Sähköpyörä on mahtava keksintö ja tekee lähimatkailun helpoksi ja mukavaksi

01.07.2020
levoton tuhkimo by hanna maria gronlund kulttuuritoimitus INSTA

Pyöräretken yksi kohokohta on ehdottomasti kiva kahvila. Sellainen löytyy myös Nokian Hinttalasta.

MATKAILU | Nyt kun koronan takia ei voi matkustaa maailmalle, lähimatkailu on noussut kunniaan. Sähköpyörän avulla paikallisiin kohteisiin pääsee hyvin, vaikka kunto ei olisikaan aivan täydellinen.

Ehkä osittain koronan takia sähköpyörien suosio on tänä vuonna lisääntynyt huimasti, Kauppalehden tietojen mukaan jopa 70 prosentilla.

Sähköpyörä onkin eittämättä eräs aikamme hienoimmista keksinnöistä. Pyöräilyn huonot puolet katoavat – kuten vastatuuli ja ikävät ylämäet. Kuin saisi nauttia pitkään hyvästä punaviinistä ilman pelkoa seuraavan päivän kohmeloa.

Jos asian saa näin ilmaista.

Oli kuinka oli niin joka tapauksessa pyörä antaa mahdollisuuden tutustua lähialueen paikalliseen kulttuuriin ja historiaan.

Kulttuuriretkeilyn nautintoa lisää, jos paikan päällä tai läheisyydessä on mukava kahvila.

Kartta

Hinttalan kotiseutumuseon seinällä on Pohjois-Pirkkalan kartta. Myöhemmin Pohjois-Pirkkala joutui muuttamaan nimensä Nokiaksi.

Mennäänpä Nokialle

Nokia on mukavan matkan päässä Tampereelta. Sinne johtaa tasainen hyvä pyörätie.

Kaupungin keskusta ei ole kauneuden eikä arkkitehtuurin juhlaa, mutta esimerkiksi Emäkosken sillan länsipuolella oleva Tehdassaari tarjoaa hienon tehdasnäkymän. Nokianvirta kulkee saaren molemmin puolin. Kannattaa ajaa sinne alas.

On mukava pysähtyä Hinttalan kotiseutumuseon kahvilaan. Kahvin jälkeen voi kurkistaa itse museoon. Aina voi oppia uutta.

Kun tutkin museon seinällä olevaa vanhaa Pohjois-Pirkkalan karttaa, opas mainitsi kiistasta, jota Pohjois-Pirkkalan ja Etelä-Pirkkalan asukkaat kävivät kuntiensa nimestä. Vähän kuin Pohjois-Makedonian ja Kreikan Makedonian vuosia jatkunut katkera riita Makedonia-nimen käytöstä.

Pirkkalan asukkaat asuivat pitkään yhdessä yhteisessä pitäjässä, mutta sen osat alkoivat 1800-luvulla kehittyä aivan eri suuntiin. Pohjoinen osa kasvoi, teollistui ja vaurastui. Eteläinen osa pysyi maaseutuna.

Pyhäjärven eri puolilla asuvat ihmiset halusivat lopulta eroon toisistaan. Mutta kumpi alue saisi pitää nimen Pirkkala?

Pieneksi periferiaksi jäänyt Etelä-Pirkkala vei yllättäen lopulta voiton. Suuri ja mahtava Pohjois-Pirkkala joutui ottamaan Nokian nimekseen.

Nokian uudessa Virta-kirjastossa oleva näyttely kertoo lisää paikkakunnan historiasta. On muuten muitakin käymisen arvoisia kirjastoja kuin Metso Tampereella tai Oodi Helsingissä.

Niemen kartano

Niemen kartanon alue on muuttuvan Lielahden alueen ja Niemenrannan historiaa. Vanha navetta ja tallirakennus sijaitsevat kartanon asuinrakennusten lähellä.

Tampere muuttuu

Lähikohteista kiinnostuneen ei tarvitse lähteä edes Tampereen rajojen ulkopuolelle. Monta mukavaa pyöräretkeä voi tehdä pelkästään tutustumalla kaupungin nopeasti kasvaviin asuinalueisiin. Niitähän riittää.

Niemenrannassa kannattaa käydä nyt. Alue kun on melkoisessa muutoksessa ja tulevaisuudessa se on hyvin erinäköinen kuin tällä hetkellä.

Alueella on historiansa. Sieltä löytyvät mm. Niemen kartano ja Lielahden kartano vanhan selluloosatehtaan vieressä. Molemmista löytyy mukava kahvila.

Lielahden kartanon ja tehtaan alue oli pitkään suljettu. Kartano on perustettu 1600-luvulla.

Erikseen on pakko mainita Lielahden kartanon pieni puisto tammipuineen. Sellaisia ei Tampereella ole liikaa.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua