Kaupunkiviljelyä, kanoja ja taidetta Tampereen Kalevassa – kukko sai häädön

16.09.2024
1paakuva

Kalevan hallin täyttää tällä hetkellä taide ja vihreys. Kuvat: Sari Harsu

TAMPERE | Kalevan Kaupunkiviljelykulttuurikeskus on uuden aallon kaupunkiruoantuotantoa tutkiva ja kokeileva väliaikainen tila. Tilassa oli nähtävillä VISIO 2030 ‑kaupunkiviljelynäyttelyn lisäksi Labra-taiteilijakollektiivin Utopia?-taidenäyttely.

Sari Harsu, teksti ja kuvat

Tampereen kaupunki on tarjonnut muutaman vuoden ajan haettavaksi Kulttuurin välitiloja, eli kaupungin omistamia tyhjillään olevia tiloja lyhytaikaiseen kulttuurikäyttöön. Yksi tällaisista tiloista on Kalevan halli, jossa Tampereen seudun Työllistämisyhdistys Etappi ry pyöritti toimintaansa kymmenisen vuotta. Kun toiminta siirtyi vuoden 2022 alussa pääosin PMK-talolle, hallista tuli Kulttuurin välitila.

Nyt viimeisimpänä siellä on toiminut Kalevan Kaupunkiviljelykulttuurikeskus, uuden aallon kaupunkiruoantuotantoa tutkiva ja kokeileva väliaikainen tila, jonka sopimus hallin käyttöön on päättymässä lokakuussa 2024. Toiveissa olisi kuitenkin saada jokin tila käyttöön jatkossakin. Syyskuisena torstaina keskuksessa oli tarjolla aamupalaa ja keskustelua kaupunkiviljelystä. Tilassa on nähtävillä VISIO 2030 ‑kaupunkiviljelynäyttelyn sekä Labra-taiteilijakollektiivin Utopia?-taidenäyttely.

2aamiainen

Kalevan hallilla vietettiin syyskuun 12. päivänä Luontofoorum-aamiaista.

3laatikot

Kalevan hallin pihassa on kymmeniä viljelylaatikoita, joissa kasvaa muun muassa tomaatteja, kesäkurpitsoita, avomaankurkkuja, chilejä, paprikaa ja salaatteja.

Kalevan Kaupunkiviljelykulttuurikeskuksen tavoitteena on kaupunkiruokatuotannon edistäminen kehittämällä uusia toimintamalleja, tekniikoita ja verkostoja. Keskus on järjestänyt tapahtumia, työpajoja ja tekemistä vihreän kestävän kaupunkiympäristön tiimoilta. Pihassa toimii suuri yhteisöviljelmä ja pihan laidalla asustelee kanoja.

4taide

Hallissa on myös Labra-taiteilijakollektiivin Utopia?-ryhmänäyttely.

5kanat

ukolle tuli lähtö naapurien valitettua aikaisesta kieunnasta, mutta kanat tepastelevat yhä pihan nurkassa.

Toimintaa pyörittävän Blokgardenin Tuomas Ilanderin visiona on, että kaupunkiviljelyn osuus kaikesta viljelystä olisi vuonna 2030 kolmekymmentä prosenttia. Kaupunkiviljelyllä on monenlaisia positiivisia vaikutuksia ihmisiin ja ympäristöön. Viljely on mahdollista esimerkiksi rakennusten katoilla ja kellareissa.

Lisätietoa Kalevan Kaupunkiviljelykulttuurikeskuksesta täältä.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua