Kalevan hallin täyttää tällä hetkellä taide ja vihreys. Kuvat: Sari Harsu
TAMPERE | Kalevan Kaupunkiviljelykulttuurikeskus on uuden aallon kaupunkiruoantuotantoa tutkiva ja kokeileva väliaikainen tila. Tilassa oli nähtävillä VISIO 2030 ‑kaupunkiviljelynäyttelyn lisäksi Labra-taiteilijakollektiivin Utopia?-taidenäyttely.
Sari Harsu, teksti ja kuvat
Tampereen kaupunki on tarjonnut muutaman vuoden ajan haettavaksi Kulttuurin välitiloja, eli kaupungin omistamia tyhjillään olevia tiloja lyhytaikaiseen kulttuurikäyttöön. Yksi tällaisista tiloista on Kalevan halli, jossa Tampereen seudun Työllistämisyhdistys Etappi ry pyöritti toimintaansa kymmenisen vuotta. Kun toiminta siirtyi vuoden 2022 alussa pääosin PMK-talolle, hallista tuli Kulttuurin välitila.
Nyt viimeisimpänä siellä on toiminut Kalevan Kaupunkiviljelykulttuurikeskus, uuden aallon kaupunkiruoantuotantoa tutkiva ja kokeileva väliaikainen tila, jonka sopimus hallin käyttöön on päättymässä lokakuussa 2024. Toiveissa olisi kuitenkin saada jokin tila käyttöön jatkossakin. Syyskuisena torstaina keskuksessa oli tarjolla aamupalaa ja keskustelua kaupunkiviljelystä. Tilassa on nähtävillä VISIO 2030 ‑kaupunkiviljelynäyttelyn sekä Labra-taiteilijakollektiivin Utopia?-taidenäyttely.

Kalevan hallilla vietettiin syyskuun 12. päivänä Luontofoorum-aamiaista.

Kalevan hallin pihassa on kymmeniä viljelylaatikoita, joissa kasvaa muun muassa tomaatteja, kesäkurpitsoita, avomaankurkkuja, chilejä, paprikaa ja salaatteja.
Kalevan Kaupunkiviljelykulttuurikeskuksen tavoitteena on kaupunkiruokatuotannon edistäminen kehittämällä uusia toimintamalleja, tekniikoita ja verkostoja. Keskus on järjestänyt tapahtumia, työpajoja ja tekemistä vihreän kestävän kaupunkiympäristön tiimoilta. Pihassa toimii suuri yhteisöviljelmä ja pihan laidalla asustelee kanoja.

Hallissa on myös Labra-taiteilijakollektiivin Utopia?-ryhmänäyttely.

ukolle tuli lähtö naapurien valitettua aikaisesta kieunnasta, mutta kanat tepastelevat yhä pihan nurkassa.
Toimintaa pyörittävän Blokgardenin Tuomas Ilanderin visiona on, että kaupunkiviljelyn osuus kaikesta viljelystä olisi vuonna 2030 kolmekymmentä prosenttia. Kaupunkiviljelyllä on monenlaisia positiivisia vaikutuksia ihmisiin ja ympäristöön. Viljely on mahdollista esimerkiksi rakennusten katoilla ja kellareissa.
Lisätietoa Kalevan Kaupunkiviljelykulttuurikeskuksesta täältä.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
”Sivistys on siistiä ja kulttuuri on cool” – Sampo Terho vieraili Metson lavalla
KESKUSTELU | ”Kulttuuri on kaikille tarkoitettu nautinto ja palvelu”, kulttuurijohtaja Sampo Terho linjasi maanantaina Tampereen pääkirjasto Metsossa.
Roosalupilla oltiin historiallisen romaanin äärellä – vieraina Päivi Alasalmi ja Merja Mäki
TAPAHTUMA | Kulttuuritalo Laikussa kuultiin kahta kirjailijaa, joiden työskentelytavoissa on paljon yhtäläisyyksiä.
Parasta juuri nyt (25.3.2025): Kuolemaklubi, Habama Chaa, Tampereen taidegalleriat
Sari Harsu on katsellut taidetta ja viettänyt musiikillista iltaa elämän ja kuoleman kysymysten äärellä.
Ensimmäisessä Lukulaari Klubissa käsiteltiin Antti Salmisen teoksia: ”Kirjat kaikessa hulluudessaan ovat totta”
TAPAHTUMA | Lukulaarin lauantaisen keskustelutilaisuuden aiheena oli Summa Tunguskan ja koko Olosuhteet-trilogian moniulotteinen maailma.