Kulttuuritoimituksesta päivää! Marita Nyrhinen

05.01.2020

Kulttuuritoimituksen tekijät esittäytyvät lukijoille yksi kerrallaan, aina sunnuntaisin, ja vastaavat yksinkertaisiin kysymyksiin, kuten kuka minä olen, mitä minä teen ja minkä takia kulttuurista kirjoittaminen on tärkeää.

Kuka minä olen?

Olen kulttuurin suurkuluttaja. Musiikki, elokuvat, kuvataide, teatteri – mikään ei ole vierasta. Soitin pienenä viulua ja kasvoin sukulaisten elokuvateatterissa. Muut taiteet tulivat tutummiksi tehdessäni uraa käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa.

Mitä minä teen?

Kriitikkourani alkoi aikoja sitten, kun Ilkan kulttuuripäällikkö pyysi kirjoittamaan arvioita Provinssirockin konserteista. Pian olin Ilkan päätoiminen musiikkikriitikko, ja Seinäjoen rock- ja jazzelämästä tuli tuttua. Kun toimituksessa tiedettiin, että vedin elokuvakerhoa, ja tarvittiin myös elokuvakriitikko. Niin alkoi avustajanura myös elokuvakriitikkona.

Artikkelijuttuja olen sittemmin kirjoittanut muun muassa Pohjola-Nordenin PN-lehteen, Opettajaan sekä kauppa- ja kulttuuriopettajien järjestölehteen SKO. Muutamana vuonna 1990-luvun taitteessa tein Ylen paikallisradioon elokuva- ja musiikkiaiheisia ohjelmia.

Nykyään kirjoita pieneen Pohjankyrö-lehteen elokuva-arvosteluja. Sydäntä lähellä oleva jazz pitää pintansa; olen mukana järjestämässä pienimuotoisia free jazz -konsertteja kotikaupungissani. Suomen arvostelijain liitto ry SARV on henkinen kotini, ja siellä toimin aktiivisesti.

Miksi olen mukana Kulttuuritoimituksessa ja millä tavalla?

Minut ”ilmiannettiin” keväällä tuoreelle Kulttuuritoimitukselle. Rohkenin vastata haasteeseen, sillä ajattelin, että minulla voisi olla annettavaa. Olen kirjoittanutkin silloin tällöin Kulttuuritoimituksen sivuille ja alkanut tuntea kuuluvani joukkoon.

Kirjoitan mieluusti musiikista, erityisesti jazzista, sekä elokuvista. Monenlaisen kulttuurin käyttäjänä kohdentuu intohimoa myös muihin kulttuurin aiheisiin.

On mahtavaa olla mukana ison kulttuurijulkaisun porukassa.

Marita Nyrhisen Kulttuuritoimitukseen kirjoittamiin juttuihin pääset täältä.

Minkä takia kulttuuri ja siitä kirjoittaminen on tärkeää?

Kulttuuritoimitus on hieno keksintö. Se perustettiin aikana, jolloin päivälehdet ovat vähentäneet kulttuurisivujaan ja yhdistäneet toimituksiaan antaen ”kenkää” osaavalle avustajajoukolle. Se on harmittanut.

Maassamme on tiedetty jo kauan, että ihmisten hyvinvointi paranee kulttuurin parissa. On tutkittu tosiasia, että taide- ja kulttuuritoimintaan osallistuminen auttaa ei pelkästään parantamaan hyvinvointia vaan myös terveyttä. Kulttuurista nauttiminen voi jopa ehkäistä ja hoitaa monenlaisia sairauksia ja selviytyä niistä.

Vaikka kulttuurin kuluttamisen hyvät vaikutukset tiedetään, tutkimustietoa ei sovelleta riittävästi käytännössä. Päinvastoin: kulttuurimenoista karsitaan helposti. Erityisesti kismittää, kun tiedotusvälineet vähentävät jatkuvasti taiteisiin liittyviä juttuja, eikä ole harvinaista, että kulttuurisivustoista on luovuttu kokonaan. Kulttuuritoimitus onkin tärkeä kulttuuriartikkeleiden ja -arvostelujen julkaisukanava.

Jos juttuni saavat edes yhden lukijani kiinnostumaan ja osallistumaan kulttuuririentoihin, osani toimittajakunnassa on merkityksellinen.

Mistä muualta tekstejäni voi lukea?

Kuten niin moni kohtalotoverini, minunkin yhteydet moniin julkaisuihin ovat katkenneet. Nykyään kirjoitan elokuva-arvosteluja pohjalaiseen Pohjankyrö-aluelehteen.

Miten minuun saa yhteyden?

Sähköpostini on marita.nyrhinen [at] netikka.fi. Olen myös Facebookissa.

Marita Nyrhinen