SARJAKUVAKLASSIKOT | Babylon 5 -scifi-tv-sarjasta tunnetuksi tulleen J. Michael Straczynskin käsikirjoittama Supreme Power -supersankarisarjakuva kertoo realistisesti mitä tapahtuisi, jos Teräsmiehen kaltainen yli-ihminen saapuisi Maapallolle.
”Innovatiivinen piirtäjä osaa päivittää ideat, ja viilata niitä niin, että tarina paranee entisestään.”
ARVOSTELU
J. Michael Straczynski – Gary Frank: Supreme Power
- Julkaisija: Egmont Kustannus. Julkaistu Mega -lehdessä 2005–2006. Alkuteos: Supreme Power. Marvel Comics, 2003–2006.
- Käännös: Topi Makkonen.
Supreme Power on 1980-luvun puolivälissä ilmestyneen ja Mark Gruenwaldin käsikirjoittaman 12-osaisen Squadron Supreme -sarjan uudelleenlämmittely (reboot, sanovat jenkit). Squadron Supremen loivat Marvelille Roy Thomas ja John Buscema 1970-luvun alussa, ja se on DC Comicsin Oikeuden puolustajien jäljitelmä.
J. Michael Straczynskin käsikirjoittama Supreme Power leikittelee ajatuksella mitä tapahtuisi, jos Teräsmies saapuisi Maapallolle nykyaikana. Nyt hän ei enää olekaan voimiaan koetteleva heinähattu-nuorukainen, vaan armeija kerää vauvan talteen ja kasvattaa hänestä kunnon amerikkalaisen – vaikka valehtelemalla.
Sarjassa Teräsmies, Batman, Ihmenainen, Vihreä Lyhty, Salama ja Vesimies on luotu kokonaan uudelleen, ja he ovat nyt Hyperion, Nighthawk, Zarda, Doctor Spectrum, Whizzer ja Amphibian. Oikeuden puolustajia on käytetty myös Garth Ennisin ja Darick Robertsonin The Boys -sarjakuvassa, jonka tv-sarjaversion hahmojen ulkoasut ovat ehkä hieman velkaa Supreme Powerille.
Sarjakuvan alku on varsin koukuttava. J. Michael Straczynski annostelee paatosta sopivin lapiollisin, ja dialogin ja tarinan rytmitys pitävät jännitteen korkealla.
Hyperion kasvaa armeijan tiukassa valvonnassa, mutta siitä huolimatta hänen voimiensa rajoista ei päästä selville. Samalla kun armeija kasvattaa itselleen täydellistä asetta, he haluavat varmistaa, että heillä myös on keinot aseen pysäyttämiseksi. Pian supervoimia on muillakin kuin Hyperionilla, eikä kansa aina hurraa sankareille.
Kun sarjassa päästään itse asiaan, ja sankarien ja pahisten motiivit paljastuvat, samalla myös jännitteet näivettyvät, eivätkä uudet mysteerit ota enää tuulta alleen. Supreme Power onkin parhaimmillaan juuri alussa, kun salaisuudet ovat suurimmillaan, eikä sarjasta näe mihin suuntaan se vielä kehittyy. Lopulta koko idea paisuu niin suureksi, ettei kirjoittaja enää hallitse sitä.
Straczynskin tunnetuimpia teoksia ovat Babylon 5 -tv-sarja sekä Clint Eastwoodin ohjaama ja Angelica Jolien tähdittämä elokuva Changeling. Sarjakuvapuolella Straczynski on käsikirjoittanut muun muassa Spider-Mania, Ihmenelosia sekä Superman: Earth One -sarjan.
Piirtäjä Gary Frank on tehnyt pitkän uran DC Comicsilla, ja hän on piirtänyt likipitäen kaikkia yhtiön tärkeimpiä hahmoja. Frank on työskennellyt myös värittäjänä ja tussaajana.
Frank on innovatiivinen piirtäjä, jonka taidetta on miellyttävä seurata. Hän ei piirrä pelkkiä puhuvia päitä, vaan rakentaa visuaalisia jännitteitä ja mielenkiintoisia kuvakulmia niin, ettei lukija pääse missään vaiheessa kyllästymään.
Jo jäljestä näkee, että Frank on soveltanut käsikirjoitusta luovasti. Straczynski on järjestänyt tarinan käsikirjoitukseksi, mutta innovatiivinen piirtäjä osaa päivittää ideat, ja viilata niitä niin, että tarina paranee entisestään.
Eron huomaa parhaiten Supreme Power -sarjan jatkoksi tehdyissä minisarjoissa. Viisiosaisen Hyperion-sarjan käsikirjoituksesta vastaa yhä Straczynski, mutta piirtäjänä on Dan Jurgens, jonka taide ei ole yhtä oivaltavaa ja kekseliästä kuin Gary Frankin.
Daniel Wayn käsikirjoittama ja Steve Dillonin piirtämä kuusiosainen Nighthawk-minisarja esittelee Whitefacen, joka on iloton versio Jokerista. Sarja on löysä ja ponneton niin käsikirjoituksen kuin taiteensakin puolesta.
Egmont julkaisi Supreme Powerin 12 ensimmäistä numeroa Mega-lehden numeroissa 1 ja 3/2005 sekä 1/2006. Sarjan suomenkielinen julkaiseminen jäi kesken koska Mega-lehti lopetettiin. Myös Supreme Power ja sen jatkoksi kehitelty uusi Squadron Supreme jäivät Yhdysvalloissa kesken.
Petri Hänninen, teksti ja kuvat
Sarjakuvaklassikot-palstalla Petri Hänninen esittelee sarjakuvateoksia, joista ei ole luettavissa kunnollista suomenkielistä arvostelua, tai tarkastelee niitä eri valossa kuin niiden ilmestymisen aikaan. Suomen arvostelijoiden liitto on tukenut juttusarjan kirjoittamista apurahalla.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Anne Strengin unenomainen sarjakuvateos Kulkijoiden juhlat tarjosi pakopaikan todellisuudesta
SARJAKUVAKLASSIKOT | Anne Strengin sarjakuvateoksessa Kulkijoiden juhlat matkataan fantasiamaailmassa ja tavataan sen erinäisiä asukkaita.
Jim Sterankon uraauurtavien Nick Fury -sarjakuvien dynaamisuus ja vauhti hengästyttävät vieläkin
SARJAKUVAKLASSIKOT | Jim Sterankon sarjakuvien kokeilevuus ja energisyys tekevät niistä sarjakuvakerronnan klassikoita.