Mitä tapahtuu 28.1.–3.2.2020: Joseph Alanen, Niskavuoren Heta, Parasite, Jaimie Branch, Olli Mustonen

28.01.2020

Mitä kaikkea Tampereella ja Pirkanmaalla tällä viikolla tapahtuu? Joka tiistai listaamme viikon tärkeimmät kulttuuritapahtumat konserteista näyttelyihin ja muihin rientoihin.

Antti Lähde

Näyttelyt: Joseph Alasen aika on vihdoin

Taidemuseoiden kevätkausi pyörähtää tulevana viikonloppuna toden teolla käyntiin, kun sekä Tampereen taidemuseossa, Sara Hildénin taidemuseossa että Mänttä-Vilppulan Serlachius-museo Göstassa vietetään vuoden ensimmäisiä näyttelynavajaisia.

Tampereen taidemuseon kaksi ylintä kerrosta on omistettu Joseph Alaselle (1885–1920). Nuorena kuollut tamperelaistaiteilija oli yksi keskeisistä Kalevalan kuvittajista. Alanen on jäänyt taiteilijana melko tuntemattomaksi, eikä hänen taiteestaan ole aiemmin järjestetty näin laajaa näyttelyä. Kesällä 2018 Alasen töitä nähtiin Laukon kartanossa.

Lauantaina 1.2. avautuva Jugend, Kalevala, Tampere -näyttely esittelee laajasti Alasen Kalevala-aiheista tuotantoa, mutta mukana on myös kansanelämän kuvauksia, uskonnollisia aiheita, grafiikkaa ja piirustuksia. Valtaosa näyttelyn teoksista tulee yksityiskokoelmista, sillä taidemuseoista Alasen teoksia on vain Tampereen taidemuseossa ja Ateneumissa.

Taidemuseon alakerrassa avautuu samoin lauantaina 1.2. tamperelaisen taidegraafikon Anna Alapuron yksityisnäyttely. Alapuro toteuttaa teoksensa työläällä carborundum-tekniikalla, joka tekee hänen grafiikanvedoksistaan hyvin maalauksellisia.

Mukana on näyttelyä varten valmistuneita uusia teoksia sekä varhaisempia teossarjoja, kuten Tammerkoskea kuvaava Koski-sarja (2015) ja Pietarin katujen viemärinkansista innoituksensa saanut Virtauksia-sarja (2017).

Sara Hildénin taidemuseon kevään aloittaa lauantaina 1.2. Still Still Life, katsaus asetelman eri muotoihin modernissa ja nykytaiteessa. Näyttelyssä Sara Hildénin säätiön kokoelmateokset saavat rinnalleen nykytaiteilijoilta lainattuja teoksia.

Näyttelyn taiteilijoita ovat muun muassa Greta Alfaro, Anthony Caro, Jacob Dahlgren, Berlinde De Bruyckere, Saara Ekström, Erik Enroth, Susanne Gottberg, Juan Gris, Emma Helle, Daniel Jacoby, Pentti Kaskipuro, Fernand Léger, Li Mingzhu, Heikki Marila, Giorgio Morandi, Inka Nieminen, Pablo Picasso, Kurt Schwitters, Nicolas de Staël, Anu Tuominen ja Rafael Wardi.

Göstassa avautuu lauantaina 1.2. valokuvataiteilija Nanna Hännisen retrospektiivinen näyttely How About the Future. Hänninen on käsitellyt teoksissaan yksilön kokemuksen kuvaamista yhteiskunnassa sellaisten teemojen kuin turvattomuuden, ulkopuolisuuden ja kontrollin kautta. Hännisen uusissa töissä näkyy ilmastonmuutos ja sen mukanaan tuomat valinnat.

Tampereen taidegallerioista näyttelynavajaisia vietetään viikonloppuna ainakin Saskiassa, Mältinrannassa ja Koppelossa.

Galleria Saskiassa avautuu perjantaina 31.1. identiteettiä ja ihmisyyttä teoksissaan käsittelevän Maria Wolframin maalausten näyttely.

Taidekeskus Mältinrannan ensimmäiset remontinjälkeisen ajan taiteilijat ovat Milja-Liina Moilanen ja Siiri Haarla. Moilasen Gallerian puolelle ripustettu näyttely Black Cryday on ”terraario lähitulevaisuudesta, jossa saamme kokea totaalisen kaupallisen tilan videoinstallaatioiden ja äänimaailman kautta”. Haarlan öljyvärimaalausten näyttely Tekoja ja kärsimyksiä avautuu Studioon. Molemmat näyttelyt alkavat lauantaina 1.2.

Galleria Koppelon helmikuun taiteilija on Anna Wildrose, joka käsittelee maalauksissaan ja veistoksissaan muun muassa identiteettiä ja ihmisyyttä.

Teatteri: Eeva Hakulinen on Niskavuoren Heta

Torstaina 30.1. saa Tampereen Teatterin Frenckell-näyttämöllä ensi-iltansa yksi kevään teatteritapauksista, Niskavuoren Heta. Liisa Mustosen ohjauksen luvataan olevan ”raikkaasti tuuletettu” tulkinta Hella Wuolijoen vuoden 1950 klassikkoteoksesta.

Nimiroolin näytelmässä tekee Eeva Hakulinen. Akustin roolissa nähdään Teijo Eloranta ja Santerina Ville Majamaa. Niskavuoren Hetan esitykset jatkuvat 7.5. asti.

Akaan Toijalan näyttämöllä saa ensi-iltansa lauantaina 1.2. komedianäytelmä Eino Leino pyjamassa. Antti Hopian käsikirjoittama ja Lasse Kanervan ohjaama farssi sijoittuu 1900-luvun alkuun ja kertoo vuokraemäntänsä tytärtä Freyaa kosiskelevasta nuoresta Eino Leinosta. Päärooleissa nähdään Timo Pitkävirta ja Lilli Kataja.

Mainitaan myös, että torstaina 30.1. järjestetään Nätyn Montussa kevään ensimmäinen Monttu auki -tapahtuma teemalla Koreografiset metodit.

Elokuva: Parasite vihdoin Suomen valkokankaille

Perjantaina 31.1. saa ensi-iltansa Suomen elokuvateattereissa kolme elokuvaa: Parasite, Pikku naisia ja Vakoojat valepuvuissa.

Parasite on eteläkorealaisen Joon-Ho Bongin ohjaama draamaelokuva työttömästä ja köyhästä nelihenkisestä perheestä, jonka vanhin poika saa yksityisopettajan paikan varakkaasta perheestä. Viime keväänä elokuva palkittiin Cannesin elokuvajuhlien pääpalkinnolla, Kultaisella palmulla. Parasite on ehdolla sekä parhaan elokuvan että parhaan vieraskielisen elokuvan Oscar-palkintoon.

Greta Gerwigin käsikirjoittama ja ohjaama draamaelokuva Pikku naisia perustuu samannimiseen klassikkoromaaniin ja Louisa May Alcottin muihin teoksiin. Marchin tyttärinä elokuvassa nähdään Saoirse Ronan, Emma Watson, Florence Pugh sekä Eliza Scanlen ja muissa rooleissa muun muassa Meryl Streep, Laura Dern ja Timothée Chalamet.

Nick Brunon ja Troy Quanen ohjaama animaatiokomedia Vakoojat valepuvuissa kertoo supervakoojasta ja tiedemiehestä, jotka ovat lähes täydellisiä vastakohtia toisilleen mutta joutuvat opettelemaan toimimaan tiiminä.

Finnkinon viikon Event Cinema -näytöksinä nähdään balettiesitys Giselle (2.2.) ja Muumilaakso juhlii! -tapahtuma (2.2.), jossa nähdään sarjan tulevan kauden kaksi ensimmäistä jaksoa. Lisäksi keskiviikkona 29.1. järjestetään perinteinen Mysteerinäytös.

Niagarassa nähdään lauantaina 1.2. erikoisensi-iltana Vantte Lindevallin Utopia, ”aisteja herättelevä tarina elämän hetkellisyydestä maailmassa, jossa sanoilla ei ole merkitystä”. Lindevall on kuvannut puolen tunnin mittaiseen elokuvaansa neulansilmäkameran läpi Tampereen Kulttuurikeskus Laikun edustan skeittaajia.

Finnkinon elokuvateatterien ohjelmiston näet täältä ja Arthouse Cinema Niagaran ohjelmiston täältä.

Keikat ja konsertit: Olli Mustonen pateettisena

Pirkanmaan nuoret muusikkolupaukset kilpailevat lauantaina 1.2. Tampere-talon Pienessä salissa paikoista toukokuiseen Nuorten solistien konserttiin. Ensimmäisessä karsintakonsertissa pianistin säestyksellä esiintyy kaksitoista solistia, joiden instrumentit vaihtelevat käyrätorvesta ksylofoniin ja trumpetista omaan ääneen.

Pianisti Olli Mustonen konsertoi torstaina 30.1. Kangasala-talossa. Ohjelmistossa on neljä Beethovenin pianosonaattia, kuten ”Pateettisena” tunnettu nro 8 c-molli op. 13.

Ortodoksista kirkkomusiikkia ja kansanlauluja esittävä georgialainen lauluyhtye Rivorera konsertoi Tampereen Tuomiokirkossa perjantaina 31.1. ja Finestre-jousikvartetti Sara Hildénin taidemuseossa sunnuntaina 2.2.

Tampereen G Livelabin kiireisen keikkaviikon tähtiä ovat yhdysvaltalaistrumpetisti Jaimie Branch (29.1.), Banda Palomita -kokoonpanon säestämä soulkuningatar Nicole Willis (30.1.), soolona esiintyvä Jarkko Martikainen (31.1.) ja G Livelabin lied-konserttisarjan avaava Jussi Juola, jota säestää eteläkorealainen pianisti Eun Hye Kang (1.2.).

Telakalla kuullaan perjantaina 31.1. Tammela 33100:n modernia suomirockia ja lauantaina 1.2. hiljattain kuudennen albuminsa julkaissutta indierockyhtyettä Pintandwefallia.

Vastavirran viikkoon mahtuvat puolestaan rockyhtyeet Satellite Kids ja Vagabond Hearts (31.1.) ja omaperäiset lauluntekijät Risto ja Liila Jokelin (1.2.).

Viikon muita esiintyjiä Tampereen keikkapaikoissa ovat muun muassa Kulttuuritoimituksessakin noteerattu Mikko Pettisen jazzkokoonpano Why Not (Kivi, 28.1.), lyömäsoitintaiteilija Simo Laihonen (Tahmelan huvila, 29.1.), Vihtorin liveklubin vieraana kuultavat laulaja-lauluntekijät Tuija Rantalainen ja Heikki Salo (Grand Hotel Tammer, 29.1.), suomihardcoren klassikkonimi Terveet kädet (Klubi, 31.1.), When Chaos Becomes Murder -levynsä julkaisua juhlistava punkrockyhtye The Scum Orchestra (Jack the Rooster, 31.1.), tamperelaiset suomirockyhtye Missikisat ja taidepopartisti Šamane (Maanalainen, 1.2.), turkulaistrubaduuri Santeri Seessalo (Romu & Random, 1.2.) ja uusiskelmän hurmurit Martti Servo & Napander (TTT-Klubi, 1.2.).

Sastamalan Kinnalan Koukussa järjestetään viikonloppuna perinteinen Äetsän kansanmusiikkitapahtuma. Sunnuntain 2.2. kello 19 iltakonserttiin on kaikilla vapaa pääsy.

Valkeakosken Mama’s Barin Valmu-klubilla esiintyvät perjantaina 31.1. popyhtye Minä ja Nieminen sekä Rämä & Huoviala.

Mitä muuta? Uspenskin ilta Lenin-museossa

Perjantaina 31.1. Tampereen Lenin-museossa vietetään Eduard Uspenski -teemailtaa. Näyttelijä Auvo Vihro lukee otteita kirjasta Fedja-setä, kissa ja koira, ja krokotiili Genakin näyttäytyy. Teemaopastuksella museoon tutustutaan neuvostoarkeen ja sosialistiseen lapsuuteen.

Pirkanmaalainen itämaisen tanssin tanssiryhmä Raqs Jamila esittää lauantaina 1.2. Talviyön Lumous -tanssinäytöksen Tampereen La Strada -teatterissa. Mukana on Raqs Jamilan omien tanssijoiden lisäksi myös tanssialan ammattilaisia Suomesta sekä Venäjältä.

Lauantaina 1.2. vietetään Euroopan-laajuista Open Club Dayta, klubien ja keikkapaikkojen avoimien ovien päivää. Tampereelta tapahtumaan osallistuvat Tullikamarin Klubi ja G Livelab.

Stand up -komiikan ystävät suuntaavat perjantaina 31.1. TTT-Klubille, jonne tuovat Läpimurto-kiertueensa Ursula Herlin, Lasse Oikarinen, Ray Zambino ja Eero Corso.

Ulla Tapanisen Lava-ammuntaa VI -esitys valtaa lauantaina 1.2. puolestaan Kangasala-talon.