Bloggaajat valitsivat vuoden parhaiksi peleiksi suositun kaksikon

09.11.2023
Voittajapelit

PELIT | Suomalaisten lautapelivaikuttajien myöntämät Pelaajien valinta -palkinnot menivät tänä vuonna moninkertaisille palkintovoittajille.

Mikko Saari, teksti

Pelaajien valinta on suomalaisten lautapelibloggaajien ja -vloggaajien vuosittain jakama pelipalkinto. Palkinto myönnetään kahdessa kategoriassa, vuoden parhaalle perhepelille ja harrastajapelille. Lisäksi voidaan myöntää Vuoden peliteko -palkinto lautapeliharrastuksen hyväksi tehdystä työstä.

Tänä vuonna vuoden perhepeliksi valittiin Flatout Gamesin julkaisema ja Asmodee Nordicsin jakelema Cascadia ja vuoden harrastajapelin palkinnon voitti Lautapelit.fi:n julkaisema Ark Nova (jonka olen arvioinut Kulttuuritoimitukselle).

Vuoden peliteko -palkinto myönnettiin Mai Sahlbergille pitkästä urasta Suomen lautapeliseuran johdossa.

* *

Vuoden perhepeli: Cascadia

Vuoden perhepeliksi valitaan helposti lähestyttävä lautapeli, jossa on sopivasti tuuria ja taitoa niin että pelaajat saavat tehdä mielekkäitä päätöksiä, mutta hyvällä onnellakin pärjää. Nämä pelit sopivat aikuisten ja lasten kesken pelattaviksi, mutta myös kevyempiä pelejä etsiville aikuisporukoille.

Tämän vuoden voittaja, Randy Flynnin suunnittelema Cascadia, on juuri tällainen peli.

Raadin mielestä Cascadia ”yhdistää raikkaalla tavalla perinteisemmän laattojen asettelun erilaisten eläinryhmien yhdistelyn haasteeseen. Eri pelikerroille vaihtelua ovat tuomassa peleittäin vaihtuvat eläinten erilaiset pisteytystavoitteet. Peli toimii mainiosti eri pelaajamäärillään ja on nopea oppia ja opettaa”.

Cascadian palkintokaapin kirkkain kruunu on viime vuonna voitettu Spiel des Jahres eli Saksan vuoden peli -palkinto, joka on lautapelialan arvostetuin. Pelissä rakennellaan laatoista omaa ekosysteemiä, johon lisätään eläimiä. Pisteitä kertyy maa-alueista ja eläinlaatoille on omat, pelistä toiseen vaihtelevat pisteytyssääntönsä. Menestys vaatii oivallusta ja useamman asian tasapainottelua, mutta samalla peli on niin yksinkertainen, että sitä voi pelata myös lasten kanssa.

Sarjan muut finalistit olivat Akropolis (Jules Messaud / Lautapelit.fi), 80 Days (Emanuele Briano / ToyRock) ja Triqueta (Stefan Dorra & Ralf zur Linde / Lautapelit.fi) – kaikki nämäkin aivan mainioita perhepelejä. Voittajasta ja finalisteista ovat tietysti kirjoittaneet lautapeliblogit: perhepelisarjan kaikki finalistit on arvioitu Koko perhe pelaa -blogissa.

* *

Vuoden harrastajapeli: Ark Nova

Vuoden harrastajapeli on parhaan vaativamman lautapelin palkinto. Taito ratkaisee voittajan, ei tuuri, ja säännöissä saa olla perhepeliä enemmän pureskeltavaa, kunhan opettelemisen vaivan vastineeksi saa mielenkiintoista pelattavaa. Ark Novan voitto tässä sarjassa ei ole mikään yllätys.

Raadin mielestä ”Ark Nova yhdistää perinteisen pisteidenkeruun suosittuun teemaan toimivalla tavalla. Pelistä toiseen vaihtuvat kortit ja aloitustontit ohjaavat pelikertoja mukavasti eri suuntiin”. Järkälemäinen harrastajapeli yhdistää sinänsä yksinkertaista perusmekanismia monipuolisiin mahdollisuuksiin.

Ark Nova on vuoden 2021 kuumin hittipeli, joka on voittanut useita mutkikkaammille peleille myönnettäviä palkintoja, kuten Ranskan vuoden pelin As d’Orin Expert-sarjan ja saksalaisten peliharrastajien äänestämän Deutscher Spiele Preisin. Peli on pelien IMDB:n eli BoardGameGeek-palvelun ranking-listalla kaikkien aikojen neljänneksi paras peli.

Sarjan muut finalistit olivat Flamecraft (Manny Vega / ToyRock), Heat: Pedal to the Metal (Asger Harding Granerud & Daniel Skjold Pedersen / Days of Wonder ja Asmodee Nordics) ja Lands of Galzyr (Sami Laakso / Snowdale Design).

Erityisesti tältä listalta ilahduttaa Sami Laakson Lands of Galzyrin menestys: tämä kovin nokkelasti tehty hiekkalaatikkoseikkailu on kotimaista lautapelisuunnitteluosaamista parhaimmillaan. Lands of Galzyristä löytyy minun arvioni Lautapelioppaasta, Heatista on oiva arvio Lunkisti.fi-blogissa.

* *

Vuoden peliteko -palkinnon saa Mai Sahlberg, jolle tuli tänä vuonna kymmenen vuotta täyteen Suomen lautapeliseuran puheenjohtajana. Tämän pestin lisäksi Sahlberg on toiminut monena vuonna Ropecon-tapahtumaa järjestävässä Ropecon-coniteassa ja Ropecon ry:n hallituksessa.

Kaikista finalisteista ja koko prosessista kirjoittaa raadin tämänvuotinen puheenjohtaja Tero Hyötyläinen Lunkisti.fi-blogissaan: Pelaajien valinta -finalistit 2023. Raadin perustelut löytyvät kokonaisuudessaan palkinnon sivuilta.

* *

Kulttuurigaala lähestyy!

Kulttuuritoimitus on ehdokkaana Vuoden kulttuuriteoksi Suomen Kulttuurigaalassa. Voit kannustaa meitä kotisohvalta käsin Ylen suorassa lähetyksessä perjantaina 24.11.2023!

#kulttuurigaala #kulttuuri 

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua