Toiset dementoituvat nelikymppisinä, mutta teatterineuvos Hilkka Kinnunen porskuttaa kohti sataa

23.03.2021
HilkkaKinnunen1

Teatterineuvos Hilkka Kinnunen. Kuva: Vesa Kytöoja / Yle

ARVOSTELU | Hilkka Kinnunen saa musiikkimies Vesa Kytöojankin pään pyörälle ja melkein kysymään tyhmiä. Kinnusella on loistava muisti lähes sata vuotta Suomen historiaa

”Mikä tämän hurjan ihmisen sai toimimaan? Intohimo, lahjakkuus, ennakkoluulottomuus ja karjalaiset sukujuuret. ”

ARVOSTELU

4 out of 5 stars

Kuusi kuvaa teatterineuvos Hilkka Kinnusen elämästä

  • Toimittajana Vesa Kytöoja
  • Kuuntele: Yle Areena, Yle Radio 1 ke 24.3.2021 klo 22.05                     

Ei voi olla totta! Meraviglio! Fantastic! Herregud!

Teatterineuvos Hilkka Kinnusta on siunattu. Perjantaina 19.3.2021 96 vuotta täyttänyt Kinnunen syntyi Joensuun Kihauksessa, kävi koulut Suomen monikulttuurisimmassa kaupungissa Viipurissa, pääsi Sibelius-Akatemiaan ja Teatterikouluun, lauloi Wienin valtionoopperassa, perusti Operettiteatterin, ohjasi, lauloi, markkinoi ja peri vanhempiensa liikevaistollaan hankkiman valtavan omaisuuden ja hankki itse lisää.

Parhaillaan hän suunnittelee perimäänsä Koskenmaan kartanoon musiikkijuhlia tulevaksi kesäksi.

* *

En ala. Toiset dementoituvat nelikymppisinä ja tämä Lady porskuttaa kohti sataa, elää 260-neliöisessä asunnossaan Helsingin parhaalla alueella, siivoaa kämppänsä itse, ajaa autolla ja käyttää tietokonetta.

Hei, tässä todentuu teoriani, että käytännössä superyksilöt yhteiskunnassamme tekevät sadan ihmisen työt kukin – elleivät tuhannen.

Helsingin operettiteatteri oli Kinnusen oma enterprise, joka toimi vuosikymmeniä ja kannatti itse itsensä. Avajaisnäytös Hawaijin kukasta Soutustadionilla oli täydellinen suksee keinopalmuineen ja vesinäköaloineen.

Kinnunen on briljantti. Hän saa musiikkimies Vesa Kytöojankin pään pyörälle ja melkein kysymään tyhmiä. Kinnusella on loistava muisti lähes sata vuotta Suomen historiaa!

Hän pystyy esimerkiksi erittelemään suomalaisen näyttelijän työn kuvaa 1940-luvulta tähän päivään. Miten epävarmoista ajoista on siirrytty yhä turvatumpaan työhön.

Kinnunen oikaisee Kytöojaa useammassakin kohdassa. Nainen, joka on käynyt teatterikoulun yhdessä Tarmo Mannin kanssa! Bella vita! Ja tämä tyttö leikki Viipurissa taistelulentäjäksi sittemmin päätyneen Lauri Törnin kanssa.

ve001nmynz

Hilkka Kinnunen kreivitär Marizan roolissa vuonna 1972. Kuva: Hilkka Kinnusen kotialbumi / Yle

* *

Kinnunen nosti operetin kukoistukseen. Operettia ei pidetty arvossa, mutta Kinnunen Wienin kokeneena ymmärsi operetin kansaanmenevyyden.

Ihmiset janosivat kevyttä klassista! Kulttuuritalolle virtasi bussilasteittain väkeä ja Soutustadionille kesäisin.

Kinnunen operettia nähtiin myös Rovaniemellä. Esityksiä vietiin alueelle valtavista kuljetuskustannuksista huolimatta. Ja aina esitykset myytiin loppuun.

Kinnunen teki 24-tuntisia työpäiviä, hoiti markkinoinnin, lauloi pääroolit, ohjasi ja laski palkat.

Eikä Suomikaan aina riittänyt. Lady teki myös Amerikan-kiertueen yhdessä Viktor Klimenkon kanssa ja alkoi tehdä Ruotsin-kiertueita vuonna 1973. Koko Mustalaisruhtinatar vietiin Kanadaan.

Sitten alkoivat floor-showt Little Finlandissa New Yorkissa.

En ala. Mikä tämän hurjan ihmisen sai toimimaan? Intohimo, lahjakkuus, ennakkoluulottomuus, karjalaiset sukujuuret. Kinnunen teki myös kiertueita Anneli Sarin kanssa. Kun toinen vaihtoi pukua, toinen lauloi. Kinnusella oli viihde- ja koloratuuriosastonsa.

Lady, mikä Lady? Kinnunen on lyöty myös Maltan ritariksi.

Kun Kinnunen pikkuisen kypsyi työmääräänsä, hän hankki asunnot New Yorkista ja Floridasta. Kinnunen uiskenteli Yhdysvaltain high societyssä sujuvasti kuin delfiini. Hänellä oli vuosittain kutsut Bushilta, Obamalta, Trumpilta ja muilta vähäisemmiltä, kuten suurlähettiläiltä.

– Meillä oli joka vuosi Trumpin Mar al Lagossa Round table -tapaaminen Floridassa, kertoo Kinnunen suvereenisti.

Palm Beach -lehdessä Kinnunen välähtää joka vuosi.

39 7775326035048003f79

Hilkka Kinnunen ja Tapani Kansa Operettiteatterin Iloisessa leskessä vuonna 1975. Kuva: Hilkka Kinnusen kotialbumi / Yle

* *

Kinnunen ei ole antanut rahan pesiä vain itsellään. Hän on antanut paljon rahaa hyväntekeväisyyteen, mustille naisille, kehitysvammaisille, aborttioikeuksien puolustajille. Hänellä oli silmää start upeille jo ennen Slushia.

– Kaikki riippuu niissä piireissä rahassa, Kinnunen toteaa tyynesti ja jatkaa:

– Niillä on varmaan jotkut listat.

Kinnunen on ollut pikkutytöstä saakka kiinnostunut politiikasta ja evolutionismista, ilmastonsuojelusta ja meristä.

– Kalat syövät plastikit ja meistä tulee kohta plastikia! huudahtaa seniorinero.

Hilkka Kinnunen presidentiksi! Hilkka Kinnunen YK:n pääsihteeriksi!

Hilkka Kinnunen on jo mielikuvissaan perustamassa World Mothers Against War -järjestöä.

Se on Kinnusen toive kuudennesta kuvasta.

Anne Välinoro

Lue Vesa Kytöojan kirjoittama artikkeli Hilkka Kinnusesta.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua