Tältä näyttää Tampereen hakukirja Euroopan kulttuuripääkaupungiksi.
MIELIPIDE | Janne Melanen luki Tampere26-kulttuuripääkaupunkihankkeen hakukirjan ja löysi siitä tervetulleita avauksia, mutta myös vaillinaisia näkökulmia.
Kahden vuoden mittaisessa hakuprosessissa Euroopan kulttuuripääkaupungin tittelistä kisaavat Oulu, Savonlinna ja Tampere. Asiantuntijaraati valitsee 2.6.2021 järjestettävässä kokouksessa yhden ehdokkaista vuoden 2026 suomalaiseksi edustajaksi. Tämä näkökulma käsittelee Tampereen ja Pirkanmaan 22.4.2021 julkaistua lopullista hakukirjaa keskittyen sen kolmeen strategiseen tavoitteeseen.
Tampere tasavertaisuuden airueksi
Ajankohtaisina epäkohtina hakemus erittelee demokratian, ihmisoikeuksien ja tasa-arvon olevan uhanalaisia eurooppalaisia arvoja. Ikään kuin näihin vastaten kirja esittelee sloganin: Equally European – Yhtä Eurooppaa.
Iskulause muotoutuu käden käänteessä yhdenvertaisuuden johtotavoitteeksi, jonka toteuttajiksi kulttuuri ja taiteet valjastetaan. Hakemuksessa todetaan, että kulttuuri saatetaan toisinaan nähdä yhteiskunnan ydinsektorien päälle lankeavana viihteellisenä kerroksena. Hanke pyrkii sen sijaan asettamaan kulttuurin osaksi kaupunkimaista ja alueellista kehityksen ydintä.
Strateginen kolminaisuus
Culture for equality -kappaleessa ilmenevät saavutettavuuden, osallistamisen ja moninaisuuden teemat. Kulttuurista eriarvoisuutta havainnollistavina käytännön esimerkkeinä ovat taiteilijoiden työolosuhteiden epätasa-arvoisuus ja kulttuuritilojen saatavuus. Jokaisen yksilön ilmaisun esteettömyys rinnastetaan potentiaalisesti Euroopan-laajuiseksi hankkeeksi, joka lisäisi kulttuurista osallisuutta sekä moninaisuutta.
Region for equality -kappaleessa ilmenevät alueellisen eriarvoisuuden sekä virkistys- ja kulttuuritilojen teemat. Hakemus esittää alueellisen eriarvoisuuden tasoittamisen keinoiksi vuoropuhelua sekä uteliaisuutta. Taidetta ja kulttuuria maanitellaan julkisten tilojen uudelleen kuvittelijaksi sekä status quon muuttavaksi väliintulijaksi.
Tekstissä peräänkuulutetaan kulttuuri-instituutioiden vastuuta julkisten sekä turvallisten tilojen lisäämisessä. Lopuksi kappaleessa todetaan, että yksityisten taiteilijoiden tulisi olla näkyvämmin mukana niin julkisessa keskustelussa kuin päätöksenteossa.
Innovations for equality -kappaleessa ilmenevät teemat kulttuurin uudesta sosiaalisesta roolista sekä toimialat ylittävästä luovasta ajattelusta. Osiossa todetaan koronapandemian aiheuttamat maailmanlaajuiset häiriöt talouden ja sosiaalisen puitteissa. Nämä haasteet vaikuttavat tulevina vuosina niin kaupungin kuin ympäröivien alueiden kehittämiseen. Tähän tarjotaan ratkaisuksi yhteiskunnallisia muutoksia, jotka takaisivat kestävän sosiaalisen hyvinvoinnin jokaiselle.
Hankkeen puitteissa eräänä ratkaisuehdotuksena edellä mainituille haasteille esitetään uutta sosiaalista roolia kulttuurille. Tällä tarkoitetaan sitä, että kulttuurin avulla pyritään muodostamaan yhtymäkohtia eri toimialojen välille. Näin mahdollistettaisiin sektoreita läpäisevä sosiaalinen muutos.
Kohteita kartoittamassa
On ilahduttavaa lukea hakemusta, jota tehdessä on tiedostettu kulttuurialan pitkäaikaisia ongelma- ja kehityskohtia. Kyseisten asianhaarojen osoittaminen on tervetullut, joskin kauan odotettu, avaus kaupungilta.
Hakemuksen teemoihin nähden on eriskummallista, ettei hakukirja ole saavutettavampi. Sisällöllisesti on huomautettava Tampereen ja ympäröivän alueiden ominaispiirteiden huomioimisen jäävän vaisuksi.
Hakemus on maailmanlaajuisessa mittakaavassa kantaaottava ja ongelmakohtia tiedostava, mutta samalla eurooppalainen näkökulma on tässä lopullisessa versiossa jäänyt vaillinaiseksi. Tavoitteiden seurannan välineiden kattavuus sekä kulttuuriohjelman mittavuus on lähes häkellyttävää silmäiltävää.
Hakukirjaa lukiessani Tampere näyttäytyy olevan eräänlaisessa käännekohdassa: kaupungilla on kaikki mahdollisuudet nousta kulttuurialan tulevien haasteiden tasalle.
Uskon olevani yksi monista, jotka toivovat työn jatkuvan samalla painoarvolla tuloksesta huolimatta. Toivotan kaikille kolmelle hakijalle onnea!
Janne Melanen
* *
Onko sinulla mielipide?
Kulttuuritoimitus julkaisee ajankohtaisia kulttuuriaiheita käsitteleviä mielipidetekstejä. Lähetä tekstisi sähköpostiosoitteeseen . Kirjoita viestin otsikkoon ”MIELIPIDE JULKAISTAVAKSI”. Kulttuuritoimitus pidättää oikeudet julkaistavien tekstien valitsemiseen ja editoimiseen. Mielipidekirjoituksen enimmäispituus on 4 200 merkkiä (sis. välilyönnit). Emme julkaise nimettömiä emmekä nimimerkillä varustettuja tekstejä, vaan kirjoittajan on esiinnyttävä omalla nimellään. Henkilöllisyyden varmentamiseksi liitä mukaan puhelinnumerosi toimituksen tiedoksi.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Parasta juuri nyt (21.11.2024): Vaietut arktiset sodat, Pikku Kakkosen konsertti, Oro Jaska
Marja Mustakallio on katsellut Yle Areenaa ja viihtynyt pikkupoikien konserttiseuralaisena.
Kuunnelmia kansalle, tai unohdetun taidelajin ylistys
RADIO | Alkutalven ajanvietteeksi voi suositella sukellusta radiokuunnelmien ihmeelliseen maailmaan. Yle Areenan mahdollistama intensiiviperehdytys herättää ajatuksia tästä ylenkatsotusta taiteenlajista.