Reetta Vuokko-Syrjänen (vas.) ja Anni Kuu Nupponen. Kuvat: Marjatta Honkasalo
PIENKUSTANTAMOT | Pirkanmaalaisia pienkustantamoja esittelevän sarjan kolmas osa on omistettu fantasiaa, scifiä ja kauhua julkaisevalle Osuuskummalle.
”Jos etsii jotakin meidän julkaisemaamme kirjaa, saa usein huomata, että se onkin lainassa.”
Marjatta Honkasalo, teksti
Osuuskumma on pieni mutta kohderyhmälleen hyvin tärkeä osuuskuntamuotoinen kustantamo. Vuonna 2012 perustettu tamperelainen osuuskunta syntyi, kun muutamat fantasiaa, scifiä ja kauhua kirjoittavat totesivat, että juuri kukaan ei kustanna sellaisia kirjoja, joita he kirjoittavat ja joita myös haluaisivat lukea.
– Silloin ei ollut isoa kustantajaa, joka olisi ohjelmallisesti kustantanut aikuisille tarkoitettua spekulatiivista fiktiota, joten päätimme itse perustaa osuuskunnan kustantamaan laadukasta spefi-kirjallisuutta. Nyt tulee jo 12 vuotta kustannustoimintaa täyteen, kirjailija ja kustannustoimittaja Anni Kuu Nupponen sanoo.
Vuodet ovat opettaneet kustantamisesta paljon.
– Silloin alussa meillä oli mukana aiemmin jo julkaisseita kirjailijoita, jotka tunsivat kustantamista sitä kautta. Käytiin myös koulutuksissa opettelemassa alaa, mutta on meidän toimintamme kyllä alkuvuosista huomattavasti ammattimaistunut. Toki toimintaympäristökin on muuttunut, hän lisää.
Puolensataa jäsentä
Osuuskunta Osuuskumma on yhtä kuin jäsenistönsä, sillä vain jäsenet voivat tarjota teoksiaan kustannettavaksi. Nykyisin osuuskummalaisia on 51. Joukossa on myös useita kirjailijoita, jotka saattavat kirjoittaa muillekin kustantamoille, mutta spekulatiivisen fiktion genren kirjoja Osuuskumman kautta.
– Kirjoittajien lisäksi osuuskunnassa on mukana muita kulttuurialan moniosaajia, taittajia ja graafikoita. Meidän tärkein pääomamme onkin omat jäsenet.
Osuuskuntamalli tekee kustannuspäätöksistä avoimempia kuin isoissa kustantamoissa, sillä päätöksen julkaisusta tekee kustannusneuvosto, jonka jäsenistä kaikki ovat tarjotun tekstin lukeneet. Kaikista julkaisematta jääneistä teksteistäkin saa palautteen.
– Osuuskumman teokset ovat kuin huolellisesti valmistettuja artesaanituotteita. Meillä on laaja joukko kustannusalan ammattilaisia, jotka haluavat tehdä mahdollisimman hyvän kirjan, koska laadukas teos on meille tärkeämpää kuin kaupalliset arvot, kertoo toiminnassa viitisen vuotta mukana ollut kirjailija Reetta Vuokko-Syrjänen.
Vakaalla pohjalla
Nupponen ja Vuokko-Syrjänen vakuuttavat, että Osuuskumman toiminta on vuosien kuluessa vakiintunut ja vakaalla pohjalla.
– Koronavuosistakin selvittiin, vaikka silloin kaikki meille tärkeät kirjallisuustapahtumat jätettiin järjestämättä.
Pienen kustantamon talouden perustana on kirjamyynti ja joustavuus. Kun kustantamossa ei ole palkattua henkilökuntaa ja esimerkiksi kustannustoimittajan työstä maksettavat palkkiot ovat hyvin maltillisia, kirjoja on mahdollista julkaista laadusta tinkimättä.
Helsingin kirjamessuilla osuuskummalaisilla on säännöllisesti oma osasto, ja myös monissa muissa pienemmissä kirjallisuustapahtumissa Osuuskumman kirjat saavat kaipaamaansa näkyvyyttä.
– Esimerkiksi Finconissa Sydänten salonki vain hupeni myyntipöydältä vauhdilla. Lisäksi kirjoja myydään fandom-tapahtumissa, kuten Ropeconissa, vaikka se ei ole kirjallisuustapahtuma, mutta siellä käy tästä genrestä kiinnostuneita fantasian harrastajia, Anni Kuu Nupponen selittää.
– Ja kun paperilehdissä on aina vaan vähemmän kirjallisuuskritiikkejä, somessa tieto meidän kirjoistamme kulkee. Kirja löytää lukijan luo! Vuokko-Syrjänen iloitsee.
Genre vaatii omaa osaamista
Isot kustantamot julkaisevat jonkin verran spekulatiivista fiktiota, mutta usein muun määritelmän alla. Lapsille voi tarjota taikuutta, mutta aikuisille ei.
– Kun kirjoitin eroottista scifiä, ei tullut mieleenkään tarjota sitä millekään muulle kustantamolle kuin Osuuskummalle, sillä isoissa taloissa ei ole sellaista tämän genren tuntemusta, että kirjailija saisi sieltä kaipaamaansa tukea, Anni Kuu Nupponen sanoo.
Nupponen ja Vuokko-Syrjänen toimivat molemmat Osuuskummassa myös kustannustoimittajina ja tuntevat spekulatiivisen fiktion hienoudet ja myös kliseet, joihin aloitteleva kirjailija helposti haksahtaa.
– Muualla ne saattaisivat mennä läpi, he muistuttavat.
Osuuskuntana Osuuskumma tuottaa myös uusia osaajia. Kustannustoimittajalla on usein kisälli oppilaanaan perehtymässä työhön. Tärkeä opas kirjoittajille on ollut pari vuotta sitten julkaistu Kumma kirjoitusopas (lue Kirsti Toivosen teoksesta kirjoittama arvio), jossa kokeneet osuuskummalaiset kuvaavat kirjoitusprosessia ja antavat neuvoja muun muassa hahmojen luomiseen ja juonen kuljettamiseen.
Onnistumisia
Osuuskumman kahdentoista vuoden aikana on julkaistu jo lähes 80 kirjaa, useimmat romaaneja ja novellikokoelmia. Tänä vuonna julkaistaan kaikkiaan seitsemän teosta.
Anni Kuu Nupponen ja Reetta Vuokko-Syrjänen ovat tyytyväisiä muun muassa jo aiemmin mainitun novellikokoelman Sydänten salongin saamaan vastaanottoon. Kansitekstin mukaan novelleissa hehkuu rakkaus sateenkaaren väreissä. Myös kirjoitusopas on ollut suosittu, samoin Vuokko-Syrjäsen Syntykeho, eli miten juosta karkuun ilman jalkoja.
Varhaisimmista teoksista Anni Kuu Nupponen mainitsee J.S. Meresmaan ja Markus Harjun kokoaman antologian Steampunk! Koneita ja korsetteja, joka raivasi tietä steampunkille Suomessa.
Kirjasto on tärkeä
Kun tapaamme Tampereen kaupunginkirjastossa Metsossa, Anni Kuu Nupponen huomaa ilokseen hyllystä juuri kiittämänsä Steampunk!-antologian. Kirjaston kautta Osuuskumman julkaisemat kirjat tavoittavat ison osan lukijoistaan.
– Jos etsii jotakin meidän julkaisemaamme kirjaa, saa usein huomata, että se onkin lainassa.
Pienelle, erikoistuneelle kustantajalle vähälevikkisen laatukirjallisuuden ostotuella on ollut suuri merkitys, ja yhtä suuri harmi on nyt se, että tukea ei enää ole.
– Se on meille iso kolaus, kuten monelle muullekin pienelle kustantajalle. 800 000 euroa on valtion budjetissa pieni raha, joten tässä on vaikea nähdä mitään säästöä. Osuuskuntamalli onneksi tekee meidän toiminnastamme joustavaa, joten kyllä tästäkin selvitään, kun aika monesta kriisistä on selvitty, Nupponen ja Vuokko-Syrjänen sanovat.
Kirjoituskilpailu käynnissä
Käsikirjoituksia Osuuskumma saa säännöllisesti tarjolle myös osuuskuntaan kuulumattomilta. Tavallisesti heille joudutaan ilmoittamaan, että kustantamo on tarkoitettu vain jäsenistölle.
Nyt uusia tekstejä otetaan kuitenkin vastaan muiltakin, sillä meneillään on Osuuskumman fantasiaromaanikilpailu. Suomen Kulttuurirahaston tukemalla kilpailulla etsitään uusia fantasiakirjoittajia.
Kilpailuaikaa on 1.8.2024 asti, jolloin pitäisi olla valmiina 50 liuskaa kirjan alusta ja synopsis jatkosta. Viideltä finalistilta odotetaan lopullista tekstiä helmikuun alkuun mennessä, ja he pääsevät sitten kilpailemaan rahapalkinnoista ja kustannussopimuksesta.
– Saimme ensimmäiset tekstit heti, kun kilpailu julistettiin, joten monella oli tekstejä jo valmiina odottamassa. Lähempänä elokuun alkua saamme varmasti paljon lisää.
Voittajalle on luvassa vähintään 1 500 euron palkinto ja kustannussopimus. Osuuskumma varaa tarvittaessa option myös muiden sijoittuneiden tekstien julkaisuun. Voittajan nimi julkistetaan heinäkuussa 2025.
Lue Pienkustantamot-sarjan kaikki osat täältä.
* *
Osuuskumma
- Vuonna 2012 Tampereella perustettu osuuskuntamuotoinen kustantamo, 51 jäsentä.
- Julkaisee scifiä, fantasiaa ja kauhua sekä muuta spekulatiivista fiktiota. Kustannusohjelmaan kuuluu mm. romaaneja, novellikokoelmia ja antologioita.
- Julkaisee pääsääntöisesti aikuisille suunnattuja teoksia, sekä vuodesta 2020 alkaen myös nuorille aikuisille (YA-kirjallisuus).
- Kustannuspäätökset tekee kustannusneuvosto.
Lisätietoa osuuskunnan verkkosivuilta: osuuskumma.fi.
* *
Mitä on spefi?
- Spekulatiivinen fiktio on yläkäsite, joka kattaa science fictionin, yliluonnollisen kauhun sekä kaiken sellaisen oudon ja kummallisen kirjallisuuden, jossa realismin rajoja rikotaan.
- Oleellista spekulatiivisessa fiktiossa on, että sen avulla kuvataan todellisuutta, joka voisi olla, jollainen olisi voinut olla olemassa tai jota ei ole olemassa.
Lähde: Anne Leinonen: Kirjoita kosmos – Opas spekulatiivisen fiction kirjoittamiseen. (Suomen tieteis- ja fantasiakirjoittajat ry, 2006)
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Jalmari Finne oli monen toimen mies ja elämä oli hänelle seikkailua – syntymästä nyt 150 vuotta
JUHLAVUOSI | Jalmari Finne syntyi 1874 eli hänen syntymästään tulee kuluneeksi tänä vuonna 150 vuotta. Kangasalan suuruuteen voi tutustua uudella sivustolla ja kirjaston näyttelyssä.
Sota Ukrainassa: Maxim Fedorov palaa pelottomasti toimittajaksi Kiovaan ja jatkaa kirjojen kirjoittamista
HENKILÖ | Maxim Fedorov on kiertänyt syksyn ajan Suomea erilaisissa kirjallisuustapahtumista ja saanut lahjaksi muun muassa Tampere-kalsarit, mutta nyt hän palaa töihinsä rauhattomaan Kiovaan.
Lukupäiväkirja 2024 – osa 11: Novellikokoelmia ja uutuusluetteloita
LUKEMINEN | Mikko Saari luki marraskuussa nipun romaaneja, useamman novellikokoelman ja vielä muutamia kevään kirjakuvastoja.
Tulenkantaja-palkinto jaettiin sunnuntaina – näin Kulttuuritoimituksessa kirjoitettiin ehdokkaista
KIRJALLISUUSPALKINTO | Tulenkantaja-kirjallisuuspalkinto jaetaan Tampereen Kirjafestareilla Tampere-talossa sunnuntaina 1.12.2024. Voittajan vallitsee kirjailija Satu Rämö.