Mitä tapahtuu 14.–20.7.2020: Tuure Kilpeläinen, Uneton48, The Outpost, Talmud Beach, Saskia, Kalenteritytöt…

14.07.2020
Tuure Kilpelainen Karavaan i PROMO 2019 25 pressi scaled 1

Tuure Kilpeläinen & Kaihon karavaani. Kuva: Nauska

Mitä kaikkea Tampereella ja Pirkanmaalla tällä viikolla tapahtuu? Jokatiistaisella palstalla listaamme viikon tärkeimmät kulttuuritapahtumat konserteista näyttelyihin ja muihin rientoihin.

Näyttelyt: Lopputyönäyttely avaa Saskian kesän

Tampereen Galleria Saskia avaa perjantaina 17.7. ovensa ensimmäisen kerran koronatauon jälkeen. Saskian kesän aloittaa Lapin yliopiston kuvataiteen aineopintojen opintoryhmän lopputyönäyttely Praktikum III.

Syksyllä 2018 aloittaneessa ryhmässä on opiskellut 14 taideopiskelijaa, jotka ovat iältään 36–85-vuotiaita. Lopputyönäyttelyn on kuratoinut taiteilija Ilkka Väätti, jonka Hommage-näyttely on parhaillaan nähtävillä Tampereen taidemuseossa.

Tampereen taidegallerioista Rajatilassa, Mältinrannassa ja Pispalan Hirvitalossa vietetään lauantaina 17.7. uusien näyttelyiden avajaisia.

Galleria Rajatilan yläkerrassa on esillä Susanna Aution ja alakerrassa Heli Lundströmin ja Salla Sillgrenin taidetta.

Aution näyttelyn Enough courage for one day kaikki teokset ovat syntyneet kevään aikana. ”Materiaaleiksi ovat päätyneet kosketeltava ja suojaava kangas, paljastava ja kylmä muovi ja jostakin syystä myös tekokarva”, Autio kertoo tiedotteessa.

Lundströmin ja Sillgrenin näyttely OH SUGAH! käsittelee sanojen makeutta ja sokerisuutta. Taiteilijakaksikon teoskokonaisuus käsittää rakennusmateriaaleista tehtyjä veistoksia, videotaidetta ja runokoneen tuottamia runoja.

Taidekeskus Mältinrannan Galleriassa on esillä Gunzi Holmströmin ja Arto Korhosen näyttely Henki ja materia. Holmströmiltä nähdään temperamaalauksia, animaatio sekä hiilipiirustuksia, Korhoselta akvarelleja ja installaatioita.

Mältinrannan Studion näyttely on Ihana Havon Rakkaus. Näyttelyn teokset ovat enimmäkseen veistoksia, mutta sisältävät myös ääntä sekä liikkuvaa kuvaa.

Hirvitalossa nähdään Essi Pitkäsen veistoksia ja piirroksia.

Muualla Pirkanmaalla Pirkkalan Reipin museoalueella avataan tiistaina 14.7. Pirkkalankylän rautakautisesta elämästä valokuvien ja tarinoiden kautta kertova Birckalaiset-näyttely.

Kangasalan Taidetila Terrassa alkaa puolestaan maanantaina 20.7. Kangasalan Sanomien näyttely Kangasalalaisten urheiluasujen kauneus.

Teatteri: Kalenteritytöt naurattavat Ylöjärvellä

Tim Firthin käsikirjoittama komedianäytelmä Kalenteritytöt saa ensi-iltansa Ylöjärven museolla keskiviikkona 15.7. Tositapahtumiin perustuvan ja elokuvaksikin sovitetun näytelmän ohjaa Katri Häti. Ensisijaisesti aikuisille tarkoitettu näytelmä ”liikuttaa ja naurattaa, mutta ennen kaikkea se sisältää vahvan sanoman siitä kuinka korvaamatonta on yhteisön ja ystävyyden voima”, tiedotteessa luvataan.

Valkeakosken Kauppilanmäen Teatteri-illat alkavat torstaina 16.7. Tämän kesän kaksoisnäytöksessä nähdään Pia Vaittisen monologiesitys Poissaoloja sekä komedia Ihan kiva viha – kohtauksia arjessa. Esitykset jatkuvat vain viikon ajan; tätä kirjoittaessa lippuja oli jäljellä vielä 18.7. ja 23.7. näytöksiin.

Elokuva: Uneton48 tuo lyhytelokuvia Plevnaan

Perjantaina 17.7. elokuvateattereissa nähdään kolme uutta ensi-iltaa.

Rod Lurien ohjaama sotaelokuva The Outpost kertoo pienestä yhdysvaltalaissotilaiden ryhmästä, joka taistelee talebantaistelijoita vastaan Afganistanissa. CNN-kirjeenvaihtaja Jake Tapperin romaaniin perustuvan elokuvan pääosissa nähdään Orlando Bloom, Scott Eastwood ja Caleb Landry Jones.

Fenar Ahmadin ohjaama Valhalla kuvaa pohjoismaisten jumalien seikkailuja ihmisten ja jumalten maailmassa. Peter Madsenin sarjakuvaan perustuvan fantasiaseikkailun pääosissa nähdään Roland Møller, Dulfi Al-Jabouri ja Jacob Ulrik Lohmann.

Joosep Matjusin ohjaama koko perheen dokumentti Tuulten taottu maa kuvaa Viron luontoa ja sikäläisten villieläinten elämää.

Lisäksi lyhytelokuvafestivaali Uneton48 saapuu tiistaina 14.7. Tampereen Plevnaan.

Päivän ensimmäisessä näytöksessä kello 16.45 esitetään lyhytelokuvat tekijöiltä EETAMA, Veljeskuntafilms, VAKE Movies, Viheliäiset, Sisyphean Films, Havoc Films, Kiiltokuvatytöt ja Boot Camp Films. Kello 19.15. vuorossa ovat Jelly Cat, Kipinä Films, Kansankynttilät, Savage Streets, ͡° ͜ʖ ͡°, Vanha Huutaja, Rabbit Team ja Lähikuva puuttuu.

Uneton48-elokuvahaasteessa tehdään lyhytelokuva 48 tunnissa. Finnkinon näytöksissä teokset saavat maailmanensi-iltansa. Uneton48-tapahtumaa on järjestetty vuodesta 2008 lähtien.

Finnkinon elokuvateatterien ohjelmiston näet täältä ja Arthouse Cinema Niagaran ohjelmiston täältä.

Keikat ja konsertit: Tuure Kilpeläinen ahkeroi G Livelabissa

Folkiskelmäsuosikki Tuure Kilpeläinen urheilee Kaihon Karavaaneineen perjantain ja lauantain 17.–18.7. aikana Tampereen G Livelabissa peräti neljä keikkaa. Kokoonpano esiintyy molempina päivinä kello 18 ja 21.

Pispalan Vastavirtaklubilla rokkaavat perjantaina 17.7. tamperelaiset vaihtoehtorockyhtyeet Risto sekä Joni Ekman & Siivet.

Samoin perjantaina 17.7. heittää O’Connell’s-baarissa soolokeikan lauluntekijä Samae Koskinen.

Maanalaisen viikonlopun esiintyjät ovat perjantaina 17.7. Nallekarkit ja Keltainen kissa sekä lauantaina 18.7. Skyjoggers ja King of Sweden.

Telakalla puolestaan kuullaan lauantaina 18.7. lempeästi jytäävää Talmud Beachia.

Tampereen kaupungin Puistokonsertit-sarjassa kuullaan Laikunlavalla tiistaina 14.7. Sinnersiä, Viviania ja Rönssiä sekä keskiviikkona 15.7. Boogie Motellia, Nevaa ja Laitamoa.

Lisäksi Haiharan taidekeskuksessa kuullaan keskiviikkona 15.7. JAS-trioa ja Lielahden kartanolla torstaina 16.7. Light and Darkia, The Oatesia sekä Mutaset kukat -yhtyettä.

Sastamalassa Tyrvään Pappilan keskiviikon 15.7. ulkoilmakonsertissa esiintyy Cactusband.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua