Ulla Donner. Kuva: Ernest Protasiewicz
SARJAKUVA | Suomen Sarjakuvaseura jakoi Pekka Puupään mukaan nimetyn vuosittaisen palkintonsa torstaina sarjakuvataitelija ja kuvittaja Ulla Donnerille.
”Palkintopuheessaan Donner kiitti suomentajaansa Sinna Virtasta, jonka avulla Donnerin sarjakuvat ovat saavuttaneet laajan lukijakunnan.”
Eija Niskanen, teksti
Suomen Sarjakuvaseura jakoi 16.1. vuotuisen Puupäähattu-palkintonsa sarjakuvataitelija ja kuvittaja Ulla Donnerille.
Ulla Donnerin ensimmäinen, vuonna 2017 julkaistu sarjakuvakirja Spleenish kuvasi nuporten aikuisten individualismikriisiä. Sontaa (Skiten, 2019) liitti mukaan kapitalismikritiikin päähenkilöidensä mainostoimistotyön kautta. Luonnollinen näytelmä (Den Naturliga Komedin, 2023) siirtyi ihmisestä luontoon päähenkilönsä koivunlehden kautta ja kuvasi ympäristökriisiä.
Donnerin töissä voi nähdä vaikutteita vaikkapa Tove Janssonin sarjakuvataiteesta. Donner on taitava yksityiskohtien kuvaaja ja käyttää typografiaa osana kuvaa. Mukana on aina myös huumoria ja itseironiaa.
Palkintopuheessaan Donner kiitti suomentajaansa Sinna Virtasta, jonka avulla Donnerin sarjakuvat ovat saavuttaneet laajan lukijakunnan. Hän myös toi esille monien taitelijoiden jakaman huolen kulttuurialan leikkauksista.
Spleenish-teoksesta Kulttuuritoimitukseen on kirjoittanut Ville Pirinen. Lue juttu tästä. Riikka Oksasen arvion Sontaa-teoksesta voit puolestaan lukea tästä.
Ulla Donnerin sarjakuvakuvituksia Kansalliskirjastossa, Unioninkadulla Helsingissä 28.2.2025 asti.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Trippi ihmismielen pimeään ytimeen – arviossa Jiipu Uusitalon sarjakuva Pimeän rihmasto
SARJAKUVA | Pimeän rihmasto kuvaa henkistä painia merkityskadon kanssa. Eksistentiaalissävytteinen pohdinta tasapainottelee psykologisen kauhun ja psykedelian välimaastossa.
Kansanedustajan feministinen sarjakuva käsittelee ronskisti suomalaista politiikkaa – arviossa Jessi Jokelaisen Femokratia
SARJAKUVA | Jessi Jokelaisen Femokratia kuvaa suomalaista politiikkaa nuoren naisen ja feministin näkökulmasta. Esikoisteos on epätasainen, mutta lupaava sarjakuvaromaani.
Komea kokoelma sitoo väritetyn klassikkosarjakuvan yksiin kansiin – arviossa Halo Jonesin balladi
SARJAKUVA | Nuoren naisen avaruusseikkailu 5000-luvun taitteessa on hyvää ja ajatuksia herättävää viihdettä.
Demonauhoituksista ja ystävyydestä – arviossa Mika Lietzénin Death Metal
SARJAKUVA | Turkulaisen death metal -bändin tarina on elegantisti piirretty vierailu 1990-luvun alun Turussa.