Ulla Donner. Kuva: Ernest Protasiewicz
SARJAKUVA | Suomen Sarjakuvaseura jakoi Pekka Puupään mukaan nimetyn vuosittaisen palkintonsa torstaina sarjakuvataitelija ja kuvittaja Ulla Donnerille.
”Palkintopuheessaan Donner kiitti suomentajaansa Sinna Virtasta, jonka avulla Donnerin sarjakuvat ovat saavuttaneet laajan lukijakunnan.”
Eija Niskanen, teksti
Suomen Sarjakuvaseura jakoi 16.1. vuotuisen Puupäähattu-palkintonsa sarjakuvataitelija ja kuvittaja Ulla Donnerille.
Ulla Donnerin ensimmäinen, vuonna 2017 julkaistu sarjakuvakirja Spleenish kuvasi nuporten aikuisten individualismikriisiä. Sontaa (Skiten, 2019) liitti mukaan kapitalismikritiikin päähenkilöidensä mainostoimistotyön kautta. Luonnollinen näytelmä (Den Naturliga Komedin, 2023) siirtyi ihmisestä luontoon päähenkilönsä koivunlehden kautta ja kuvasi ympäristökriisiä.
Donnerin töissä voi nähdä vaikutteita vaikkapa Tove Janssonin sarjakuvataiteesta. Donner on taitava yksityiskohtien kuvaaja ja käyttää typografiaa osana kuvaa. Mukana on aina myös huumoria ja itseironiaa.

Ulla Donnerin teoksia. Kuvat: S&S
Palkintopuheessaan Donner kiitti suomentajaansa Sinna Virtasta, jonka avulla Donnerin sarjakuvat ovat saavuttaneet laajan lukijakunnan. Hän myös toi esille monien taitelijoiden jakaman huolen kulttuurialan leikkauksista.
Spleenish-teoksesta Kulttuuritoimitukseen on kirjoittanut Ville Pirinen. Lue juttu tästä. Riikka Oksasen arvion Sontaa-teoksesta voit puolestaan lukea tästä.
Ulla Donnerin sarjakuvakuvituksia Kansalliskirjastossa, Unioninkadulla Helsingissä 28.2.2025 asti.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Itkeäkö vai huutonauraa? Arviossa Ville Pirisen Yhesti yhes kahennesstoista paikassa
SARJAKUVA | Överitarinoita, absurdeja tositapahtumia ja urbaanilegendoja sarjakuvallisesti läpikäyvä Yhesti yhessä paikassa on täällä jälleen.
Narri palaa markkinoille – arviossa Brian Azzarellon Jokerin kovakantinen uudelleenjulkaisu
SARJAKUVA | Brian Azzarellon ja Lee Bermejon turboahdettu rikosdraama on parhaimmillaan sydäntä raastavan synkkä.
Joonas Sildre luo säveltäjä Arvo Pärtin tarinaa sarjakuvan keinoin – arviossa Kahden sävelen välissä
SARJAKUVA | Kahden sävelen välissä on kronologinen kuvaus Arvo Pärtin elämän vaiheista ja säveltäjyydestä tämän lapsuudesta 1980-luvun alkuun, jolloin Pärt karkotettiin Neuvosto-Virosta.
Pyllistys fasismille – Enki Bilalin Jumalaton näytelmä -sarjakuva on ajankohtaisempi kuin koskaan
SARJAKUVAKLASSIKOT | 40 vuoden ikään ehtinyt Enki Bilalin sarjakuvateos Jumalaton näytelmä viljelee hurttia huumoria äärioikeiston kustannuksella.