Kulttuuritoimituksesta päivää! Ville Pirinen

Ville Pirinen
20.10.2019
Ville Pirinen ja koira soutuveneessä.

Kuva: Jutta Luhtinen

Kulttuuritoimituksen tekijät esittäytyvät lukijoille yksi kerrallaan, aina sunnuntaisin, ja vastaavat yksinkertaisiin kysymyksiin, kuten kuka minä olen, mitä minä teen ja minkä takia kulttuurista kirjoittaminen on tärkeää.

Kuka minä olen?

Sen kun tietäisi.

Lainaus Wikipediasta: ”Jotkut mielenfilosofit jakavat tietoisuuden fenomenaaliseen tietoisuuteen, jolla tarkoitetaan subjektiivista kokemusta itseään, ja pääsytietoisuuteen, jolla tarkoitetaan sitä, että mielessä oleva informaatio on aivojen prosessointijärjestelmien saatavilla. Fenomenaalinen tietoisuus on yhtä kuin olla jotakin, pääsytietoisuus on yhtä kuin olla tietoinen jostakin.”

Olen kai siis jonkinlainen alati muuttuva hatarien tarinoiden klusteri, joka sähisee ympäriinsä jossain synapsien välisissä sähkökemiallisissa systemseissä pääni sisään sijoittuvassa niljaisessa aivopökäleessä. Pääni on kiinni on myös alati muuttuvassa ruumiissa, jolla on vahva osa olemassaolon kokemuksessani.

Ns. identiteettini on jonkinlainen taiteilijaidentiteetti. Olen omasta mielestäni oma ainutkertainen itseni, mutta toisaalta aivan kuin kaikki muutkin.

Mitä minä teen?

Syön sipsejä ja puuhailen monenlaista taidehommaa. Piirrän ja kirjoitan sarjakuvia, kuvataiteilen ja soittelen semikokeellista rokkia ja/tai muuta bändeissä ja yksinäni. Intoilen monimuotoisesta ja yllättävästä nykytaiteilusta ja luen vanhoja Hulkeja ja kansantajuisia opuksia tietoisuuden tutkimuksesta.

Olen aika hyvä innostumaan innostavista jutuista, ja yhtä lailla lahjakas lannistumaan lannistavista. Tällä haavaa toimin päivätyökseni sarjakuvataiteen läänintaiteilijana Pirkanmaalla.

Miksi olen mukana Kulttuuritoimituksessa ja millä tavalla?

Korkeahkosta iästä ja pitkähköstä kulttuurityökokemuksesta huolimatta en ole vieläkään oppinut kieltäytymään jutuista, vaikka ikinä ei pitäisi suostua mihinkään. Antti Lähde kysyi, ja suostuin heti.

Olen tähän mennessä suunnitellut Kulttuuritoimituksen logon ja kirjoittanut mininovelleja liittyen Uusi Tampere -festivaaliin plus suositellut asioita Parasta juuri nyt -palstalla. Kulttuuritoimitus on tietty yksi ”viime aikojen” tarpeellisimmista ja ilahduttavimmista jutuista, joten tietty kiva olla mukana edes jotenkin.

Ville Pirisen Kulttuuritoimitukseen kirjoittamiin tai kuvittamiin juttuihin pääset täältä.

Minkä takia kulttuuri ja siitä kirjoittaminen on tärkeää?

Taide ja kulttuuri ovat ihmiskunnan kehittämistä jutuista ehkä vähiten haitallisia, ja about tasaviivalla tieteen kanssa, kun etsitään hyödyllisimpiä. Maslow’n mukaan ihmisen tarpeiden hierarkkinen järjestys on:

  • fysiologiset tarpeet (hengissä säilymisen fyysiset edellytykset, kuten ruoka, juoma, hengitysilma)
  • turvallisuuden tarpeet (suojautuminen erilaisilta vaaroilta)
  • yhteenkuuluvuuden ja rakkauden tarpeet (ystävyys, rakkaus, ryhmään kuuluminen)
  • arvonannon tarpeet (itsearvostus, kunnioituksen saaminen muilta).
  • itsensä toteuttamisen tarpeet (omien kykyjen saaminen täyteen käyttöön esimerkiksi työssä tai vanhemmuudessa).

Mielestäni kulttuuri asettuu mukaan heti kohdassa kaksi, viimeistään kohdassa kolme. Itse olisin ilman kulttuuritouhuja vielä sata kertaa onnettomampi ja pelkään, että niin olisivat useimmat muutkin.

On tärkeää kirjoittaa tällaisista perustärkeistä asioista, jotka tekevät elämästä elämisen arvoista pelkän hengissäpysymiskamppailun sijaan. Missään ei ole mitään järkeä ilman kulttuuria ja siitä jankuttamista.

Mistä muualta tekstejäni voi lukea?

Satunnaisesti muun muassa Kuuma linja -zinestä ja Soundi-lehdestä. Kirjasto ja hyvin varustellut kirja- ja levykaupat tarjoavat kymmenittäin ja kymmenittäin sarjakuvateoksia ja levyjä, joissa on kirjoittamiani sarjakuvatarinoita tai lauluja.

Miten minuun saa yhteyden?

Turha soitella tai tulla käymään, en todellakaan aio suostua mihinkään.

Lisää Kulttuuritoimituksen tekijäesittelyitä täällä.