Annikin ohjelma alkaa kello 11 ja päättyy kello 22. Kuva: Eino Ansio
FESTIVAALI | Annikin runofestivaalin yleisö kokoontuu läheisesti yhteen Henkilökohtaista-teeman ympärille ensi lauantaina 8. kesäkuuta.
Marita Salonen, teksti
Kulttuuritoimitus kokosi Annikin pitkän festivaalipäivän ohjelmasta viisi suositusta, joiden avulla voi suunnistaa kohti Tampereen Tammelaa ja sen tunnettua puutalokorttelia.
* *
1. Sinua, sinua rakastan
- 14.40 Kielo Kärkkäinen: Aulikki Oksasen sanoittamia lauluja
- 15.00 Aulikki Oksanen
Runoilija, kirjailija, laulaja, näyttelijä ja kuvataiteilija Aulikki Oksanen antoi äänen ja kasvot 1960-luvun kulttuuriradikalismille, erityisesti Kaj Chydeniuksen sävelmälle Sinua sinua rakastan. Tamperelainen laulaja-lauluntekijä Kielo Kärkkäinen esittää valikoiman Oksasen sanoittamia klassikkolauluja verran ennen tämän esiintymisvuoroa Annikin festivaalilavalla.
Oksasesta ilmestyy syksyllä 2024 elämänkertateos Hyppy syreenien tuleen (WSOY). Myös sen tekijä Helena Ruuska pääsee ääneen.
2. Ensimmäinen kerta julkisesti
- 13.55 Abdulla Pashew (Kurdistan/FI). Suomennokset lukee Minna Torppa.
Harva tietää, että kurdinkielisen maailman merkkihenkilöihin lukeutuva nykyrunoilija ja kielitieteilijä Abdulla Pashew on asunut Suomessa vuodesta 1995 lähtien. Hänen runouttaan on käännetty englanniksi, ruotsiksi, saksaksi, italiaksi, kreikaksi, ranskaksi, arabiaksi, persiaksi ja venäjäksi. Pashew on myös kääntänyt alkukielestä kurdiksi maailmankirjallisuutta, kuten Walt Whitmania ja Aleksandr Puškinia.
Lauantaina Abdulla Pashew esiintyy ensimmäisen kerran julkisesti suomalaiselle yleisölle. Hänen kurdinkieliset runonsa lukee suomeksi yleisölle niiden suomentaja Minna Torppa.

Abdulla Pashew on Annikin mielestä aikamme merkittävin kurdinkielinen nykyrunoilija. Kuva: Annikin runofestivaali
3. Maija Kauhanen
- 19.20 Maija Kauhanen
17. kerran järjestettävä Annikki on runouden ohella myös huolella festivaalin teemaan valittua musiikkia. Kanteletaiteilija, multi-instrumentalisti Maija Kauhanen luo kansainvälistä uraa ja sai vastikään Pohjoismaiden neuvoston musiikkipalkinnon ensimmäisenä suomalaisena nykykansanmuusikkona.
Yli 30 maassa Kauhanen on jo lumonnut hypnoottisella ilmaisullaan ja suurella määrällä lyömäsoittimia. Lauantaina on vuorossa Annikin lava.
4. Ei nälkäkiukkua
- Koko päivän ravintolapuisto
Puutalokorttelin lapset ja nuoret pitävät kesätyönään festivaalikahvilaa, ja viereen Osmonpuistoon on tulossa ensimmäistä kertaa ruokamyyntiä ravintolamaailma-periaatteella. Annikin ravintolapuisto on kaikille avointa aluetta, ja festivaalipihalta sinne pääsee suoraan puiston puoleisesta portista.
Myynnissä on kasvis- tai vegaaniherkkuja, joiden hintojen pitäisi olla 5–10 euron haarukassa.
5. Pitkän päivän lepohetki
- 16.00 alkaen Hiljainen tila
Annikin runofestivaalin koko monipuolinen ohjelma on mahdollista elää yhden päivän aikana kello 11 ja 22 välillä (päätösklubi Laternassa). Jotta on mahdollista jaksaa vaikka koko päivä, festivaali on järjestänyt mahdollisuuden lepohetkiin.
Kellarigalleriasta löytyy Hiljainen tila. Siellä ei puhuta, eikä räplätä äänekkäästi puhelinta. Voi vain mietiskellä tai kuunnella pään hiljaisuutta, ummistaa silmät hetkeksi.

Aulikki Oksasen (kuvassa) sanoittamista lauluista on Annikin lavalle valittu Kielo Kärkkäisen esitykseen vain Kaj Chydeniuksen sävellyksiä. Kuva: Laura Malmivaara
* *
Muita esiintyjiä
Annikin runofestivaalin suomalaisnimiä: Risto Ahti, Sirpa Kähkönen, Rosanna Fellman, Lyyti, Iida Rauma, Piki Rantanen, Hassan Maikal, Tommi Liimatta, Vilma Talvitie, Tuukka Terho & Heikki Nikula, Ritva Hokka sekä Ranja Omena.
Toinen kansainvälinen esiintyjävieras: Dublinin nimikkorunoilijaksi kutsuttu irlantilainen Stephen James Smith.
Annikin runofestivaali Tampereella (Annikinkuja 2) la 8.6. klo 11–22. Lisätietoa täältä. Kulttuuritoimituksen Kesälehti Tampere kävi tutkimassa Annikkiin läheisesti liittyvät Kirsi Kunnaksen ja Mirkka Rekolan runoutta kunnioittavat muraalit. Lue lisää täältä.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Sanna Karlström käsittelee kuolemaa oivaltavan tarkasti – arviossa Maanpäällinen osa
KIRJAT | Sanna Karlströmin uusi runoteos onnistuu puhumaan pienillä kuvilla suurista asioista.
Hieronymus Bosch saa tarkan tulkinnan runon keinoin – arviossa Vesa Haapalan Maallisten ilojen puutarha
KIRJAT | Vesa Haapala osoittaa teoksessaan, kuinka maalaus käännetään runoudeksi.
Näennäisesti yksinkertaisesta materiaalista rakentuu upottava luontoelämys – arviossa Olli Sinivaaran Valoon, vihreään
KIRJAT | Olli Sinivaaran Valoon, vihreään on taitavasti toteutettu tutkimus valosta, väristä ja puista.
Alisa Manninen käänsi englanniksi kaksi Minna Canthin klassikkonäytelmää ja teki elämäkerran
KIRJALLISUUS | Kääntäjä Alisa Manninen on vaatimaton, mutta ei anneta sen estää sanomasta, että hän on tehnyt kulttuuriteon kääntäessään kaksi Minna Canthin näytelmää englanniksi.