivaalin viralliset jatkot järjestetään molempien iltojen päätteeksi Jack the Roosterissa, jossa musiikista vastaavat Stereo Terror -dj:t.

Näyttelyt: Kolme Kannostoa Saskiassa

Galleria Saskia tuo ensimmäisenä taidegalleriana Suomessa yhteen kuvataiteilijat Erkki, Sakari ja Ossi Kannoston. Isoisän, isän ja pojan Myyrä, Kanttarelli ja Tikkaripuu -näyttely on ”kantaaottava ja ajankohtainen kertomus saduista, unelmista, kasvusta, luonnosta sekä rakkaudesta kuvantekemiseen”. Näyttely avautuu perjantaina 7.8.

12628421 10153576510138073 9011453684803668055 o

Sakari (vas.), Ossi ja Erkki Kannosto.

Muista tamperelaisgallerioista ainakin Taidekeskus Mältinrannassa, Galleria Rajatilassa, Galleria Muuntotilassa ja Haiharan taidekeskuksessa päästään uusien näyttelyiden makuun lauantaina 8.8.

Mältinrannan Studiossa alkaa Hanna Peräkylän näyttely Building / Unbuilding. Muun muassa lyhytjänteisyyttä, kuria ja keskeneräisyyttä käsittelevä kokonaisuus koostuu metallikehikkoon rakennetusta installaatiosta sekä maalauksista, joiden pohjana ovat uusiokäytetyt tekstiilit.

Mältinrannan Gallerian puolella nähdään Suomen Pimiötaiteilijat ry:n työryhmän näyttely Ole maailma omasi. Analogisilla menetelmillä tuotettuja valokuvateoksia esittelevät Jenni Haili, Mikko Itälahti, Markku Joutsen, Jaakko Kilpiäinen, Natalia Kopkina, Petri Koskensalmi, Patrick Kuoppamäki, Katri Lassila, Sergei Pavlov, Taru Samola ja Henry Valtonen.

Rajatilan yläkertaan tulee Juliana Hyrrin ja alakertaan Anne Järven näyttely. Hyrrin Pedot lammella -kokonaisuuden lähtökohtana on ollut ajatus ihanteellisesta maailmasta, paratiisista. Hyrri työskentelee pääsääntöisesti piirustuksen, maalauksen ja nykysarjakuvan keinoin.

Anne Järven näyttelyn nimi on Ei saa koskea. Turkulainen kuvataiteilija työskentelee piirrosanimaation, piirroksen sekä tekstiiliveiston parissa.

Galleria Muuntotilassa avautuu toinen osa aiemmin kesällä nähtävillä olleesta Olet nyt tässä -ryhmänäyttelystä. Tällä kertaa esillä on Anni Jokisen, Tero Karvisen, Dylan Katzin, Octon, Janne Rahkilan ja Unen teoksia.

Haiharan elokuun näyttelynä nähdään Jenni Yppärilän yksityisnäyttely Ohikulku. Yppärilä dokumentoi kolmiulotteisiin maalauksiin rakennuksia ja julkisia paikkoja, joissa ihmiset viettävät aikaansa.

Haiharan Tallissa alkaa puolestaan Jukka Silokunnaksen näyttely Entropy I. Silokunnas pyrkii teoksissaan tallentamaan ja tuomaan esiin ajan todellista luonnetta. Teoksissa hajotetaan ja hävitetään objekteja, kuten asuntovaunu tai kokonainen talo.

Kangasalla alkaa Nokian kuvataiteilijoiden kesänäyttely Art Villa Armasissa keskiviikkona 5.8. ja Mirva Juntusen ja Emmi Karhutaipaleen maalausten ja installaatioiden näyttely Vahvat Taidetila Terrassa 10.8.

Valkeakosken Voipaalan taidekeskuksessa puolestaan alkaa keskiviikkona 5.8. Suomen Muinaismuistoyhdistyksen 150-vuotisjuhlanäyttely Aikamatka 2020 – Taidehistorialliset tutkimusretket 1871–1902.

Teatteri: Kaija Pakarinen jälleen Sandrana

Näyttelijä Kaija Pakarinen nähdään jälleen Heidi Köngäksen samannimiseen romaaniin perustuvan ja ohjaaman Sandra-monologinäytelmän nimiroolissa, tällä kertaa Ittipään työväentalolla Ruovedellä. Esitykset keskiviikkona ja torstaina 5.–6.8.

Sastamalan Pukstaavissa esitetään torstaina 6.8. Vammalan teatterin Oppineet naiset 2020 lukudraamana. Jaakko Lenni-Taattolan sovittama ja ohjaama teos perustuu Molièren klassikkonäytelmään. Varsinaisen näytelmän ensi-ilta on näillä näkymin syyskuussa.

Tampereen Komediateatterin ulkonäyttämöllä viihdyttää perjantaina 7.8. Improvisaatioteatteri Snorkkelin Kuutamokeikka.

Elokuva: Eden vie takaisin rippileirille

Suomen elokuvateattereissa nähdään perjantaina 7.8. peräti kuusi ensi-iltaa.

Ulla Heikkilän käsikirjoittama ja ohjaama Eden kertoo aikuistumisesta, vapaudesta ja suurista tunteista. Rippileirillä toisiinsa ja itseensä tutustuvat Aliisa (Aamu Milonoff), Jenna (Linnea Skog) ja Panu (Bruno Baer) sekä innokas nuori pappi Tiina (Satu Tuuli Karhu).

Anu Kuivalaisen käsikirjoittama ja ohjaama dokumenttielokuva Lauluja rakkaudesta kertoo uuden rakkauden innosta, pitkän kumppanuuden vahvuudesta ja yksin elämisen onnesta, ”rakkaudesta kaikkine kasvoineen”. Teatterineuvos Ritva Oksasen esittämät laulut ja runot kietovat yhteen kuuden erilaisen rakkauden tarinan.

Korealaisen Sang-Ho Yeonin ohjaama toimintatrilleri Peninsula sijoittuu neljän vuoden päähän Train to Busan -elokuvan zombiepidemiasta. Yhteiskunnat ympäri maailman ovat romahtaneet, ja Etelä-Korea on muuttunut zombien valtaamaksi slummiksi.

Manele Labidin ohjaama ja käsikirjoittama Terapiaa tunisialaisittain kertoo ranskalaistuneesta psykoanalyytikosta, joka palaa kotiinsa Tunisiaan. Venetsian elokuvajuhlien yleisöpalkinnon saaneen draamakomedian pääosassa on Golshifteh Farahani.

Andy Mittonin ohjaama ja käsikirjoittama psykologinen kauhutrilleri The Witch in the Window kertoo maaseudun rauhaan vetäytyvistä isästä ja pojasta, jotka ryhtyvät remontoimaan ränsistynyttä autiotaloa.

Ensi-iltansa saa vielä ruotsalainen koko perheen elokuva Lasse-Maijan etsivätoimisto: Junan arvoitus. Lasse ja Maija tutkivat tällä kertaa Klaaran ja tämän junaryöstöstä tuomitun isän tapausta.

Finnkinon elokuvateatterien ohjelmiston näet täältä ja Arthouse Cinema Niagaran ohjelmiston täältä.

Keikat ja konsertit: Steve N’ Seagulls avaa Pyynikki-ilmiön

G Livelab Tampereen avaa keskiviikkona 5.8. pääsymaksuton Eclipse Jazz Fest -ilta, jossa esiintyvät Unya, Human Cell Signals ja Teri Mantere. Perjantaina 7.8. vanhassa pannuhuoneessa kuullaan Kehäketun ja Setä Koposen räppiä ja lauantaina 8.8. jäähyväiskiertueellaan olevan Pimeys-yhtyeen suomipoppia.

Pispalan Vastavirta-klubilla kuullaan perjantaina 7.8. kahta Jukkaa: Nousiaista ja Nissistä. Lauantaina 8.8. lavalle nousevat Taikakaulin, Rönssi ja Säätövara.

Lauluntekijä Kielo Kärkkäinen esiintyy perjantaina 7.8. O’Connell’sissa. Maanalaisessa puolestaan kuunnellaan Viivat- ja Vaisto-yhtyeitä. Lauantaina 8.8. astuu Kujakollin lavalle Darlingbee.

Pyynikin kesäteatterin Pyynikki-ilmiö-konserttien sarjan aloittaa sunnuntaina 9.8. rock-klassikoita countryn ja bluegrassin muotoon taivuttava Steve N’ Seagulls.

Keskustorin Vanhan kirkon Agnostikkoklubilla kuullan puolestaan torstaina 6.8. folktrubaduuri Joose Keskitaloa.

Myös Finlaysonin Väinö Linnan aukiolla kuullaan elokuun keskiviikkoiltoina elävää musiikkia. Finlayson Live -keikkasarjan avaa 5.8. lauluntekijä Topi Saha. Tiistaina 4.8. samalle estradille nousee lastenmusiikkiyhtye Höpinätötterö.

Ja muistutetaan vielä, että Tampere Filharmonian perinteistä puistokonserttia pääsee kuulemaan tänäkin kesänä – tosin vain vastaanottimien välityksellä. Yle välittää konsertin suorana Tampere-talosta perjantaina 8.8. kello 18 alkaen.

Muualla Pirkanmaalla musiikki soi muun muassa Sastamalan Tyrvään Pappilassa. Kielo Kärkkäinen esiintyy keskiviikkona 5.8. Sunnuntaina 9.8. on vuorossa sopraano Laura Pyrrön ja pianisti Tiina Korhosen konsertti Katso pohjoista taivasta.

Voipaalan taidekeskuksella kuullaan sunnuntaina 9.8. puolestaan Lauluja rakkaudesta. Kati Huvi ja Anne Saarinen laulavat, pianisti Krister Ojanen säestää.

Lisäksi Ruoveden seurakuntatalossa Aatoksessa järjestetään 8.8. seurakunnan diakoniatyön hyväksi konsertti Romantiikan helmiä. Juhana Suninen ja Olli-Pekka Tuomi laulavat, pianisti Juhana Mattila säestää.

Mitä muuta? Performanssia Pispalassa

Tampereen Finlaysonilla järjestetään sunnuntaina 9.8. jo perinteiset Niittyjuhlat. Monipuolista ohjelmaa järjestetään pitkin päivää niin Tallipihalla, Museo Milavidassa, Finlaysonin kirkossa, Finlaysonin palatsissa kuin itse Finlaysonin tehdasalueellakin.

Pispalan nykytaiteen keskuksen Hirvitalon viikonlopun kruunaa lauantaina 8.8. Performanssipiknik. Kello 17–22 järjestettävän tapahtuman esiintyjät ovat Noora Alho, Viljami Nissi, Rosalia Silfer, Milla Tervakangas, Panu Tyhtilä, Iina Vartia sekä Smurfreality.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua

Pin It on Pinterest

Share This