Koukuttava lautapeli onnekkaille – arvioitavana Onnen apilat

09.10.2024
levoton tuhkimo by hanna maria gronlund kulttuuritoimitus INSTA

Kuva: Mikko Saari

PELIT | Nosta laattoja ja yritä saada pelilautasi täyteen numeroita oikeassa järjestyksessä. Onnen apiloiden värikäs ulkonäkö houkuttelee kokeilemaan ja kuka tahansa voi voittaa.

”Onnen apiloita voi peluuttaa kenellä tahansa, joka hallitsee numerot 1–20.”

ARVOSTELU

3.5 out of 5 stars

Onnen apilat

  • Suunnitellut Michael Schacht.
  • 1–4 pelaajaa. 5–20 minuuttia. Ikäsuositus 8+
  • Lautapelit.fi, 2024.

Onnen apilat (2024) löysi tiensä Lautapelit.fi:n valikoimiin toisella julkaisukierroksellaan. Alkujaan peli ilmestyi vuonna 2012 Saksassa huomattavasti kuivemman näköisenä nimellä 5 vor 12. Vuonna 2020 TIKI Editions julkaisi tämän apilaversion, joka löysi paikallisia julkaisijoita eri puolilta maailmaa ja nyt myös Suomesta. Mikäpä siinä – Onnen apilat on nimittäin aivan kelpo pieni äly- ja tuuripeli.

Pelin idea on hyvin yksinkertainen. Pelaajilla on edessään 4×4-ruudukko, joka on tarkoitus saada pelin aikana täytettyä numerolaatoilla niin, että numerot kasvavat aina vasemmalta oikealta ja ylhäältä alas. Pelin alussa jokainen nostaa neljä laattaa ja laittaa ne laudan poikki kulkevalle vinolinjalle kasvavaan järjestykseen. Juuri tämän enempää sääntöjen selittämistä ei tarvita, jotta pelin voi aloittaa.

Laatat ovat pöydällä numeropuoli alaspäin. Pelaajat nostavat vuorollaan yhden laatan, jonka saa pelata omalle laudalle, jos sille vain löytyy sopiva paikka. Jos laatta ei sovi, sen voi joko palauttaa pöydälle numeropuoli ylöspäin muiden otettavaksi, tai sen voi vaihtaa jonkun omalla laudalla valmiiksi olevan numeron tilalle.

Tätä jatketaan, kunnes joku saa lautansa täytettyä ja voittaa pelin. Peli voi myös päättyä siihen, jos kaikki pöydällä olevat laatat on paljastettu; silloin voiton vie lähimmäksi täyttä lautaa päässyt. Pelin laatikon kylkeen on präntätty kestoksi 20 minuuttia, mutta en ole vielä kertaakaan pelannut edes kymmenen minuutin mittaista erää. 20 minuutissa ehtii siis helposti 2–3 erää. Säännöissä on esitelty myös turnauspelimuoto, jossa pelataan useampi erä ja lasketaan pisteet yhteen kokonaisvoittajan ratkaisemiseksi. Sääntökirjasta löytyy myös hauska muunnelma, jossa pelaamalla kaksi samaa numeroa vierekkäin vinottain saa uuden vuoron.

Onnen apilat Sopimaton pala

Sopimaton pala – Tälle laudalle ei näin iso laatta sovi. Pitäisikö heittää 19 pois vai vaihtaa se kulmaan laatan 17 tilalle, jotta viereen mahtuisi 17 tai 18? Tässä kohden kannattaa vilkaista muidenkin lautoja. Kuva: Mikko Saari

Onnella pärjää, mutta mokaillakin voi

Onnen apilat on nimensä mukaisesti aikamoinen tuuripeli. Pelkistä arpajaisista ei ole kyse, mutta on rajallista, minkä verran pelaaja voi menestykseensä vaikuttaa. Jo alkuasetelman perusteella voi olla selvästi muita paremmassa tai huonommassa asemassa. Toki pelin aikana nostellaan laattoja sen verran, että tuuri ehtii kääntyäkin, ja toisaalta peli on niin lyhyt, että hyvän tuurin vahva merkitys ei haittaa.

Toisinaan kohtaa pelejä, joissa on helpompaa tehdä huonoja siirtoja kuin erityisen hyviä siirtoja: Onnen apilat on sellainen. Pelissä on helppo heikentää mahdollisuuksiaan, mutta erityisen hyvät siirrot ovat vaikeampia tehdä, koska niin paljon riippuu sattumasta. Vähän kannattaa laskeskella, kuinka paljon mahdollisia sopivia laattoja omiin aukkopaikkoihin pelissä on ylipäänsä jäljellä – varmin tapa hävitä on odottaa saavansa laatan, jollaisia ei ole enää jäljellä. Board Game Arena -pelisivuston vahvimmilla pelaajilla voittoprosentit ovat 55 prosentin luokkaa. Kun kyse on lähinnä kaksinpeleistä, parhaimmatkaan pelaajat eivät siis ole kovin ylivoimaisia.

Peli toimii sujuvasti eri pelaajamäärillä. Jokaista pelaajaa kohden peliin otetaan mukaan yksi laattasetti 1–20, eli laattoja on aina yhtä paljon suhteessa pelaajien määrään (ja jos käsillä on kaksi peliä, mikään ei estä kasvattamasta pelaajamäärää vaikkapa viiteen tai kuuteen). Onnen apiloiden pelaaminen on enimmäkseen oman pelilaudan kanssa puurtamista, mutta laattojen vaihtaminen tuo hieman syytä tarkkailla toisten pelaajien lautoja: joskus laatan vaihtaminen olisi hyödyllistä oman pelin edistämisen kannalta, mutta vaihdosta vapautuva laatta auttaa toista pelaajaa liikaa.

Onnen apilat Valmis lauta

Lisäbonuksena yksinpeli

Onnen apilat on yksinkertainen, tuuripitoinen ja nopea. Board Game Arenasta löytyy pelaajia, jotka ovat pelanneet peliä reippaasti yli 10 000 kertaa. Tällainen määrä tuntuu hurjalta, mutta toisaalta, onhan tässä jotain todella koukuttavaa – vaikea tätä on vain kerran pelata. Lyhyt kesto mahdollistaa välittömät uusintaerät, jos huono tuuri laattojen kanssa johtaa tappioon.

Jos haluaa Onnen apiloista pidemmän session, turnauspisteytys tuo sellaiseen mukavaa lisäjännitystä. Perhepelissä tuuripitoisuuskaan ei ole ongelma. Onnen apiloita voi peluuttaa kenellä tahansa, joka hallitsee numerot 1–20. Sääntöjen opettaminen on niin helppoa, ettei se tule kenellekään esteeksi.

Pienenä lisäbonuksena laatikosta löytyy myös yksinpeli. Ohjekirjan kääntöpuolella on annettu 40 pulmaa, joissa laudalle asetellaan tietyt laatat, jotka pitää saada oikeaan järjestykseen. Yhdellä siirrolla voi vaihtaa joko vierekkäisten laattojen paikat tai laudan vastakkaisilla reunoilla olevat laatat. Jokaiseen pulmaan on annettu maksimimäärä siirtoja, joilla tehtävä pitää saada ratkaistua. Tämä on ihan hauska pikkupulma älypähkinöiden ystäville.

Mikko Saari

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua