Savonlinnan S creatives Festival yllättää monitaiteellisella ja inspiroivalla sisällöllään

05.07.2023
IMG 1657

Arppa House of Olofissa. Kuva: Johanna Peltola

TAPAHTUMA | Kesäkuun puolivälissä nyt kolmannen kerran järjestetty S creatives Festival ripottelee monipuolisesti eri taiteenalojen tapahtumia ympäri Savonlinnaa.

Johanna Peltola, teksti ja kuvat

Savonlinna on yli 30 000 hengen kaupunki, joka puhkeaa kukkaansa erityisesti kesäisin. Mutta ei talvellakaan ihan hiljaista ole, kulttuuri ja taide tuntuvat olevan läsnä kaupungin hengessä. Taidelukio edesauttaa taiteellisesti orientoituneiden ihmisten päätymistä Savonlinnaan, ja heinäkuussa järjestetään tietysti Oopperajuhlat (1.–30.7.2023).

Kolmatta kertaa Savonlinnassa järjestettävä kaupunkifestivaali S creatives on osa laajempaa opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamaan hanketta, jonka tavoitteena on muun muassa nostaa luovat alat paraatipaikalle Savonlinnan seudulla, tuoda yhteen alueen kulttuurialan toimijoita, ylläpitää taiteeseen liittyvää julkista keskustelua ja nostaa luovien alojen liiketoimintaa näkyvästi esiin.

1. Viljo Norpan vastaanotto Kuva Johanna Peltola

Viljo-Norpan vastaanotto Joel Lehtosen puistossa. Kuva: Johanna Peltola

S creatives Festival järjestettiin tänä kesänä peräti yhdeksän päivää kestävänä tapahtumana (10.–18.6.2023).

S creatives Festival järjestettiin nyt toista kertaa kesäkuussa. Tapahtuma sisälsi peräti 78 ohjelmaa yhdeksän päivän aikana, kertoo festivaalin tuottaja Kirsi Kemppinen.

– Meillä kaikilla on ollut tosi hyvät fiilikset tapahtuman tekemisestä. Kaikki on tuntunut sujuvan oikein hyvin, kävijät, talkoolaiset ja festivaalin järjestäjät ovat olleet tyytyväisiä tapahtumaan.

2.Festivaalin onnellinen tuottaja Kirsi Kemppinen festivaalin viimeisenä päivänä Kuva Johanna Peltola

Festivaalin lopputulokseen tyytyväinen tuottaja Kirsi Kemppinen. Kuva: Johanna Peltola

Ihmiset alkavat helposti jutella Savonlinnan kaduilla, kaupungin tori on varmasti yksi Suomen vilkkaimmista.

Saimaan rannalla sijaitsevalta torilta löytyy lörtsyjen lisäksi erikoiskahveja ja pienpanimo-oluita, eli jokaiselle jotakin. Myös kulinaristeille ja ruokamatkailijoille Savonlinna tarjoaa kokemuksia ainakin muutamaksi päiväksi.

Järvi ympäröi kaupungin keskustaa joka suunnalta ja pulahtamaan pääse vaikka heti kaupungin komeuden Olavinlinnan vieressä olevalta uimarannalta.

3. Savonlinnan torilla löytyy cappuchinot! kuva Johanna Peltola

Savonlinnan torilta saa myös cappuccinoa. Kuva: Johanna Peltola

Aamukävelyllä vastaan tullut nainen kertoi erityisistä kesänaapureistaan.

– Kolme tenoria alkoi harjoitella naapurin parvekkeella seitsemän aikaan aamulla, hän sanoi.

Monet vuokraavatkin asuntonsa kesän ajaksi Oopperajuhlien esiintyjille tai vieraille.

* *

Mutta se oopperajuhlista. S creatives -festivaalilla ei koettu oopperaa, mutta monipuolisesti monia muita taiteenaloja. Tapahtumat oli ripoteltu eri puolille kaupunkia, mutta melko lähelle toisiaan. Kaupunkia tuntemattomilta kävijöiltä vaaditaan kuitenkin pientä suunnistustaitoa, jotta kohteisiin löytää.

Savonlinna itsessään tarjoaa ihmeteltävää ja koettavaa erityisesti kesällä, ja festivaalin tapahtumat sekoittuvatkin kokemukseen kaupungista itsestään, joka on elämys sinänsä.

Festivaalien päätoimisto sijaitsi Nälkälinnanmäellä Savonlinnan keskustassa vanhalla kirjastotalolla. Siellä järjestettiin festivaalin aikana työpajoja ja galleriatoimintaa, muun muassa Jostain kotoisin -ryhmän teoksia.

4. Leena Pukin taidetta Nälkälinnanmäellä Kuva Johanna Peltola

Leena Pukin taideteos Nälkälinnanmäellä. Kuva: Johanna Peltola

Kiinnostavia festivaalin tapahtumapaikkoja olivat MIljoonatalon sisäpihalla sijainnut tekstiilisuunnittelija Kaisa Turtiaisen putiikki, joka oli täynnä toinen toistaan ihanampia värejä, kankaita, kuoseja ja vaatteita.

Nykyään hostellina toimivan Savonlinnan Wanhan aseman majatalon läheisyydessä on Savonlinnan yksi kuumimmista keikkapaikoista, House of Olof, jossa nähtiin festivaalin aikaan keikalla Arppa. Veturitalliin rakennettu klubi hohkaa lämpimänä kesäyönä sympaattista lämpöä. Tunnelma on mutkaton ja kotoisa. Näissä paikoissa kannattaa vierailla Savonlinnassa matkaillessa.

* *

Art & Design Market oli festivaalin loppuhuipennus. Siellä tapasin käsityöyrittäjä Katri Kemppasen, joka toimii festivaalien talkoovastaavana ja luovien alojen edistämiseen perehtyvän yhdistyksen Pääkonttori ry:n edustajana. Hän ohjasi markkinoilla kävijöitä osallistumaan yhteisötaideteokseen.

– Täällä on todella tiivistä yhteistyötä taiteilijoiden ja käsityöläisten kanssa. Turistit ostavat kesäisin myös käsitöitä. Myös Olavinlinnan vieressä sijaitsee vanhoja puutaloja, joissa on käsityöläisten puoteja, Kemppanen kertoi.

6. Kuvittaja Heidi Tammisen tekemä väritysseinä Art & Design Marketilla kuva Johanna Peltola

Kuvittaja Heidi Tammisen tekemä väritysseinä Art & Design Marketilla. Kuva: Johanna Peltola

Vietin festivaalilla yhden vuorokauden. Suurimmassa osassa tapahtumapaikoista en ehtinyt edes käväistä, koska ohjelmaa oli niin runsaasti. S creatives Festival on erinomainen matkakohde kesäisestä luonnonläheisestä kaupunkilomasta kiinnostuneelle ihmiselle, joka haluaa kokea kulttuuria, taidetta ja makuelämyksiä samassa kohteessa.

Savonlinna on erinomainen matkakohde myös siksi, että useisiin kohteisiin pääsee kävellen; muutaman päivän kesälomalle se on juuri sopivan kokoinen

Lisätietoa S creatives Festivalista.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua