Risto Nordell Kuva: Yle
RADIO | Musiikkitoimittaja Risto Nordellia juhlistetaan viikonloppuna Helsingin Kallion kirkossa, kun Ylen suosikkiohjelma Riston Valinta täyttää viisitoista vuotta.
”Kuuntelijat ovat jämähtäneet kuuntelemaan ohjelmaa niin kuin minä olen jämähtänyt sitä tekemään.”
Marjatta Honkasalo, teksti
Musiikkitoimittaja Risto Nordell valmistautuu parhaillaan juhlakonserttiin. Lauantaina 19.11.2022 kello 18 kaikuu Kallion kirkossa Helsingissä urkumusiikkia, rakastettua Bachia ja Händeliä sekä uudempaakin suosikkiohjelmistoa, kun Riston Valinta täyttää 15 vuotta.
– Kokkosta ja Rautavaaraa kuullaan sekä minulle itselleni tärkeää ortodoksista kirkkomusiikkia, Nordell lupaa.
Riston Valinta on yksi Radio 1:n suosikkiohjelmista. Ohjelma tavoittaa viikoittain uskollisen kuulijakunnan. Pääosin kuuntelijat taitavat olla varttuneempia, Nordell arvioi keski-iäksi 60 vuotta.
– He ovat jämähtäneet kuuntelemaan ohjelmaa niin kuin minä olen jämähtänyt sitä tekemään, hän naurahtaa.
Kuulijoiden uskollisuus näkyy erityisesti loppuvuodesta, kun joulu lähestyy. Villasukkapaketit ja suklaakonvehdit ovat osoitus siitä, kuinka tärkeänä ja läheisenä kuuntelijat musiikista, muista taiteista ja luonnosta tarinoivaa toimittajaa pitävät. Muulloinkin viestejä satelee sekä sähköpostiin että ohjelman Facebook-sivuille.
* *
Nordell toimitti ennen nykyistä ohjelmaansa Luostarin puutarhaa, jossa soi enimmäkseen vanha musiikki, keskiajalta renessanssiin ja barokkiin.
– Halusin hieman happea ympärilleni ja soittaa myös uudempaa musiikkia. Siitä syntyi Riston Valinta, jossa saatan musiikin lisäksi jutustella paljosta muustakin, vaikkapa kirjallisuudesta ja kalastuksesta.
Nimen keksi Nordellin veli.
– Vanhassa kotikaupungissani Salossa oli aikoinaan elintarvikeliike nimeltä Riston Valinta. Ota se, se on hauska nimi, veljeni kehotti.
Ei Nordell ole vanhaa musiikkia tai barokkia tietenkään hylännyt, sillä onhan esimerkiksi Johann Sebastian Bach yksi hänen ikiaikaisista suosikeistaan. Sibelius-Akatemiasta laulu pääaineenaan valmistunut Nordell arvostaa myös erityisesti oopperaa ja 1800-luvun liedejä, Schubertia etunenässä.
* *
Klassinen musiikki ei ollut aikoinaan nuorelle Risto Nordellille itsestään selvä valinta. Hän jopa soitti rockbändissä.
– Voi sanoa, että sain herätyksen klassiseen musiikkiin. Bändikaverini osti Sibeliuksen ensimmäisen sinfonian, ja kun hän kehui sitä, ostin samaisen levyn perässä. Huomasin, että klassisessa musiikissa on paljon enemmän hienouksia kuin rockissa.
Salon musiikkiopiston kautta tie kulki Sibelius-Akatemiaan. Toimittajaksi Nordell kertoo päätyneensä havaittuaan, etteivät taidot sittenkään taitaisi riittää solistisiin tehtäviin eikä laulupedagoginkaan työ tuntunut aivan omimmalta. Kirjoittamisesta hän piti ja teki levyarvosteluja useaan lehteen. Muuan tuttu toimittaja kertoi, että Yleisradiossa kaivattaisiin klassista musiikkia tuntevaa toimittajaa, ja siitä alkoi radion musiikkitoimittajan ura.
– 34 vuotta on Ylessä vierähtänyt. Se oli lottovoitto, että radioon pääsin, Nordell myhäilee.
Nyt siis on juhlakonsertin vuoro. Kallion kirkossa Risto Nordell kertoo musiikista ja Ville Urponen soittaa urkuja, Tommi Niskala laulaa ja johtaa Kallion kantaattikuoroa. Ohjelmassa on monipuolisesti musiikkia Riston Valinnan suosikeista.
Yleisradio myös taltioi konsertin ja se esitetään Yle Radio 1:ssä perjantaina 25.11. kello 19:n uutisten jälkeen.
Kuuntele Riston Valintaa Yle Areenasta.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Vuonna 1985 tapahtui jotain ennen kuulumatonta tamperelaisilla radioaalloilla eikä se ole unohtunut vieläkään
KOLUMNI | Radio 957:n pioneeritoimittaja Jari Korkki luennoi paikallisradion pioneerivuosista Vapriikin näyttelyyn liittyvässä luentosarjassa ja palautti Aila-Liisa Laurilan menneeseen.
Kuunnelma Ellen Thesleffistä väreilee kuin taiteilijan teokset – arviossa Viimeinen taulu
RADIO | Dramaattinen kuunnelma kertoo elämänsä loppupuolella olevasta Ellen Thesleffistä ja hänen yhteydestään nuoreen kotiapulaiseen Leenaan.
Mia Takulan ja Ellen Virmanin mielenkiintoinen radioessee käsittelee muunlajisten suomalaisten puhetta
RADIO | Eläinharha-radioessee horjuttaa ihmiskeskeistä maailmankuvaa ehdottamalla, että eläimilläkin voi olla kieli. Eläinten äänet rauhoittavat kuuntelijan ja saavat janoamaan lisää.
Vuoden 2022 erinomaiset #6: 12 podcastia ja radio-ohjelmaa
VALINNAT | Sarjassa esitellään kuluneen vuoden erinomaisia asioita kulttuurin eri aloilta. Kuudentena nostamme ansaitsemaansa arvoon podcasteja ja radio-ohjelmia Antin koulumatkasta Kulttuuriduunareihin ja Räjäytyskuvaan,